Raskausviikko 18 (rv 18)

Sikiön silmät kehittyvät nopeasti tässä vaiheessa, ja viikolla 18 se pystyy erottamaan valon ja pimeyden. Lue täältä, mitä muuta sinulle ja sikiöllesi tapahtuu tällä raskausviikolla.

Raskausviikko 18 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 18 | Sikiö saa sormenjäljet, jotka muodostuvat sormiin ja varpaisiin yksilöllisinä kuvioina.

© KUNTO PLUS & iStock

18. raskausviikko (17+0–17+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 17+0–17-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 17+0 tarkoittaa 18. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 18: Mitä sinulle tapahtuu?


Vaikka kannat uutta elämää ja muutamaa ylimääräistä kiloa, on tärkeää, että jatkat liikuntaa. Raskauden aikana liikuntaa harrastavat naiset kokevat yleensä raskauden ja synnytyksen helpommaksi kuin ne, jotka eivät harrasta liikuntaa.

Varmista, että saat vähintään suositellut 30 minuuttia kohtuullisen kuormittavaa liikuntaa päivittäin. Pidä kuitenkin mielessä, että olon pitäisi tuntua mukavalta. Liikunta ei saa tehdä kipeää. Pidä kehosi tarvitsemat tauot.
Lue myös: Raskaus ja liikunta

Vältä kuitenkin kontaktilajeja, kuten kamppailulajeja, käsipalloa, jalkapalloa ja koripalloa, joissa on iskujen ja kaatumisten riski. Ratsastus ja hiihto kannattaa myös lykätä siihen asti, kunnes vauva on syntynyt.

Kokeile KUNTO PLUSsan erityisesti raskaana oleville laadittuja treeniohjelmia:

Raskausviikko 18: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiön nopea kasvu jatkuu. Pituus lasketaan nyt päästä varpaisiin. Yksilölliset sormenjäljet muodostuvat sormiin ja varpaisiin. Myös sikiön silmät kehittyvät huomattavasti tänä aikana.

Sikiö pystyy nyt erottamaan valon ja pimeyden. Jos pidät taskulamppua valo vatsaasi vasten, sikiö todellakin näkee sen. Tämä on sen ansiota, että näköhermoilla on nyt yhteys verkkokalvoon.

Päänahkaan kasvaa lisää hiuksia, ja myös kulmakarvat ja ripset muodostuvat.