Raskausviikko 1 (rv 1)

Raskausviikolla 1 et ole vielä raskaana vaan tällä viikolla tulevat viimeiset kuukautiset ennen raskautta. Raskausviikko 1 on kuitenkin virallisen raskausajan ensimmäinen viikko. Muista aloittaa foolihappolisän käyttö, jos et ole vielä aloittanut sitä.

Raskausviikko 1 – vatsa ja kohtu

RASKAUSVIIKKO 1 | Tällä viikolla tulevat viimeiset kuukautiset etkä ole vielä raskaana.

© I FORM & iStock

1. raskausviikko (0+0 – 0+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 0+0 – 0-6, jossa 0–6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 1+0 tarkoittaa ensimmäistä päivää ensimmäisen kokonaisen viikon jälkeen – eli toisen raskausviikon ensimmäistä päivää.

Raskausviikko 1: Mitä sinulle tapahtuu?


Murrosiästä lähtien keho valmistautuu siihen, että ennemmin tai myöhemmin raskaus alkaa. Siksi kohtuun kehittyy joka kuukausi limakalvo, johon hedelmöittynyt munasolu voisi kiinnittyä. Jos hedelmöittynyttä munasolua ei tule kohtuun, kohdun limakalvo irtoaa ja valuu kuukautisveren mukana pois.

Kuukautisten aikaan sanotaan, että olet viikolla 0 + 1–6. Et siis ole vielä raskaana. Siitä huolimatta tämän viikon nimi on raskausviikko 1. Laskettu aika – eli se, milloin vauva on tulossa – lasketaan nimittäin viimeisten kuukautisten ensimmäisestä päivästä.**