Raskausviikko 39 (rv 39)
Viikolla 39 synnytyksen aika alkaa olla käsillä. Supistuksia tulee usein. Jos ne tekevät kipeää, ne ovat oikeita synnytyssupistuksia. Kun supistukset tulevat 5 minuutin välein, on aika lähteä synnyttämään.
Viikolla 39 synnytyksen aika alkaa olla käsillä. Supistuksia tulee usein. Jos ne tekevät kipeää, ne ovat oikeita synnytyssupistuksia. Kun supistukset tulevat 5 minuutin välein, on aika lähteä synnyttämään.
39. raskausviikko* (38+0–38+6)
Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 38+0–38-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 38+0 tarkoittaa 39. raskausviikon 1. päivää.
Nyt se tapahtuu! Sinulla alkaa todennäköisesti olla paljon supistuksia. Niiden voimakkuus ja kesto voivat vaihdella, mutta ennakoivat supistukset eivät koskaan ole kivuliaita. Jos supistukset tekevät kipeää, ne eivät ole ennakoivia supistuksia vaan synnytyssupistuksia.
Aluksi supistusten voimakkuus ja kesto vaihtelevat, mutta vähitellen ne voimistuvat ja muuttuvat säännöllisemmiksi. Kun supistukset tulevat 5–10 minuutin välein, on hyvä ottaa yhteyttä synnytyslaitokselle, koska synnytys lähestyy. Mutta jos asut kaukana tai tuntuu siltä, että täytyy ottaa yhteyttä jo aiemmin, tee se.
Lapsivesi tulee joko ennen synnytystä tai synnytyksen aikana. Supistukset tulevat tiheämmin ja voimakkaammin, ja niiden välillä on vain lyhyitä taukoja.
Vähitellen sikiön pää työntyy synnytyskanavaan, ja supistusten avulla sikiö kulkee synnytyskanavan läpi ulos. Kaikista synnytyksistä 96 prosentissa pää tulee ensin. Pään ympärysmitta on suurin. Kun se pääsee läpi, muukin mahtuu.
Ei ole mikään salaisuus, että synnytys tekee kipeää. Mutta kivut koetaan eri tavoin. Kun supistukset ovat jo pitkällä, tuntuu todennäköisesti paljon kipua, varsinkin jos pidättää hengitystä synnytyksen aikana. Mutta jos hengittää tasaisesti ja syvään, keho rentoutuu enemmän ja kipua on helpompi kestää.
Kun sikiö kulkee synnytyskanavan läpi, kipu on toisenlaista. Supistuksien lisäksi tulee kipu kudosten venymisestä.
Ponnistusvaihe ei yleensä kestä kauaa ja pitkä odotus on ohi ja saat vihdoin tavata kauan kantamasi lapsen.
**Sikiö täyttää käytännössä koko kohtuontelon. Sen kehoa aiemmin peittänyt rasvakerros on hajonnut, ja lanugokarvat ovat hävinneet.
Sikiön suolistoon kertynyt mustanvihreä mekonium eli lapsenpihka tulee ulos pian syntymän jälkeen, mutta joskus jo aikaisemmin, ja lapsivesi värjäytyy vihreäksi.
Vaikka suurin osa sikiön luustosta on jo luutunut vahvaksi, osa luista on vielä pehmeitä ja joustavia, mikä helpottaa vauvan kulkua kapeasta synnytyskanavasta. Kallo koostuu erillisistä luulevyistä, jotka painuvat yhteen synnytyksen aikana. Tämä helpottaa synnytystä. Kallon saumat eli aukileet kasvavat yhteen ensimmäisen elinvuoden aikana.