5 faktaa kurkuman terveysvaikutuksista

Köyhän miehen sahramiksi kutsuttu kurkuma on perinteisesti jäänyt tyyriin vertailukohteensa varjoon, mutta itse asiassa kurkumalla on koko joukko hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Lue lisää kurkumasta.

kurkuma mauste

TUNNETKO JO KURKUMAN? Kerromme, miksi keltaista maustetta ei kannata karsastaa.

Mitä kurkuma on?

Kurkumaa on käytetty ruuanlaitossa, kosmetiikassa ja lääkeaineena jo pitkään, ainakin jo 600 vuotta eaa.

Nykyään se tunnetaan parhaiten keltaiseksi värjäävänä mausteena. Intiassa ja muualla kurkuman kotiseuduilla sitä käytetään paljon riisi- ja kalaruuissa nimenomaan väriä antamassa.

Kurkumaa myydään joko kokonaisena juurena tai jauhettuna, samalla tavalla kuin inkivääriä. Sen maku on kuitenkin miedompi kuin inkiväärin. Kurkumaa käytetäänkin paljon erilaisissa mausteyhdistelmissä, ja se on esimerkiksi curryjauheen tärkeä ainesosa.

Luonnonlääkinnässä kurkumalla on hoidettu mm. yskää, nivelkipua, maksavaurioita ja tulehduksia. Kurkuman vaikutuksia on alettu tutkia myös lääketieteellisesti.

5 kurkuman terveysvaikutusta

Noin 2 prosenttia kurkumasta on keltaista kurkumiini-pigmenttiä. Kurkumiini on se ainesosa, jonka takia kurkumaa kannattaa opetella käyttämään ruuanlaitossa. Se on nimittäin superterveellistä.

Kurkuma ja ihon hyvinvointi

Kurkuma on luonnostaan antibakteerinen aine. Tutkimuksissa sen on havaittu lievittävän tiettyjä iho-oireita, kuten aknea ja ekseemaa. Tutkijoiden mukaan vaikutus johtuu kurkumiinin antioksidanttisesta vaikutuksesta. Kurkumiini käy elimistössä pieninä määrinä esiintyvien haitallisten aineiden kimppuun ja neutraloi ne ennen kuin ne ennättävät tehdä tuhoa soluissa. Lisätutkimusta tarvitaan kuitenkin vielä siitä, miten suuria annoksia kurkumaa tarvitaan ja mihin vaikutus tarkalleen perustuu.

Kurkuma ja immuunipuolustus

Kun immuunipuolustus on heikentynyt, ei elimistöllä riitä vastustuskykyä sairauksia vastaan. Tulehdukset pääsevät silloin riehumaan rajoituksetta, ja elimistö kuormittuu. Tutkimuksissa on havaittu, että kurkumiini (kurkumalle keltaisen värin antava aine) voi vähentää ja säädellä kehoon päässeitä tulehdusta edistäviä aineita. Kurkumiini auttaa tasapainottamaan näitä aineita, mikä saattaa ehkäistä sairauksia.

Kurkuma ja syöpä

Eläimillä ja soluilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että kurkuman sisältämä kurkumiini voi estää syöpää aiheuttavien karsinogeenien toimintaa eli estää syöpäsolujen kasvua ja edesauttaa niiden ohjelmoitunutta solukuolemaa eli apoptoosia. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, toimiiko kurkumiini ihmiselimistössä samoin, sillä kurkumiini hajoaa elimistössä erittäin nopeasti. Ei siis ole näyttöä siitä, että kurkuma voisi ehkäistä syöpää tai auttaa syövän hoidossa. Kurkumiini voi vaikuttaa lääkkeiden ja hoitojen, kuten kemoterapian, toimintaan, joten sen käytöstä esimerkiksi lisäravinnemuodossa on tärkeää kertoa lääkärille.

Kurkuma ja sydänterveys

Kurkuma saa keltaisen värinsä antioksidanteista, joilla saattaa olla myönteinen vaikutus sydämen terveyteen. Kurkuman sisältämällä kurkumiinilla on verta ohentava vaikutus, mikä edesauttaa sydämen ja verenkierron terveyttä. Vaikutukseen pitää kuitenkin kiinnittää huomiota, jos syöt esimerkiksi verenohentajalääkkeitä. Kurkumiinia sisältävien ravintolisien käyttöä kannattaa varoa myös ennen leikkausta ja sen jälkeen. Keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Kurkuma ja muisti

Banaanikärpäsillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että kurkuma parantaa muistia ja ehkäisee Alzheimerin tautia. Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa tulokset ovat olleet ristiriitaisempia, joten vaaditaan vielä lisää tutkimusta esimerkiksi annostelusta ja kestosta ennen kuin voidaan varmuudella sanoa kurkuman parantavan muistia.

LUE MYÖS: Miten ginseng vaikuttaa?

Vinkkejä kurkuman käyttöön

Kurkumaa voidaan käyttää ruuanlaitossa sekä kuivattuna ja jauhettuna että kokonaisena juurena. Kurkumajuuri näyttää keltaoranssilta inkiväärijuurelta, ja sitä kannattaa etsiä aasialaisia ruoka-aineita myyvistä liikkeistä.

  • Kurkumalla voi värjätä keltaiseksi esimerkiksi riisin, pataruuat, leivän ja muita leivonnaisia.

  • Terästä keittoa ripauksella kurkumaa. Keitto saa täyteläisen värin ja lämpöisen makuvivahteen. Kokeile esimerkiksi tätä maukasta lohi-kookoskeittoa.

  • Mausta kurkumalla uunissa tai paistinpannussa kypsennetyt kasvikset. Sen maanläheinen maku sopii yhteen varsinkin perunan, juuresten ja kukkakaalin kanssa.

  • Lisää kurkumaa tuoremehuun ja smoothieen: hedelmien makeus tasapainottaa kurkuman hiukan läpitunkevaa makua.

  • Kurkumaa voi nauttia myös ravintolisänä.

  • Tee itse terveysteetä: Lisää kiehuvaan veteen ripaus jauhettua kurkumaa ja inkivääriä, makeuta hunajalla tai agavesiirapilla ja lisää joukkoon maitotilkka.

KOKEILE MYÖS: Inkivääri-kurkumashotti