53 faktaa vaginasta

Vagina, emätin, pimppi. Sellainen löytyy puolelta maailman väestöstä ja silti siitä tiedetään melko vähän. Siksi perehdyimme tähän kiehtovaan sukuelimeen gynekologin ja tietokirjan avulla. Lue ja kasvata sinäkintietämystäsi – ja nautintoasi.

Nainen huolehtii intiimialueestaan. Hän saa neuvoja ja tietoja vulvasta ja emättimestä.

EMÄTIN – Sen terveys on tärkeää, opettele siis pitämään siitä hyvää huolta.

© Getty Images

Peniksellisten sukuelimet hengailevat kehon ulkopuolella, joten ne muistuttavat jatkuvasti olemassaolostaan ja tarpeistaan. Emätin ei niinkään muistuta itsestään, koska se on piilossa kehon sisällä.

Tehdäksemme oman osamme sen puolesta, että jokainen pitäisi hyvää huolta vaginastaan ja saisi siitä mahdollisimman paljon nautintoa, keskitymme tässä artikkelissa emättimeen ja vulvaan. Päivitä tietosi siitä, miltä se näyttää ja miten se toimii, mihin oireisiin pitää reagoida, miten sitä hoidetaan arjessa ja paljon muuta.

Nautinnollista lukemista.

1 5 kysymystä ja vastausta vaginasta


Milloin emätin on terve?

Emättimen tulee olla hapan, jotta se voi hyvin. Terveen emättimen pH-arvo on 3,8 ja 4,5:n välimaastossa, mikä vastaa suunnilleen appelsiinimehun happamuutta. Happamuus suojaa emätintä tulehduksilta, mistä on kiittäminen emättimen luonnolliseen mikrobiflooraan kuuluvia, maitohappoa tuottavia bakteereita.

Miltä pimpin pitäisi tuoksua?

Sen ei pitäisi tuoksua juuri miltään. Terve emätin ei ainakaan haise pahalta, vaikka siinä voi tuntua oma ominaistuoksu. Valkovuotoakaan ei terveestä emättimestä pitäisi juuri tulla, sillä runsas tai pahanhajuinen vuoto on yleensä merkki joko bakteeritai hiivasienitulehduksesta tai seksitaudista.

Voiko vagina kasvaa umpeen?

Use it or lose it. Mielessä on voinut käydä karmiva ajatus, että emätin voisi kasvaa umpeen pitkän kuivan kauden jälkeen. On totta, että kuten moni muukin kehonosa, emätin hyötyy siitä, että sitä käyttää. Gynekologi C. Felding onkin tavannut lukuisia 75–80 vuotiaita naisia, jotka ovat löytäneet kumppanin ja haluavat harrastaa seksiä pitkästä aikaa, mutta eivät usko voivansa olla enää olla yhdynnässä. Paikallinen estrogeenihoito voiteella, puikolla tai renkaalla voi kuitenkin palauttaa emättimen takaisin käyttökuntoon!

Milloin pitää mennä lääkäriin?

Kaikkea ei tarvitse sietää, varsinkaan mitä tulee intiimialueeseen. Monet naiset sinnittelevät aivan liian pitkään oudon vuodon, hajun, kutinan tai yhdyntäkipujen kanssa. Se on hölmöä, sillä kaikki vaivat ovat hoidettavissa. Mene siis lääkäriin, jos jokin ei ole kohdillaan.

Voiko emättimen loukata?

Vagina ei vahingoitu itsestään. Siihen voi toki tulla naarmuja, mutta ne johtuvat ihmisen toiminnasta. Silloin on meno ollut liian rajua, oli välineenä sitten sormet, dildo tai penis, tai limakalvot liian kuivat. Emättimen limakalvot ovat herkät, joten niiden on syytä olla kunnolla kostuneet ennen kuin sinne pannaan mitään sisään. Emätin on myös lihas, joten se kuuluu lämmitellä ennen temmeltämistä.

2 Miltä normaali emätin näyttää?


Naisen lantion poikkilaikkaus piirroskuvana

Emätin

Emätin on putkimainen lihas, joka yhdistää sisäiset sukuelimet (kohtu, munanjohtimet ja munasarjat) ulkoisiin (klitoris, virtsaputki ja häpyhuulet). Se on 7–10 cm pitkä.

Emättimen seinämä

Emättimen seinämä koostuu limakalvosta ja lihaksista. Vain lihaksista alimmat voivat supistua esimerkiksi seksin tai orgasmin aikana. Emättimen limakalvo on kostea ja valkovuoto normaalisti vähäistä. Kiihottuessa sen läpi tihkuu nestettä, joka tekee emättimen liukkaaksi. Limakalvon seinämässä on poikittaisia poimuja, jotta emätin voi rutistua kasaan ja taas venyä esimerkiksi yhdynnässä tai synnytyksessä.

Kohdunkaula

Kohdunkaula on kapea käytävä emättimen ja kohdun välillä.

Kohtu

Emättimen yläosasta löytyy kohdunnapukka. Se sulkee väylän kohtuun miltei kokonaan, jättäen nuppineulanpään kokoisen aukon.

Immenkalvo

Emättimen alaosassa on rengasmainen ihopoimu, jota kutsutaan immenkalvoksi. Se ei kuitenkaan puhkea ja katoa, vaan on siellä aina.

Vulva

Tällainen on vulva ja emättimen aukko

1 Klitoris

Klitoriksen näkyvä osa löytyy sisempien häpyhuulten yläosasta, mutta sen neljä haaraa jatkuvat ihon alla.

2 Virtsaputken aukko

Klitoriksen alapuolelta löytyy virtsaputken aukko.

3 Sisemmät häpyhuulet

Emättimen suuaukon molemmin puolin on sisemmät häpyhuulet, jotka ovat ohutta limakalvopoimua ja ovat siksi punertavammat ja kosteammat kuin iho.

4 Ulommat häpyhuulet

Ulommat häpyhuulet ovat paksua ihopoimua. Ne ovat sisempiä isommat ja niissä kasvaa karvaa.

3 Tunne valkovuotosi


Paksua ja raejuustomaista

Voi olla merkki hiivatulehduksesta. Hiiva aiheuttaa myös limakalvojen punoitusta, kutinaa ja ärsytystä. Moni erehtyy luulemaan muita tulehduksia hiivan aiheuttamiksi.

Paksua ja kellertävää

Voi viitata tippuriin, joka voi valitettavasti olla myös täysin oireeton. Suomessa havaittiin 510 tapausta vuonna 2021.

Vihertävää ja kuplivaa

Voi johtua trikomoniaasista, joka on loisen aiheuttama toisinaan kutiseva ja kirvelevä emätintulehdus.

Vaaleaa tai harmahtavaa ja kalamaiselta haisevaa

Voi olla bakteerivaginoosin merkki. Siitä kärsii joskus noin joka kolmas emättimellinen henkilö, ja se menee usein ohi itsestään, mutta ei aina. Oireet voivat johtua myös emättimen luonnollisen mikrobiflooran epätasapainosta.

Ohutta ja kellertävää

Voi viitata seniiliin vaginiittiin, joka tarkoittaa, että ikää on kertynyt, ja estrogeenin puute ohentaa ja kuivattaa limakalvoja.

Runsasta tai vähäistä

Vuodon määrä ei sinänsä kerro onko mitään vialla vai ei. Esimerkiksi klamydia on usein oireeton.

4 Näin pidät hyvää huolta vaginastasi


Emätin kestää kovaakin kyytiä, mutta vain, jos se on terve ja hyvinvoiva. Jos intiimialue on herkkä häiriöille ja esimerkiksi hiiva ja virtsatietulehdus vaivaavat usein, kannattaa siitä pitää erityisen hyvää huolta.

Alushousut

Alushousujen on syytä olla puuvillaa, silkkiä tai muuta hengittävää luonnonmateriaalia, sillä synteettiset kuidut voivat hautoa vulvaa, mikä altistaa tulehduksille ja ärsyttää limakalvoja.

Stringit

Stringejä voi käyttää hyvällä omallatunnolla. Niistä ei ole mitään haittaa terveydelle, joskin ne sopivat huonosti yhteen pikkuhousunsuojien kanssa.

Saippuaa

Saippuaa ei tarvita intiimialueen puhtaanapitoon, pelkkä vesi riittää. Vulvan peseminen saippualla voi aiheuttaa erilaisia vaivoja, siksi jos ehdottomasti haluaa kuurata pimpin puhtaaksi, on intiimipesuneste parempi valinta.

Pyykinpesuainetta

Pyykinpesuainetta tarvitaan pyyhe- ja alusvaatepyykinpesuun,mutta herkkäihoisten on parempi pitäytyä hajustamattomissa pesuaineissa.

Karvojen ajeleminen

Karvojen ajeleminen on kunkin oma valinta. Karvat ovat siellä kuitenkin syystä, ja karvojen poisto voi altistaa tulehduksille.

Vaahtokylvyt

Vaahtokylvyt eivät ole emättimelle ongelma, jos se on terve ja hyvinvoiva, mutta jos kärsii runsaasta ja pahanhajuisesta valkovuodosta, on huomaavaista pestä amme kylvyn jälkeen.

Pikkuhousunsuojat

Pikkuhousunsuojat ovat pirun keksintöä. Normaaliin valkovuotoon niitä ei tarvita, joskin ne ovat käteviä kuukautisten loppupuolella. Ne kuitenkin lisäävät valkovuotoa, koska ne ovat täynnä limakalvoja ärsyttäviä kemikaaleja. Käytä siis vain luomupuuvillaisia pikkuhousunsuojia.

Tiukat vaatteet ja pyöräily

Tiukat vaatteet ja pyöräily eivät ärsytä intiimialuetta, ellei pyöräile paljon. Silloin voi olla hyvä idea hankkia pehmustetut pyöräilyhousut tai erityinen satula häpyhuulten hankautumisen ehkäisemiseksi.

5 Vaihdevuodet ja vagina


JOUSTAVUUS

län myötä emättimen seinämän poimutus vähenee, mikä heikentää sen joustavuutta. Se ei silti tarkoita, ettei vaginaa voisi käyttää: vaikka lasten synnyttäminen ei enää onnistu, seksi luonnistuu kyllä!

LIHAKSET

Lantionpohjan lihakset löystyvät synnytyksissä ja iän karttuessa, mikä voi aiheuttaa pidätysvaikeuksia. Onneksi lihaksia voi kuitenkin kuntouttaa ja treenata, ja vahva lantionpohja parantaa paitsi pidätyskykyä myös kykyä seksuaaliseen nautintoon ja orgasmeihin.

KUIVUUS

Emättimen kuivuus vaivaa joka toista vaihdevuodet ylittänyttä. Se voi aiheuttaa kutinaa, kirvelyä, kipuja ja yhdynnän jälkeen tiputtelua. Apteekista saa ilman reseptiä limakalvojen hyvinvointia tukevia emätintabletteja ja voiteita hormoniella ja ilman. Myös liukuvoiteet ja kipuvoide tai matala-annos masennuslääkettä voivat lievittää kipua, jos limakalvojen kuivuminen aiheuttaa vulvodyniakipua.

3 VINKKIÄ KUIVUUTEEN

Liukuvoideputkilo

Liukuvoide

Emättimen kuivuuteen löytyy monelle apu silikonipohjaisesta liukuvoiteesta. Hylkää vesipohjaiset – ne kuivattavat.

Öljypullo

Manteliöljy

Manteliöljyä voi käyttää liukuvoiteen sijasta, jos suosii luonnontuotteita. Kondomin kanssa se ei sovi.

Emätintabletti

Hormonihoito

Paikallinen estrogeenikorvaushoito kuten emätinpuikot tai rengas, joka asetetaan emättimeen joka kolmas kuukausi, palauttavat tehokkaasti emättimen kosteuden. Ne eivät lisää syövän riskiä.

6 Tiesitkö tämän orgasmeista?


Tunne G-pisteesi

Onko se olemassa?

G-piste on kuuma puheenaihe, mutta sen luonteesta ei ole suurta tieteellistä yksimielisyyttä. Useat tutkimukset kuitenkin kallistuvat siihen suuntaan, että se on totta: naisilla on G-piste.

Mikä se on?

G-pisteen olemassaoloa puoltavat tutkimukset eivät valitettavasti ole yhtä mieltä siitä, missä se sijaitsee, minkä kokoinen se on tai mitä se konkreettisesti on – muuta kuin erogeeninen alue.

Missä se sijaitsee?

Tavallisin oletus on, että G-piste sijaitsee emättimen yläseinämässä (klo 12:ssa) ja noin 1 cm sisäänpäin suuaukolta. Siihen osuu parhaiten sormella tai käyrällä dildolla tai vibraattorilla.

*Asiantuntija: gynekologi C. Felding