Raskausviikko 10 (rv 10)

Raskausviikolla 10 sikiö alkaa pikku hiljaa liikkua, mutta menee vielä hetki, ennen kuin sen voi tuntea. Ultraäänikuvissa erottuvat nyt sormet, ja sydän on täysin kehittynyt.

Raskausviikko 10 – vatsa ja alkio

RASKAUSVIIKKO 10 | Tässä vaiheessa sikiön sydän on miltei täysin kehittynyt, ja sikiö alkaa liikkua.

© I FORM & iStock

10. raskausviikko (9+0 – 9+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 9+0 – 9-6, jossa 0–6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 9+0 tarkoittaa 10. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 10: Mitä sinulle tapahtuu?


Tällä viikolla sikiö alkaa liikkua, mutta et tunne sitä, koska se on vielä niin pieni. Kohtu on nyt noin appelsiinin kokoinen, mutta se ei kuitenkaan ole vielä niin iso, että se ylettyisi häpyluun yläpuolelle ja muodostaisi vatsaan kummun.

Istukka tuottaa jatkuvasti enemmän estrogeenia ja progesteronia. Raskauden loppupuolella estrogeenin päivittäinen tuotanto on 30 kertaa normaalituotannon suuruinen. Pilvissä huiteleva hormonintuotanto saa esimerkiksi rinnat suurenemaan, kun ne valmistautuvat syntymän jälkeen alkavaan maidontuotantoon.

Olet myös ehkä huomannut, että ulkoiset sukupuolielimet ovat normaalia suuremmat. Estrogeeni saa aikaan myös sen, että lantion alueen nivelsiteet löystyvät ja muuttuvat joustavammiksi. Muutokset varmistavat, että sikiö pääsee putkahtamaan ulos helpommin, kun h-hetki koittaa.

Raskausviikko 10: Mitä alkiolle tapahtuu?


Sikiön lisääntymiselimet ovat muodostuneet. Tyttöjen elimistössä on jo muodostunut esiasteita munasoluista, joista saattaa jokin päivä tulla heidän omia lapsiaan. Myös poikien siittiösolut alkavat muodostua.

Moni ruumiinosa alkaa nyt erottua. Silmä- ja korva-aukot sekä nenä ja suu on helpompi erottaa. Käsivarsiin alkaa muodostua olkapää, olkavarsi, kyynärpää ja käsivarsi sekä pieni kämmen. Myös sormet alkavat näkyä selvemmin. Jalkojen kehitys laahaa käsivarsien perässä.

Sydän on piakkoin täysin kehittynyt. Sikiön syke voi olla jopa 180 lyöntiä minuutissa. Se kuitenkin laskee hiljalleen tästä eteenpäin.