Raskausviikko 13 (rv 13)

Viikkoon 13 mennessä raskauspahoinvointi on monilla lieventynyt tai jopa kokonaan hävinnyt. Myös keskenmenon riski on pienentynyt merkittävästi.

Raskausviikko 13 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 13 | Sikiön kriittinen kehitysvaihe on ohi, ja keskenmenon riski on nyt huomattavasti pienempi.

© I FORM & iStock

13. raskausviikko (12+0–12+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 12+0–12-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 12+0 tarkoittaa 13. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 13: Mitä sinulle tapahtuu?


Tämä viikko voi olla sinulle ja kehollesi hetki, jolloin tunnet, kuinka kehosi on sopeutunut raskauteen. Useimmilla pahoinvointi on paljon lievempää tai jopa kokonaan loppunut, ja olet yhtä vireä kuin ennen.

Jos mielialasi on ailahdellut, olet palannut tasapainoon ja mielialasi on vakaampi.

Lue myös: Mistä pahoinvointi johtuu?

Joillakin raskaana olevilla on tässä vaiheessa päänsärkyä, joka johtuu yleensä hormonaalisista muutoksista. Juo runsaasti vettä ja huolehdi riittävästä liikunnasta, niin olo kohenee.
Lue myös: Raskausajan treeni**

Jos olet hyvin hoikka tai alipainoinen, sinulla on suurempi tarve lihoa raskauden aikana kuin normaali- ja ylipainoisilla odottajilla. Sikiöltä ei kuitenkaan puutu mitään, se saa kaiken, mitä se tarvitsee kasvaakseen. **Alipainoisuudesta on enemmän haittaa äidille.

Vararavintovarastot tyhjenevät, eikä elimistö saa riittävästi ravintoaineita. Syö siis monipuolisesti ja terveellisesti ja saat riittävästi energiaa.
Oletko alipainoinen? Tarkista BMI:si täältä

Tämän raskausviikon jälkeen voit lopettaa foolihappolisän käytön.

Raskausviikko 13: Mitä sikiölle tapahtuu?


**Sikiön kehityksen kriittisin vaihe on ohi, ja keskenmenon riski on nyt huomattavasti pienempi. Sikiöllä on vielä runsaasti tilaa ja se pyörii ympäriinsä oppiakseen koukistamaan ja liikuttamaan käsiään ja jalkojaan.

Pää on suuri suhteessa vartaloon. Se muodostaa puolet pää-perämitasta.

Nenä- ja suuontelot sekä kieli ovat valmiita. Kurkku ja äänihuulet muotoutuvat.
Ja kaikki 20 maitohammasta ovat odottamassa puhkeamistaan. Ne tulevat esiin ikenistä vasta useita kuukausia syntymän jälkeen.

Sikiön iho on hyvin herkkä. Pienikin kosketus saa sen säpsähtämään. Mutta se on vielä liian pieni, jotta voisit tuntea sen. Sikiöllä on myös refleksit ja se harjoittelee lapsiveden nielemistä. Se osaa myös haukotella ja imeä.