Raskausviikko 17 (rv 17)

Viikolla 17 sikiö on 16 cm mittainen. Jalat kasvavat, ja se voi heilutella varpaitaan ja tarttua itseään kädestä.

Raskausviikko 17 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 17 | Viikolla 17 sikiö pystyy heiluttelemaan varpaitaan ja tarttumaan itseään kädestä.

© KUNTO PLUS & iStock

17. raskausviikko (16+0–16+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 16+0–16-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 16+0 tarkoittaa 17. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 17: Mitä sinulle tapahtuu?


Raskaus täyttää luultavasti mielesi suurimman osan ajasta. Muiden tuttujen voi olla vaikea täysin ymmärtää kaikkea sitä, mitä koet parhaillaan.

Siksi voi olla palkitsevaa jakaa ilot, odotukset ja huolet muiden odottavien äitien kanssa, jotka voivat samaistua tuntemuksiisi. Jos se vain on mahdollista, tapaa muita odottajia vaikkapa teekupposen äärellä.

Lue myös: 14 yleistä raskaana olevien naisten huolta

Raskausviikko 17: Mitä sikiölle tapahtuu?


Elimet kehittyvät edelleen. Monilta osin on jo valmista, mutta paljon tehtävää on vielä edessä. Vielä vastasyntyneenäkin on rakenteita, erityisesti hermostossa, munuaisissa ja maksassa, jotka eivät ole täysin kehittyneet.

Raajojen kehityksessä ovat tähän asti olleet etusijalla kädet, mutta nyt on jalkojen pituuskasvun vuoro.

Lapsivedessä on monenlaista meneillään. Sikiö nielee vettä ja pissaa sen taas ulos. Se jatkaa myös hengitysliikkeiden harjoittelua. sikiö osaa tarttua itseään kädestä kiinni ja heilutella varpaitaan.

Elimistösi antaa sikiölle vasta-aineita, jotka suojaavat sitä kohdun ulkopuolisen maailman infektioilta.