Raskausviikko 14 (rv 14)

Raskausviikolla 14 kohtu on kasvanut ohi häpyluun, jolloin vatsa alkaa pyöristyä. Näihin aikoihin odottajaa saattaa vaivata myös ummetus.

Raskausviikko 14 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 14 | Kohtu on kasvanut jo ohi häpyluun, jolloin vatsa alkaa pyöristyä, jos se ei ole jo tehnyt sitä.

© I FORM & iStock

14. raskausviikko (13+0 – 13+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 13+0 – 0-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 13+0 tarkoittaa 14. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 14: Mitä sinulle tapahtuu?


Kohtu on nyt kasvanut niin, että se työntyy esiin ohi häpyluun ja lantion, ja suurimmalla osalla vatsa on jo hieman pyöristynyt.

Sikiö reagoi äidin liikkeisiin. Jos kohtua painaa varovasti, sikiö liikkuu, mutta liikkeitä ei voi ihan vielä tuntea.

Vessassa ei tarvitse juosta aivan yhtä usein kuin alkuraskauden aikaan. Voi itse asiassa olla, että ruuansulatusjärjestelmä hidastuu tai tekee kokonaan stopin. Raskaushormoni progesteronin kasvanut tuotanto vaikuttaa siten, että ruoka liikkuu hitaammin ruuansulatusjärjestelmän läpi. Siksi moni kärsii tässä vaiheessa raskautta ummetuksesta.

Voit avittaa ruuansulatusta juomalla runsaasti vettä, harrastamalla liikuntaa ja syömällä runsaskuituista ruokaa.

Lue myös: Näin voit treenata raskausaikana

Raskausviikko 14: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiö on nyt 11 viikon ikäinen, ja pää on edelleen muuta kehoa suurempi, mutta tässä vaiheessa muu keho kasvaa päätä nopeammin. Kasvot alkavat saada ihmismäisiä piirteitä, ja tähän asti pään sivuilla olleet silmät alkavat olla lähempänä toisiaan.

Sikiö alkaa tässä vaiheessa tuottaa itse hormoneita. Kilpirauhanen ja haima ovat täysin kehittyneet, ja haima tuottaa jo insuliinia.

Sikiö uiskentelee kohdun lapsivedessä. Se nielee vettä ja pissaa sen taas ulos, sillä virtsantuotanto on käynnistynyt. Pissaamisesta huolimatta sikiö on täysin terve. Virtsa on nimittäin steriiliä, ja lapsivesitutkimuksissa on havaittu, että lapsivettä muodostuu jatkuvasti, joten se vaihtuu kokonaan kohdussa noin kolmen tunnin välein.

Luuranko on täysin muodostunut, mutta suuri osa siitä on pehmeää rustoa. Prosessi, jossa rusto muuttuu kovaksi luuksi, päättyy nimittäin vasta muutama viikko synnytyksen jälkeen.