Raskausviikko 6 (rv 6)
Raskausviikolla 6 raskaustestin tulos on varma. Jos et ole vielä aloittanut foolihappolisän nauttimista, tee se viimeistään nyt, jotta sikiön hermostoputken sulkeutuminen varmistuu.
Raskausviikolla 6 raskaustestin tulos on varma. Jos et ole vielä aloittanut foolihappolisän nauttimista, tee se viimeistään nyt, jotta sikiön hermostoputken sulkeutuminen varmistuu.
6. raskausviikko (5+0 – 5+6)
Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 5+0 – 5-6, jossa 0–6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 5+0 tarkoittaa 6. raskausviikon 1. päivää.
Jos et ole vielä tähän mennessä huomannut, että jotain on tekeillä, niin käy nyt väistämättä. Kuukautisia ei kuulu, joten on aika hankkia raskaustesti. Niitä saa apteekeista. Istukkahormonin tuotanto on nyt takuuvarmasti koholla, joten raskaustestin tulos on myös varmalla pohjalla. Istukkahormonin tuotanto kasvaa noin viikoille 10–12 asti.
Tässä vaiheessa hormonien aiheuttama pahoinvointi voi iskeä voimalla. Eikä ole mitenkään varmaa, että raskauspahoinvointi vaivaisi vain aamuisin, sillä moni raskaana oleva kokee pahoinvointia mihin aikaan päivästä hyvänsä.
Voi myös olla, että huomaat rintaliivien jääneen pieniksi. Tämä johtuu siitä, että raskaushormonit vaikuttavat myös rintarauhasiin. Rintojen lievää suurentumista lukuunottamatta mistään ei vielä huomaa, että olet raskaana – vaikka kohtu onkin kasvanut jo noin tennispallon kokoiseksi.
Tässä vaiheessa nautittu foolihappolisä varmistaa, että sikiön hermostoputki sulkeutuu kuten pitääkin. Hermostoputkesta muodostuvat myöhemmin sikiön aivot ja selkäydin.
Tässä vaiheessa alkaa myös listeriabakteerin välttely. Listeriabakteeri voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa sikiöön siirtyvän tulehduksen, joka vahingoittaa sikiötä vakavasti. Listeriaa on pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa, joilla on pitkä säilyvyysaika ja joita syödään ilman kuumennusta. Riskituotteisiin kuuluvat esimerkiksi vakuumipakatut leikkeleet ja pastöroimattomat maitotuotteet. Myös levitteissä ja homejuustoissa voi olla listeriaa.
Lue myös: Näitä ei kannata syödä raskausaikana
Varo myös Toxoplasma gondii -nimisen alkueläimen aiheuttamaa toksoplasmoosia, joka voi johtaa keskenmenoon, epämuodostumiin tai sikiön verenmyrkytykseen. Moni kissa kantaa tätä alkueläintä, joten jos kotona on kissoja, pyydä jotakuta muuta huolehtimaan kissanhiekan vaihtamisesta.
Tartunta voi nimittäin tapahtua kissan jätösten kautta. Toxoplasma gondii -alkueläin voi piileskellä myös raa'assa lihassa, joten syö siksi raskausaikana vain läpikypsennettyä lihaa. Pese myös kädet huolellisesti puutarhatöiden tai ruuanlaiton jälkeen, jos olet käsitellyt raakaa lihaa.
Lue myös: Onko kissa vaaraksi raskaudelle – ja 13 muuta raskausaikana mietityttävää asiaa
Alkion parilliset sydänaiheet eli endokardiaaliputket sulautuvat yhteen, jolloin sydän lyö ensimmäiset lyöntinsä! Primitiivinen sydän muotoutuu vähitellen ja pystyy nyt pumppaamaan verta kaikkialle alkioon.
Tällä viikolla myös alkion istukkaan yhdistävä pieni varsi kehittyy napanuoraksi. Napanuora koostuu kolmesta verisuonesta, jotka kuljettavat ravintoa ja happea alkiolle ja hiilidioksidia ja kuona-aineita alkiosta pois.
Keskushermosto saa alkunsa kahtena pitkittäisenä poimuna alkion selkäpuolella. Päivän 28 tienoilla poimut sulkeutuvat ja sulautuvat yhteen ja muodostavat hermostoputken. Jos tätä sulkeutumista ei tapahdu, se voi johtaa selkäydintyrään ja aivojen kehityshäiriöön. Hermostoputken sulkeutumisen varmistamiseksi odottavia äitejä neuvotaan nauttimaan B-vitamiini folaattia lisäravinteena – mieluiten jo ennen raskaaksi tuloa tai vähintään niin aikaisin kuin mahdollista raskauden alun jälkeen. Folaatin nauttiminen varmistaa hermostoputken sulkeutumisen.