Raskausviikko 21 (rv 21)

Raskausviikolla 21 olet raskauden puolivälissä. Sikiö kuulee nyt äänet. Sinua voivat alkaa vaivata esimerkiksi närästys, aristus ja nesteen kertyminen kudoksiin.

Raskausviikko 21 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 21 | Onnittelut! Olet nyt raskauden puolivälissä. Useimmat tuntevat tässä vaiheessa sikiön potkut ja liikkeet.

© I FORM & iStock

21. raskausviikko (20+0–20+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 20+0–20-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 20+0 tarkoittaa 21. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 21: Mitä sinulle tapahtuu?


Onnittelut! Olet nyt raskauden puolivälissä.

Kohtu ulottuu navan korkeudelle. Sikiöllä on kuitenkin vielä runsaasti tilaa liikkua, ja se käyttää tilan hyväkseen. Useimmat raskaana olevat tuntevat tässä vaiheessa sikiön potkut ja liikkeet. Joillekin voi olla hieman haastavaa tunnistaa, mikä on sikiön liikettä ja mikä ilmavaivoja. Aika hurja ilmavaiva!

On hyvä, että sikiön liikkeistä voi iloita, sillä tässä vaiheessa raskautta monen odottavan äidit kokemukset eivät ole pelkkää ihanuutta. Monia vaivaavat alavatsan arkuus, huimaus, närästys, ummetus, pohjekrampit ja varsinkin käsien ja jalkojen turvotus. Niissä on tekemistä riittämiin!

Monilla alkavat myös selkä- ja liitoskivut. Tämä johtuu siitä, että vatsan kasvaessa vartalon painopiste muuttuu. Siksi on tärkeää säilyttää hyvä ryhti ja pitää selkä vahvana päivittäisillä harjoitteilla.

Ergonomiset kalusteet töissä, pitkän seisomisen välttäminen, oikeaoppinen nostaminen ja raskaiden esineiden nostelun välttäminen voivat auttaa. Näin lantio rasittuu vähemmän ja vältät selkäkipujen lisääntymisen.

Raskausviikko 21: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiö kuulee nyt äänet, ja se nukkuu yhtä paljon kuin vastasyntynyt. Vakiintunutta vuorokausirytmiä ei ole. Itse asiassa sikiö nukkuu eniten silloin, kun itse olet hereillä ja aktiivinen.

Istukka jatkaa sikiön ravitsemista, ja sikiön elimistö on nyt niin kehittynyt, että se pystyy hyödyntämään pieniä määriä sokeria nielemästään lapsivedestä. Sokeri kulkee ruoansulatuskanavan läpi ja päätyy paksusuoleen, joka tyhjentyy syntymän jälkeen.

Keuhkojen rakenne kehittyy edelleen niin, että ne ovat valmiina kuljettamaan happea vauvan verenkiertoelimistöön syntymän jälkeen.