Raskausviikko 22 (rv 22)

Viikon 22 tienoilla kohtu alkaa valmistautua synnytykseen, ja osa odottavista äideistä saa ennakoivia supistuksia. Sikiö käyttää tilaa masussa hyväkseen ja tekee kuperkeikkoja.

Raskausviikko 22 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 22 | Kohtu alkaa valmistautua synnytykseen, ja osa odottavista äideistä saa ennakoivia supistuksia.

© KUNTO PLUS & iStock

22. raskausviikko (21+0–21+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 21+0–21-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 21+0 tarkoittaa 22. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 22: Mitä sinulle tapahtuu?


Tässä vaiheessa jotkut raskaana olevat alkavat tuntea ennakoivia supistuksia, joissa kohtu yhtäkkiä supistuu ja maha tuntuu hetken kivikovalta ja sitten se rentoutuu. Supistuksille ei voi tehdä mitään, koska kohtu ei ole tahdonalainen lihas. Ennakoivat supistukset ovat kohdun harjoittelua synnytystä varten. On siis vain hyvä, että ennakoivia supistuksia tulee.

Ennakoivat supistukset eivät ole vaarallisia. Ota kuitenkin yhteyttä synnytyssairaalaan, lääkäriin tai kätilöön, jos supistukset ovat kivuliaita ja säännöllisiä, sillä ne voivat olla merkki ennenaikaisesta synnytyksen alkamisesta. Aina on parempi kysyä kuin ahdistua.

Mahdollisesti aika ajoin tulee kuuma – ehkä jopa kuumeinen olo. Tämä voi johtua kiihteästä hormonituotannosta, joka lisää aineenvaihduntaa jopa 15 prosenttia raskauden jälkipuoliskolla. Ja tietysti ylimääräinen paino, jota odottava äiti kantaa mukanaan, voi myös nostaa hien pintaan.

Raskausviikko 22: Mitä sikiölle tapahtuu?


Sikiö voi tuntea kohdun supistukset. Ne eivät kuitenkaan häiritse sitä. Makusilmut ovat muodostuneet, ja aivot ovat nyt niin kehittyneet, että sikiö tuntee kosketuksen.

Sikiö on lapsivedessä kuin kala. Se liikkuu kaikkiin suuntiin, ja äiti tuntee sen kuperkeikat.

Sikiön jalat ovat kasvaneet pidemmiksi suhteessa vartaloon. Ja ihon alle on kertynyt rasvaa, joka syntymän jälkeen auttaa vauvaa pysymään lämpimänä.