Raskausviikko 11 (rv 11)

Viikolla 11 vatsassasi oleva pieni olento on kehittynyt niin paljon, että sitä ei enää kutsuta alkioksi vaan sikiöksi. Raskauden aikana raudan tarve lisääntyy merkittävästi, ja saatat tarvita rautalisää.

Raskausviikko 11 – vatsa ja alkio

RASKAUSVIIKKO 11 | Vatsassasi oleva pieni olento on kehittynyt niin paljon, että sitä ei enää kutsuta alkioksi vaan sikiöksi.

© I FORM & iStock

11. raskausviikko (10+0–10+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 10+0–10-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 10+0 tarkoittaa 11. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 11: Mitä sinulle tapahtuu?


Luultavasti puet yllesi aamulla housut, joissa on joustava vyötärö. Ne ovat paljon mukavammat! Vaakakin alkaa näyttää hieman tavallista enemmän. Raskauden aikana on normaalia, että paino nousee – itse asiassa se kuuluu asiaan. Alussa paino ei muutu kovin paljon. Keskimääräinen painonnousu ensimmäisellä raskauskolmanneksella on 0,5–1 kg kuukaudessa. Myöhemmin paino nousee enemmän.

Jos olet normaalipainoinen, ihannetapauksessa paino nousee raskauden aikana kaikkiaan 10–15 kg. Ylipainoisella painon pitäisi nousta raskauden aikana vähemmän. Jos painoindeksisi on yli 30, painosi pitäisi nousta vain 6–9 kiloa.

Jos painosi nousee esimerkiksi 12 kg raskauden aikana, sikiön paino on noin 3,5 kg, 3,5 kg on lapsivettä, rintojen suurentumista, kohtua ja istukkaa. Noin 2–4kg voi johtua lisääntyneestä verimäärästä ja elimistöön kertyneestä nesteestä . Loput 1–4 kg on kasvaneita rasvavarastoja.

Raskausaikana elimistösi tarvitsee päivässä noin 200–300 kcal enemmän energiaa kuin tavallisesti. Useimmille raskaana oleville ei ole ongelma täyttää tätä tarvetta, koska hormonaaliset muutokset lisäävät ruokahalua. Niille, jotka kärsivät raskauspahoinvoinnista ja oksentelusta, voi olla haastavaa nähdä vilaustakaan ruuasta. Silti on tärkeää saada syötyä edes vähän mutta terveellistä ja ravitsevaa ruokaa.
Lue myös: Varo näitä ruoka-aineita raskausaikana

Raskausviikko 11: Mitä alkiolle tapahtuu?


Raskaudessa on saavutettu merkkipaalu. Tässä vaiheessa alkio ei ole enää alkio, vaan se on nyt sikiö. Sikiö on niin pitkällä kehityksessään, että kaikki rakenteet ja elimet ovat paikallaan.

Munuaiset tuottavat virtsaa ja sukupuolielimet ovat paikoillaan. Niitä ei kuitenkaan voi vielä havaita ultraäänitutkimuksessa. Aivot kasvavat nopeasti ja alkavat nyt hallita kehon liikkeitä. Sikiön liikkeitä ja potkuja ei kuitenkaan vielä voi tuntea.

Sydämen kehityksen kriittinen vaihe on ohi. Tästä eteenpäin sydän kasvaa ja kehittyy hitaammin.

Silmät ovat havaittavissa ja niitä peittää ohut ihokerros, josta aikanaan muodostuvat silmäluomet. Sikiö avaa silmänsä vasta noin 5–7 kuukauden iässä.

Error in rendering text item widget:

              ***Lähteet***: [*Duodecim Terveyskirjasto, Odottavan äidin käsikirja*](https://www.terveyskirjasto.fi/sisalto/odottavan-aidin-kasikirja/ {"target": "blank"})
[*Lääkärikirja Duodecim, Raskaus ja anemia*](https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00882/ {"target": "blank")