Mistä runsas valkovuoto johtuu?

Valkovuoto on paitsi luonnollista myös hyödyllistä, sillä se pitää emättimen terveenä ja puhtaana. Se toimii myös hälytyskellona: jos valkovuodon väri tai tuoksu muuttuvat, se on merkki siitä, että jokin on pielessä.

Nainen asettaa pikkuhousunsuojaa alushousuihin. Hänellä on runsas valkovuoto.

VALKOVUOTO – Tästä eteenpäin ei enää puhuta pahaa valkovuodosta! Se nimittäin auttaa suojaamaan kohtua ja munasarjoja tulehduksilta ja sairauksilta.

Jos kuulut heihin, jotka käyttävät pikkuhousunsuojaa joka päivä, koska runsas valkovuoto häiritsee, voi tehdä hyvää kuulla, että valkovuodolla on luonnollinen tarkoitus. Neste pitää emättimen limakalvot puhtaana, ilmoittaa ovulaatiosta ja varoittaa, jos jokin on hullusti.

On täysin normaalia, että valkovuodon määrä ja koostumus muuttuvat esimerkiksi kuukautiskierron tai uuden seksikumppanin myötä. Kannattaakin seurata, mikä on itselle normaalia vaihtelua, johon ei tarvitse reagoida. Jos tällöin huomaa normaalista poikkeavia, pitkäaikaisia muutoksia, tai valkovuodon väri tai haju muuttuvat, se voi olla toimia vaativa varoitusmerkki.

Kysyimme lääkäriltä, mihin valkovuodossa pitää kiinnittää huomiota.

1 Mitä valkovuoto on?


Pikkuhousuissa näkyvä erite on elimistön erittäin tärkeä suojakeino, joka pitää emättimen limakalvot kunnossa ja epätoivotut bakteerit ja virukset poissa. Emättimen limakalvojen erittämässä nesteessa elää maitohappobakteereja sekä muita mikro-organismeja, joista osa voi aiheuttaa tauteja.

Niin kauan kuin maitohappobakteerikannalla on ylivalta, emättimessä vallitsee rauha. Maitohappobakteerit nimittäin antavat valkovuodolle sen happaman pH-arvon: 3,8–4,2, joka vastaa appelsiinimehun happamuutta.

Maitohappobakteerit tekevät siis valkovuodosta hapanta, minkä ansiosta emätin on epämieluisa ympäristö taudinaiheuttajille.

Joskus bakteeritasapaino kuitenkin horjuu ja maitohappobakteerit menettävät yliotteensa, jolloin muut mikrobit voivat aiheuttaa tulehduksen emättimessä.

2 Miksi valko­vuoto alkaa?


Valkovuodon eritys alkaa puberteetin tienoilla ja vähenee vaihdevuosien jälkeen. Vuoto liittyy siis kiinteästi elämänjaksoon, jolloin munasarjat toimivat ja raskaus on mahdollinen.

Valkovuoto eli kohdunkaulan ja emättimen erittämä lima ja neste suojelevat kohtua ja munasarjoja taudinaiheuttajilta, jotka voivat vaarantaa lisääntymiskyvyn.

3 Mistä runsas valkovuoto voi johtua?


Joinakin aikoina valkovuodon eritys on runsaampaa kuin toisina. Se on täysin normaalia eikä ole merkki mistään sairaudesta. Tavallisia ja vaarattomia syitä runsaaseen valkovuotoon ovat muun muassa

 • kierukan tai e-pillereiden käyttö
 • seksuaalinen aktiivisuus
 • ikä – nuoremmilla naisilla onyleensä enemmän vuotoa kuin iäkkäämmillä
 • tamponin, kuukupin tai kondomien käyttö
 • ovulaatio tai
 • raskaus.

4 Miltä valko­vuodon kuuluu näyttää?


Valkovuodon määrä, haju ja koostumus vaihtelevat yksilöllisesti. Normaalin ja epänormaalin valkovuodon voi tunnistaa näistä merkeistä.

Normaali valkovuoto

 • Koostumus: Venyvää, ohutta tai paksua
 • Väri: Läpinäkyvää, hieman kellertävää tai maidonvalkeaa
 • Haju: Mieto, vähän hapan
 • Muuta: Ei aiheuta ärsytystä emättimen ja vulvan alueella.

Epänormaali valkovuoto

Koostumus: Paksua, rakeista tai kokkareista
Väri: Kellertävää, vihertävää tai rusehtavaa
Haju: Voimakas, hapan, kalamainen
Muuta: Voi aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä emättimen suulla tai kirvelyä yhdynnässä ja virtsatessa.

5 Mistä kellertävä, vihertävä tai ruskea valkovuoto voi johtua?


Tästä valkovuodon väri kertoo

Jos valkovuodon väri muuttuu, se voi johtua muun muassa seuraavista syistä.

Väri Mitä se tarkoittaa?
Rusehtava valkovuoto Kuukautisia voi edeltää ruskea vuoto, jota voi ilmetä myös kuukautisten loppuvaiheessa. Jos ruskeaa valkovuotoa esiintyy kierron muussa vaiheessa, se voi olla merkki syövästä.
Vihertävä valkovuoto Vihertävä tai kellertävä valkovuoto voi olla merkki Trichomonas vaginalis -alkueläimen aiheuttamasta emätintulehduksesta, trikomoniaasista.
Kellertävä valkovuoto Vaalean kellertävä valkovuoto on normaali ilmiö, tummemman kellertävä tai vihertävä vuoto voi sen sijaan olla trikomoniaasin oire. Kellertävä valkovuoto voi olla myös klamydian oire.
Valkoinen valkovuoto Valkoinen valkovuoto on täysin normaalia. Jos vuodon koostumus muuttuu kokkareiseksi, syynä voi olla hiivatulehdus.
Harmaa valkovuoto Harmahtava valkovuoto voi olla bakteerivaginoosin oire.
Kirkas valkovuoto Kirkas valkovuoto on täysin normaalia. Ovulaation aikana vuoto voi muuttua ohuemmaksi ja limaisemmaksi.

6 Mitkä taudit lisäävät valkovuotoa?


Muutokset vuodon määrässä, värissä, hajussa tai koostumuksessa voivat kertoa esimerkiksi jostain sairaudesta tai bakteeritasapainon muutoksesta emättimessä.

BAKTEERIVAGINOOSI:
Johtuu emättimen mikrobiflooran epätasapainosta. Tuottaa harmahtavaa, ohutta ja kuplivaa vuotoa, jossa on pistävä, kalamainen haju.

TRIKOMONIAASI:
Trichomonas vaginalis -alkueläin aiheuttaa runsasta, vihertävää pahanhajuista ja kuplivaa vuotoa. Tyypillistä on myös kutina emättimessä ja kirvely virtsatessa. Tarttuu tavallisesti yhdynnässä.

KLAMYDIA:
Aiheuttaa märkäistä valkovuotoa, jolla ei ole erityistä hajua. Tauti voi levitä ja aiheuttaa sisäsynnyttimien tulehdusta, mikä voi johtaa hedelmättömyyteen.

SISÄSYNNYTTIMIEN TULEHDUS:
Oireita ovat poikkeava valkovuoto ja alavatsakipu, pitkittyneessä tulehduksessa kuume.

KOHTUSYÖPÄ:
Kuukautisten ulkopuolella ilmenevä rusehtava tai punertava valkovuoto voi olla merkki verenvuodosta, mikä tulee aina tutkituttaa lääkärissä, sillä se voi johtua syövästä.

HIIVASIENI:
Sen tavaramerkki on valkoinen, paksu ja kokkareinen valkovuoto, jonka koostumus muistuttaa raejuustoa. Aiheuttaa emättimen kuivuutta ja kutinaa sekä kirvelyä virtsatessa ja yhdynnässä.
Lue lisää hiivasienestä – mikä sitä aiheuttaa ja miten sitä hoidetaan?

7 Voiko ovulaatio vaikuttaa valkovuotoon?


Kyllä. Ennen ovulaatiota elimistö erittää jopa 30 prosenttia tavallista enemmän valkovuotoa. Myös vuodon koostumus muuttuu tässä kohtaa kuukautiskiertoa ohuemmaksi ja sitkeämmäksi.

Valkovuodon määrästä ja koostumuksesta voi siis päätellä, milloin on suurin mahdollisuus tulla raskaaksi.

Valkovuoto voi kertoa kierron hedelmällisimmistä päivistä

Hvornår har man størst chance for at blive gravid?

Näin valkovuoto kertoo ovulaatiosta

Ota hieman valkovuotoa etusormen ja peukalon väliin ja venytä sitä hitaasti sormien välissä. Mahdollisuus tulla raskaaksi on suurin silloin, kun erite muodostaa ”limasillan”.

8 Milloin pitää mennä lääkäriin?


Poikkeava valkovuoto voi olla merkki tulehduksesta tai muusta sukuelinten sairaudesta. Lääkäriin on syytä mennä, jos:

 • valkovuodon koostumus, väri tai haju muuttuvat
 • valkovuoto on niin runsasta, että täytyy käyttää sidettä
 • valkovuotoon liittyy paha haju, kutinaa tai kirvelyä
 • valkovuoto on veristä kuukautisten ulkopuolella.

9 Mistä lääkäri kysyy?


Kun tulee lääkärin vastaanotolle häiritsevän valkovuodon takia, on mukava tietää etukäteen, mitä lääkäri luultavasti kysyy. Perusteelliset vastaukset parantavat todennäköisyyttä löytää vaivan todellinen syy ja sen oikea hoito.

Miten pitkään vaiva on jatkunut?

Kuinka kauan vaiva on jatkunut?

Tämän lääkäri haluaa tietää, koska jos vaiva on jatkunut pidemmän ajan, on suurempi todennäköisyys, että se johtuu jostakin taudista tai sairaudesta.

Toistuvatko poikkeavuudet?

Onko vuodossa jokin kaava?

Tarkkaile, tuleeko poikkeavaa valkovuotoa tietyssä kohtaa kuukautiskiertoa, tai ilmeneekö sitä esimerkiksi seksuaalisen aktiivisuuden yhteydessä.

Käytätkö kemiallisia aineita emättimessä?

Käytätkö kemiallisia aineita emättimessä

Tätä lääkäri kysyy, koska spermisidit, emätinhuuhteet, saippuat, puikot ja tamponit voivat ärsyttää emättimen limakalvoja ja lisätä valkovuodon määrää.

Valkovuodon väri, rakenne ja haju.

Millainen on vuodon väri, koostumus ja haju?

Valkovuotoa kannattaa katsoa tarkemmin ennen lääkärikäyntiä. Sen haju ja ulkonäkö antavat vihiä siitä, mikä on vaivan syy.

Katso täältä, miten normaali ja poikkeava valkovuoto eroavat

Onko sinulla muita oireita, kuten kuumetta, kutinaa, kirvelyä tai kipuja?

Onko sinulla muita oireita, kuten kipua, kutinaatai kuumetta?

Kerro lääkärille, jos sinulla on ollut jotain näistä oireita, koska ne voivat olla merkki esimerkiksi sisäsynnyttimien tulehduksesta tai seksitaudista.

Oletko käyttänyt antibiootteja tai e-pillereitä?

Oletko syönyt antibioottejatai e-pillereitä?

Molemmat lääkkeet voivat lisätä valkovuotoa. Antibiootit myöskin luovat hiivasienelle otolliset kasvuolosuhteet. Kerro siis lääkärille, jos sinulla on jokin lääkitys.

Onko valkovuoden seassa verta?

Onko vuodossa verta?

Jos vuoto on rusehtavaa tai veristä, on tärkeää kertoa siitä lääkärille. Verinen vuoto täytyy aina tutkia, jotta voidaan sulkea pois solumuutokset ja syöpä.

Onko myös kumppanillasi vaivoja?

Onko sinulla kumppani, ja onko myös hänellä vaivaa?

Jos sinulla on kumppani, tilanne voi koskea häntäkin. Jos poikkeava vuoto johtuu seksissä tarttuvasta taudista, tulee myös kumppani tutkia ja hoitaa.

Onko raskaus mahdollinen?

Voitko olla raskaana?

Monilla on enemmän valkovuotoa raskauden aikana. Jos on mahdollista, että olet raskaana, voi olla tarpeen tehdä myös raskaustesti.

10 Mitä lääkäri tutkii?


Tässä ovat tyypillisimmät tutkimukset, jotka lääkäri suorittaa, kun potilas tulee vastaanotolle valkovuotoa koskevan vaivan kanssa:

 • Lääkäri suorittaa gynekologisen tutkimuksen arvioidakseen valkovuodon laatua ja kohdunkaulan sekä emättimen tilaa.
 • Lääkäri voi ottaa näytteen valkovuodosta ja tutkia sitä mikroskoopin alla nähdäkseen, onko siinä taudinaiheuttajia.
 • Lääkäri voi ottaa näytteen kohdunkaulasta tai virtsaputken suulta näytetikulla. Näyte lähetetään viljelyyn, jotta selviää, onko vaivan aiheuttaja seksitauti, kuten klamydia tai tippuri.
 • Jos epäillään, että kyse on sisäsynnyttimien tulehduksesta, otetaan verinäytteitä, jotta nähdään veren tulehdusarvot.

Asiantuntija: Charlotte Bech, yksityislääkäri

KuntoPlus -lehden numero 14/2023