Raskausviikko 15 (rv 15)

Viikolla 15 sikiön sukupuolielimet ovat muodostuneet, ja sukupuoli voidaan määrittää pian. Rintaliivit ovat alkaneet kiristää, ja sikiö opettelee imemistä ja nielemistä.

Raskausviikko 15 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 15 | Sikiön ruokatorvi, henkitorvi ja kurkunpää ovat nyt täysin kehittyneet.

© I FORM & iStock

15. raskausviikko (14+0–14+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 14+0–14-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 14+0 tarkoittaa 15. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 15: Mitä sinulle tapahtuu?


Rinnat ovat muuttumassa ulkoisista sukupuolitunnuksista tehokkaiksi maidontuottajiksi. Korkea estrogeenitaso saa rinnat ja rintojen rauhastiehyet kasvamaan ja haarautumaan, jotta maidontuotanto voi alkaa. Progesteronihormoni auttaa laajentamaan rauhaskudosta.

Huomaat pian, että rintaliivisi eivät enää mahdu sinulle. Myös nännien ympärillä oleva alue suurenee ja tummuu. Lisäksi rintojen verisuonet alkavat erottua.

Raskausviikko 15: Mitä sikiölle tapahtuu?


Ulkoiset sukupuolielimet ovat nyt muodotuneet, ja sikiön sukupuoli alkaa olla mahdollista nähdä ultraäänitutkimuksessa.

Pää ei ole enää kovin suuri suhteessa muuhun kehoon, ja se on alkanut saada tukea kaulasta ja niskasta. Korvat ovat siirtymässä niskasta pään sivuille, joten ne ovat jo lähes paikoillaan.

Viikolla 15 ruokatorvi, henkitorvi ja kurkunpää ovat täysin kehittyneet, ja sylkirauhaset ovat alkaneet erittää sylkeä. Sikiön poskissa kasvavat elintärkeät imemiseen tarvittavat lihakset. Sikiö harjoittelee ahkerasti sekä imemis- että nielemisliikkeitä, jotta vauva osaisi imeä heti synnyttyään.

Ohut, läpikuultava iho on kehittymässä. Hiukset kasvavat. Sikiölle kasvaa myös ohut lanugoksi kutsuttu karvapeite koko kehoon. Se peittää ihoa lähes syntymään saakka. Hienon karvan tarkoituksena on suojata kehoa naarmuilta sekä lämmittää.