Raskausviikko 16 (rv 16)

Raskausviikolla 16 sikiön pää-perämitta on noin 10 senttimetriä – ja se liikkuu aktiivisesti. Erityisesti aiemmin raskaana olleet voivat tuntea liikkeet perhosina vatsassa.

Raskausviikko 16 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 16 | Sikiö pystyy liikuttamaan sormia, käsiä, jalkateriä ja varpaita. Se osaa myös imeä peukaloaan ja tehdä useita erilaisia kasvojen ilmeitä.

© I FORM & iStock

16. raskausviikko (15+0–15+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 15+0–15-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 15+0 tarkoittaa 16. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 16: Mitä sinulle tapahtuu?


Suurimmalla osalla vatsa pullistuu nyt selvästi. Kohdussa oleva sikiö muistuttaa jo minikokoista vauvaa, ja sen kasvu jatkuu täyttä vauhtia.

Vaikka sikiö liikkuukin tässä vaiheessa paljon, voi olla, ettet tunne sitä vielä, koska lapsivesi vaimentaa liikkeitä. Jotkut kuitenkin tuntevat tässä kohtaa perillisen ensimmäiset potkut, jotka tuntuvat kuplilta tai perhosilta vatsassa. Aiemmin raskaana olleet tuntevat sikiön liikkeet yleensä muutamaa viikkoa ensikertalaisia aikaisemmin. Voi olla, että he tietävät, millaisia tuntemuksia pitää silmällä.

Ensisynnyttäjien kohdalla on normaalia, että sikiön ensimmäiset potkut tuntuvat vasta 20. raskausviikon tienoilla.

Raskausviikko 16: Mitä sikiölle tapahtuu?


Kasvot muistuttavat jatkuvasti enemmän vauvan kasvoja. Sikiö pystyy liikuttamaan sormia, käsiä, jalkateriä ja varpaita ja imemään peukaloa, ja kasvojen ilmeitäkin on jo useita erilaisia – sikiö pystyy esimerkiksi avaamaan suunsa ja painamaan huulet yhteen.

Vedessä lilluva sikiö on aktiivinen. Lihasten liikkeet eivät ole enää niin nykiviä, vaan paremmin koordinoituja, aivan kuten vastasyntyneellä.