Raskausviikko 12 (rv 12)

Suunnilleen viikolla 12 suurin osa sikiön elinjärjestelmistä on kehittynyt, ja tästä eteenpäin niiden on enää kypsyttävä. Raskauspahoinvointi saattaa alkaa jo helpottaa.

Raskausviikko 12 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 12 | Tässä vaiheessa sikiö kasvaa noin 1,5 millimetriä päivässä. Lisäksi sikiön sydämenlyönnit voidaan kuulla ultraäänilaitteella.

© I FORM & iStock

12. raskausviikko (11+0–11+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 11+0–11-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 11+0 tarkoittaa 12. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 12: Mitä sinulle tapahtuu?


Tämä saattaa olla se viikko, jolloin voit hyvästellä ei-toivotun vieraan, pahoinvoinnin. Kaikki eivät kuitenkaan tässä vaiheessa vielä pääse pahoinvoinnista yli. Monet kokevat kuitenkin jo nyt vähemmän pahoinvointia. Ja kun pahoinvointi hellittää, myös ruokahalusi kasvaa. Se on hyväksi, koska tarvitset maltillisesti lisää kaloreita.

Kasvava kohtu on vielä piilossa häpyluun takana, mutta tästä lähtien vatsasi kasvaa huomattavasti, ja muut huomaavat, että odotat. Jotkut saattavat jopa uskaltaa kysyä, oletko raskaana.

Monilla raskaana olevilla esiintyy raskauden aikana lisääntynyttä emätinvuotoa. Se on yleensä aivan normaalia. Joissakin tapauksissa syynä voi kuitenkin olla sieni- tai bakteeritulehdus. Pahanhajuisen emätinvuodon takia on aina syytä mennä lääkäriin.

Lue myös: Valkovuoto – mistä vuodon väri ja haju kertovat? Lääkäri vastaa.

Raskausviikko 12: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiön kasvu on nyt kunnolla vauhdissa. Se kasvaa noin 1,5 mm vuorokaudessa, ja useimmat elinjärjestelmät ovat valmiita. Seuraavat seitsemän kuukautta ennen syntymää ovat suurelta osin kasvun aikaa. Myös aivot ovat rakenteeltaan suunnilleen samanlaiset kuin syntyessä. Aivojen on vain kasvettava, ja ne ovat tässä vaiheessa vielä sileät. Aivoihin kehittyy tunnusomaisia mutkia ja uurteita vasta myöhemmässä vaiheessa raskautta. Aivot ovat kuitenkin täysin valmiit vasta lapsen ollessa noin 7–8-vuotias.

Rakenteiden hienosäätö on meneillään: Kynnet ja ulkoiset sukupuolielimet ovat nähtävissä, sikiö osaa tehdä nielemisliikkeitä ja se osaa jo potkia paremmin. Potkuja ei kuitenkaan vielä voi tuntea.

Tästä lähtien sikiön sydämenlyöntejä voi kuunnella ultraäänilaitteella.