Raskausviikko 23 (rv 23)

Raskausviikolla 23 nivelsiteet voivat alkaa vaivata, sillä kohtua paikallaan pitävät nivelsiteet laajenevat kohdun kasvaessa. Kohdussa sikiö pystyy nyt tarttumaan käsillään.

Raskausviikko 23 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 23 | Tässä vaiheessa nivelsiteet voivat alkaa tuntua kipeiltä, mikä on täysin normaalia.

© I FORM & iStock

23. raskausviikko (22+0–22+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 22+0–22-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 22+0 tarkoittaa 23. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 23: Mitä sinulle tapahtuu?


Raskauden aikana tapahtuvat hormonaaliset muutokset merkitsevät sitä, että monet raskaana olevat naiset ruskettuvat helpommin. Muutokset aiheuttavat kuitenkin myös sen, että maksaläiskiä kehittyy entistä helpommin, eivätkä ne välttämättä poistu synnytyksen jälkeen. Ole siis erityisen varovainen auringossa ja käytä aurinkovoidetta, jossa on korkea suojakerroin.

Raskaana oleva keho todistaa joka päivä, kuinka taitava se on selviytymään uusista haasteista: se sopeutuu ja antaa tarvittaessa periksi. Pistävä kipu kohdun sivuilla on täysin normaalia tässä vaiheessa raskautta. Kipua kutsutaan nivelsidekivuksi, eikä se johdu itse kohdusta, vaan suurista nivelsiteistä, jotka pitävät kohdun paikallaan ja antavat periksi sen kasvaessa.

Monet kokevat myös pohjekramppeja, erityisesti öisin. Lisäksi esiintyy närästystä ja tiheitä vessakäyntejä. Raskauden loppupuolella on tavallista, että joutuu nousemaan yöllä useita kertoja vessaan. Lohduttaudu sillä, että vaivat häviävät heti, kun vauva on syntynyt. Ja sen jälkeen se on vauva, joka pitää sinut hereillä yöllä!

Raskausviikko 23: Mitä sikiölle tapahtuu?


Kädet ovat kasvaneet, vahvistuneet ja pystyvät nyt tarttumaan. Sikiö imee luultavasti ainakin jonkin verran peukaloa kohdun uumenissa. Ja sikiö saattaa myös silittää hellästi omaa poskeaan, jonka iho on ryppyinen ja untuvakarvan peitossa.

Elintärkeä napanuora on paksuuntunut. Se koostuu edelleen kolmesta verisuonesta, joista yksi syöttää sikiölle ravinteita ja happea ja kaksi kuljettaa jätteitä pois. Suonia suojaa paksu hyytelö, joka estää niiden puristumisen ja tukkeutumisen.