Vyötärönympärys on tärkeämpi kuin BMI

Mittanauha esiin: Ei riitä, että tietää BMI-arvonsa. Yhdessä vyötärönympäryksen kanssa BMI kertoo terveydestä enemmän kuin pelkkä BMI yksin.

nainen mittaa vyötärönympärystä

MITTAA VYÖTÄRÖNYMPÄRYKSESI. Vyötärön ympärys mitataan alimman kylkiluun ja lantion ylimmän luun välistä. Tarkista artikkelin lopussa olevista taulukoista, kuinka suuri tai pieni vyötärönympäryksen tulisi olla.

© iStock

Vaikka BMI eli painoindeksi osoittaisikin, että on normaalipainoinen, se ei lohduta, jos vyötäröltä kuitenkin löytyy makkaroita. Vyötärön ympärysmitan ja sydän- ja verisuonitautien, syövän ja hengitystieongelmien riskin välillä saattaa olla selvä yhteys.

LUE MYÖS: Miksi vatsarasva on vaarallista

Kuolleisuus kasvaa vyötärönympäryksen kasvaessa

Vyötärönympäryksen ja sairastumisriskin välinen yhteys on havaittavissa myös ihmisillä, joilla on normaali BMI. BMI voi kuitenkin johtaa harhaan, sillä se ei kerro mitään lihasmassasta tai siitä, miten rasva on jakautunut kehossa.

Kansainvälisten suositusten mukaan naisten vyötärönympäryksen tulisi olla alle 80 senttimetriä ja miesten vyötärönympäryksen alle 94 senttimetriä. Jos vyötärönympärys on naisilla 80–88 senttimetriä ja miehillä 94–102 senttimetriä, riski sairastua 2. tyypin diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin on hieman lisääntynyt. Jos vyötärönympärysmitta on naisilla yli 88 senttimetriä ja miehillä 102 senttimetriä, riski kasvaa merkittävästi. Lue terveysviranomaisen ohjeet mittaamiseen täältä.

Mitä vyötärönympärys tarkoittaa?

Vyötärönympärys tarkoittaa vatsaontelon mittaa vartalon keskikohdalta: vyötärönympärys mitataan alimman kylkiluun ja suoliluun harjan välistä.

LUE MYÖS: Litteä vatsa vain 8 viikossa

Mittaa vyötärönympärys näin

  • Mittaa itsesi aamulla WC:ssä käymisen jälkeen.

  • Käytä tavallista mittanauhaa. Jos sinulla on vain viivoitin, käytä narunpätkää, jonka voit sitten mitata viivoittimella.

  • Saadaksesi oikean vyötärönympärysmitan, mittaa vartalosi ympärysmitta alimman kylkiluun ja lantion luiden korkeimman kohdan välistä. Aseta toinen kätesi kyljellesi ja tunnustele alimman kylkiluun alareunaa. Etsi toisella sormella lonkkaluun yläreuna. Kiedo mittanauha (tai naru) vatsan ympärille näiden kahden pisteen puoliväliin.

  • Saadaksesi tarkan vyötärönympärysmitan hengitä ulos ja yritä rentouttaa vatsalihaksesi mittauksen aikana.

Mitä vyötärönympärys kertoo painosta ja terveydestä:

Lisää vyötärön ja lantion suhde vyötärönympärysmittaukseen

Kuten BMI myöskään vyötärönympärysmittataulukot eivät ole sataprosenttisen luotettava tapa määrittää, onko paino terveellinen. Jos olet esimerkiksi hyvin pitkä ja sinulla on vahva luusto, vyötärönympärys voi nousta yli 80 cm:n (naisilla) tai 94 cm:n (miehillä) ilman, että sinulla on epäterveellistä rasvamäärää tai rasvajakaumaa.

Yksi tapa saada lisävalaistusta asiaan on täydentää vyötärönympärysmittausta lantion ympärysmitalla. Näistä voit laskea vyötärön ja lantion suhteen.

Tämä lukema kertoo, onko kehosi rasvajakauma terve. Toisin sanoen onko sinulla epäterveellinen omenavartalo, jossa rasva on keskittynyt vyötärön ympärille, vai terveellisempi päärynävartalo, jossa paino on lantion ja reisien ympärillä.

Kuten vyötärönympärysmitan kohdalla, myös tässä miesten ja naisten terve mitta on erilainen.