Raskausviikko 26 (rv 26)

Sikiön liikkeet ovat nyt niin voimakkaita, että muutkin voivat tuntea ne laittamalla käden vatsallesi. Lue, mitä muuta raskausviikolla 26 tapahtuu.

Raskausviikko 26 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 26 | Jos et ole vielä aloittanut lantionpohjan treenaamista, tee se nyt. Treeni ehkäisee inkontinenssia raskauden loppuvaiheessa ja synnytyksen jälkeen.

© I FORM & iStock

26. raskausviikko (25+0–25+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 25+0–25-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 25+0 tarkoittaa 26. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 26: Mitä sinulle tapahtuu?


Nyt et ole enää ainoa, joka näkee ja tuntee sikiön liikkeet. Sikiön liikkeistä on tullut niin voimakkaita, että muut voivat nähdä ja tuntea ne, kun he asettavat käden vatsallesi. Tämä voi olla hieno kokemus esimerkiksi kumppanille ja isovanhemmille.

Jos et ole vielä aloittanut lantionpohjan lihastreeniä, tee se nyt. Treeni ehkäisee inkontinenssia eli pidätysvaikeuksia raskauden loppupuolella ja synnytyksen jälkeen. Lihakset, joita sinun on käytettävä harjoituksia tehdessäsi, ovat samoja, joita käytät lopettaaksesi virtsaamisen. Muutama pieni harjoite päivässä riittää vaikutuksen aikaansaamiseen.

Lue myös: Näin voit treenata raskausaikana

Raskausviikko 26: Mitä sikiölle tapahtuu?


Iho ei ole yhtä läpinäkyvä kuin aiemmin, mutta se on edelleen ryppyinen. Sikiölle on kasvanut silmäripset, ja myös sieraimet alkavat avautua. Varpaiden ja sormien kynnet pitenevät vähitellen.

Kohdussa ei ole happea, joten sikiö ei voi hengittää kunnolla. Mutta se on harjoitellut hengittämistä jo pitkään tekemällä hengitysliikkeitä.

Viimeisten 3–4 raskauskuukauden aikana sikiö kuitenkin tukahduttaa hengitysliikkeet, ja keuhkot ovat lähes täysin painuneet kasaan. Vielä ei tiedetä, miksi näin tapahtuu. Se saattaa johtua käytännön syistä, jotta keuhkot eivät täyttyisi nesteestä ja mekoniumista eli sikiön ruuansulatuskanavassa olevasta massasta.