Raskausviikko 3 (rv 3)
Raskausviikolla 3 munasolu on jo hedelmöittynyt munanjohtimessa. Se liikkuu nyt kohtuun ja kiinnittyy kohdun limakalvoon.
Raskausviikolla 3 munasolu on jo hedelmöittynyt munanjohtimessa. Se liikkuu nyt kohtuun ja kiinnittyy kohdun limakalvoon.
3. raskausviikko rv 3 (2+0–2+6)
Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 2+0–2-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 2+0 tarkoittaa ensimmäistä päivää ensimmäisen kokonaisen viikon jälkeen – eli toisen raskausviikon ensimmäistä päivää.
Hedelmöittymisen jälkeen elimistö alkaa tuottaa suuria määriä progesteronia eli keltarauhashormonia ja estrogeenia, jotka takaavat hedelmöittyneelle munasolulle parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet.
Elimistösi tuottaa myös erityistä raskaushormonia nimeltään HCG eli istukkahormoni. Se varmistaa, että kohdun limakalvo kasvaa eikä irtoa ja poistu elimistöstä, kuten tapahtuu normaalisti kuukautisten aikana.
Istukkahormoni on se hormoni, jonka raskaustestit havaitsevat. Viikolla 3 elimistösi ei ole kuitenkaan tuottanut vielä riittävästi istukkahormonia, jotta voisit saada raskaustestistä luotettavan tuloksen. Eli nyt pitää malttaa odottaa.
Hedelmöittynyt munasolu matkaa munanjohtimen kautta kohtuun, jossa se kiinnittyy kohdun seinämän limakalvoon 3–5 päivää myöhemmin.
Sikiön ja vauvan lopullisesta olomuodosta ja esimerkiksi ulkonäöstä suuri osa on määräytynyt jo tässä vaiheessa. Hedelmöittymishetkellä määräytyvät nimittäin esimerkiksi lapsen hiusten ja silmien väri ja pituus. Sekä tietysti sukupuoli.
Puolet miehen siittiösoluista sisältää sukupuolikromosomia X, kun taas toinen puoli sisältää vain sukupuolikromosomia Y.
Jos munasoluun tunkeutuu siittiösolu, jolla on X-kromosomi, tuloksena on XX eli tyttö. Jos taas munasolun hedelmöittänyt siittiösolu sisältää Y-kromosomin, tuloksena on XY eli poika.