Raskausviikko 28 (rv 28)

Viikolla 28 sekä vatsasi että sikiö kasvavat nopeasti. Sikiö on saavuttanut 1 kg:n painon, ja nyt sillä on aikaisempaa paremmat mahdollisuudet selvitä ennenaikaisesta synnytyksestä.

Raskausviikko 28 – vatsa ja sikiö

RASKAUSVIIKKO 28 | Tervetuloa raskauden viimeiselle, kolmannelle kolmannekselle!

© KUNTO PLUS & iStock

28. raskausviikko (27+0–27+6)

Tämän viikon päiviä kätilöt kutsuvat viikoksi 27+0–27-6, jossa 0-6 on viikon päivien lukumäärä. Kun haluat tietää, kuinka pitkällä raskaudessasi olet, lasket, kuinka monta täyttä viikkoa ja päivää olet ollut raskaana. Esimerkiksi viikko 27+0 tarkoittaa 28. raskausviikon 1. päivää.

Raskausviikko 28: Mitä sinulle tapahtuu?


Tervetuloa raskauden viimeiselle, kolmannelle kolmannekselle!

Nyt raskaus alkaa toden teolla näkyä. Tässä vaiheessa useimpien paino nousee eniten. Lisäkilojen olisi tärkeää kertyä terveellisestä ja ravitsevasta ruokavaliosta, ja päivittäisestä 30 minuutin kohtuullisesta liikunnasta tulisi pitää kiinni, vaikka kehosi tuntuisi väsyneeltä. Liikunta auttaa jaksamaan, ja hyväkuntoisena synnytys on yleensä helpompi.

Lue myös: Raskausajan treeni – turvallista ja terveellistä kotitreeniä KUNTO PLUSsan netistä

Raskausviikko 28: Mitä sikiölle tapahtuu?


Odottavan äidin vatsa kasvaa tässä vaiheessa nopeasti ja sikiön elimistö kehittyy vauhdilla. Sikiön elimistö on kehittynyt jo niin pitkälle, että tästä lähtien se pystyy selviytymään paremmin ennenaikaisesta synnytyksestä.

Myös sikiön rasvavarastot kasvavat. Ihonalaisten rasvakudosten kehittyminen saa sikiön näyttämään pyöreämmältä, pulleammalta ja enemmän vauvalta.

Tällä viikolla sikiö alkaa avata ja räpytellä silmiään. Silmien väri ei välttämättä ole vielä lopullinen.

Silmien väri voi muuttua ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana. Surfaktantti-proteiini, jota sikiön elimistö tuottaa, on välttämätön keuhkojen toiminnalle ja hapensaannille. Surfaktantin tuotanto on tässä vaiheessa vielä vähäistä, joten ennenaikaisesti syntynyt vauva tarvitsee surfaktanttilisää.

Jos odottavalla äidillä on välitön ennenaikaisen synnytyksen riski, hänelle annetaan glukokortikoidi-steroidihoitoa sikiön keuhkojen kypsymisen nopeuttamiseksi.