Suolaan säilötyty sitruunat ovat fermentoimalla valmistettava herkku, jonka juuret juontavat Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään.
Suolasitruunat valmistetaan säilömällä kokonaisia tai paloiteltuja sitruunoita suola-sitruunamehusekoituksessa ilmatiiviissä purkissa.
Suolasitruunat saavat fermentoitua yleensä useamman viikon, ja tänä aikana sitruunoiden maku muuttuu selvästi. Kuori pehmenee, ja sekä sitruunoiden tuoksu että maku kehittyvät syvemmäksi, moniulotteisemmaksi ja lähes umamiseksi. Ruoanlaitossa suolasitruunoista käytetään etenkin kuorta.
Suolasitruunat ovat keskeinen ainesosa muun muassa Marokon ja Lähi-idän ruokakulttuureissa, ja ne tuovat leimallista happaman suolaista makua esimerkiksi tagineen, kuskusiin ja salaatteihin.
Suolasitruunat voivat olla terveellisiä, pienellä varauksella tosin. Sitruunat sisältävät runsaasti esimerkiksi C-vitamiinia, [antioksidantteja](https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/parhaat-antioksidanttien-lahteet-ruuassa) ja flavonoideja. Fermentointiprosessissa muodostuu myös suolistoa ilahduttavia maitohappobakteereita, jos suolasitruunat valmistetaan ilman kiehuvaa vettä tai liikaa happea.
Suolan saannin kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana. Kohtuullinen määrä ei aiheuta ongelmia useimmille, mutta jos esimerkiksi verenpaine on kohonnut suolaa on syytä käyttää varsin maltillisesti.
Suolasitruunoita käytetään kuitenkin ruoanlaitossa yleensä melko pienissä määrin, joten ne eivät kerrytä päivittäistä suolasaldoa kovin hurjasti.
Siltä vaikuttaisi. Sitruunat sisältävät monia aineita, joilla on tutkimuksissa osoitettu olevan tulehdusta torjuvia ominaisuuksia. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan.
Suolasitruunat sisältävät muun muassa näitä terveyttä edistäviä aineita:
C-vitamiinia. Tämä tärkeä vitamiini on antioksidantti, joka voi lievittää oksidatiivista stressiä ja tulehdusta. C-vitamiinin on myös osoitettu edistävän raudan imeytymistä ja tukevan immuunijärjestelmää.
Flavononeita. Flavonit ovat luonnollisia ja aktiivisia kasviperäisiä yhdisteitä, joita löytyy monista hedelmistä, vihanneksista ja yrteistä. Flavoneilla uskotaan olevan antioksidatiivisia ja anti-inflammatorisia eli tulehdusta torjuvia ominaisuuksia, ja niitä esiintyy erityisesti sitruunan kuoressa ja valkoisissa kalvoissa.
D-limoneeni. D-limoneeni on luonnollinen kemiallinen yhdiste, joka kuuluu terpeenien (eteeristen öljyjen) ryhmään. Se sijaitsee, kuten flavonit, pääasiassa sitrushedelmien kuoressa, ja laboratoriotutkimuksissa on osoitettu, että sillä on anti-inflammatorisia ja antioksidatiivisia ominaisuuksia. D-limoneenissa on raikas sitrustuoksu, ja sitä käytetään sekä elintarvikkeissa että puhdistusaineissa – jälkimmäisissä sen rasvaliukoisten ominaisuuksien vuoksi.
Suolasitruunat sisältävät siis monia terveellisiä ainesosia, mutta koska niitä käytetään yleensä ruoissa melko pieniä määriä, myös näiden terveellisten aineosien saanti jää siltä osin vähäiseksi.
Suolasitruunat – mihin niitä voi käyttää?
Suolasitruunat tuovat uusia maku-ulottuvuuksia moniin ruokiin – ne antavat ruokiin aivan erityistä voimakasta sitruksista syvyyttä.
Suolasitruunat ovat omiaan käytettäväksi esimerkiksi näissä:
Pataruoissa, kuten tagineissa tai marokkolaisissa lammas- tai kanaruoissa.
Kastikkeissa ja marinadeissa: Hienoksi hienonnettu suolasitruunankuori tuo happamuutta ja suolaisuutta esimerkiksi vinegretteihin.
Kasvisten kanssa: Lisää esimerkiksi uunijuureksiin- tai kasviksiin tai grillattujen munakoisojen kanssa.
Dipeissä ja levitteissä: Kokeile hummuksessa, baba ganoushissa tai jogurttipohjaisissa dippikastikkeissa.
Salaateissa: Pieni pala hienonnettua suolasitruunankuorta voi nostaa salaatin uudelle tasolle.
Kalaruoissa: Suolasitruuna sopii sekä valkoisen kalan että rasvaisen kalan, kuten makrillin ja lohen kaveriksi.