Raskausviikko 20 (rv 20)
Raskausviikolla 20 sikiö on 21 senttimetriä pitkä ja painaa neljänneskilon. Se vaatii myös tarmokkaasti lisää tilaa ja painaa äidin elimiä. Myös vessassa juokseminen alkaa taas.
Raskausviikolla 20 sikiö on 21 senttimetriä pitkä ja painaa neljänneskilon. Se vaatii myös tarmokkaasti lisää tilaa ja painaa äidin elimiä. Myös vessassa juokseminen alkaa taas.
20. raskausviikko (19+0–19+6)
Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 19+0–19-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 19+0 tarkoittaa 20. raskausviikon 1. päivää.
Sikiön sydänäänet erottuvat nyt stetoskoopilla tai ultraäänellä kuunnellessa.
Sikiö on kasvanut kokoa ja vaatii lisää tilaa. Sisuskalusi joutuvat puristumaan pienempään tilaan, koska perillinen kohdussa kaipaa lisää tilaa. (Lapsen vaatimuksiin joutuu myöntymään siis jo nyt!) Paine keuhkoja, vatsalaukkua, suolistoa ja rakkoa kohtaan kasvaa. Vessassa juokseminen alkaa taas, vaikka moni on pystynyt pidättämään normaalisti sitten alkuraskauden.
Tilanpuute voi vaikuttaa ruokahaluun, ja saatat myös hengästyä normaalia nopeammin. Moni raskaana oleva tuntee vatsan iholla kutinaa, kun iho venyy kasvavan kohdun mukana.
Useimmat saavat vatsan ihoon myös raskausarpia. Niitä voi yrittää ehkäistä kosteuttamalla ihoa hyvällä kosteusvoiteella tai manteliöljyllä.
Moni huomaa, että ihoon on tullut uusia maksaläiskiä. Tämä johtuu siitä, että raskaushormoni lisää melaniini-pigmentin tuotantoa.
Auringolle altistuminen voi pahentaa maksaläiskiä. Onneksi nämä ihomuutokset katoavat kuitenkin yleensä muutama kuukausi synnytyksen jälkeen. Toisille ne tosin ovat tulleet jäädäkseen. Suojaa siis iho aurinkovoiteella, vaatteilla ja hatulla.
Sikiön iho on vielä ohut, punertava ja siinä näkyvät verisuonet selvästi. Sikiön herkkää ihoa lapsivedeltä suojaa lapsenkina, lääketieteelliseltä nimeltään vernix caseosa.
Sikiön kehon peittävä utukarvoitus suojaa myös ihoa ja pitää lapsenkinan paikoillaan. Karvoitus ja kina katoavat ennen syntymää, tosin keskosilla sekä karvoitus että kina ovat vielä näkyvissä.
Tyttövauvoilla on muodostunut jo miljoonia munasoluja, jotka ovat vatsaontelon munasarjoissa tallessa. Pojille on muodostunut jo kivekset, jotka ovat lähellä munuaisia. Ne laskeutuvat pian, useimmilla pojilla kivekset ovat laskeutuneet kivespussiin ennen syntymää.