Raskausviikko 38 (rv 38)

Viikolla 38 sikiö painaa 3 kg. Kaikki elimet ovat kehittyneet, ja sikiö on nyt täysiaikainen. Jos lapsi syntyy nyt, se pystyy hengittämään itse.

Raskausviikko 38 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 38 | Sikiö on nyt täysiaikainen!

© KUNTO PLUS & iStock

38. raskausviikko (37+0–37+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 37+0–37-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 37+0 tarkoittaa 38. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 38: Mitä sinulle tapahtuu?


Synnytys lähestyy, mutta odotus voi tuntua uuvuttavan pitkältä.

Olet ehkä jo kärsimätön.

Nauti siitä, miltä tuntuu, kun vauva potkii vatsassa. Varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat tavarat ja muut käytännön asiat valmiina siltä varalta, että synnytys käynnistyy ennen laskettua aikaa.

On myös hyvä miettiä kivunlievitystä synnytyksen aikana, eikä mitään vaihtoehtoa kannata täysin sulkea pois.

Raskausviikko 38: Mitä sikiölle tapahtuu?


Uskomatonta!

Sikiö on nyt täysiaikainen ja valmis syntymään. Laskettu aika ei ole kuitenkaan ihan vielä.

Mutta älä ota sitä liian kirjaimellisesti. Yli 80 % vauvoista syntyy 2 viikkoa ennen tai 2 viikkoa jälkeen lasketun ajan. Sikiö näyttää jo nyt vastasyntyneeltä, ja kaikki elintärkeät elimet ovat valmiina. Heti kun vauva syntyy, se pystyy hengittämään itse. Jos synnytys käynnistyy nyt, vauvalla ei ole sen enempää komplikaatioita kuin laskettuun aikaan syntyneillä.

Sikiö ei siis kasva enää paljon. Paino nousee kuitenkin edelleen noin 30 grammaa päivässä, ja vauva on jo pyöreä ja pehmeä.

Jos kyseessä on poika, kivesten pitäisi olla laskeutunut kivespussiin. Jos kyseessä on tyttö, häpyhuulten pitäisi olla täysin kehittyneet.