Kuskus on kotoisin Pohjois-Afrikasta, ja se on Lähi-idän vastine perunoille. Se on siellä hyvin yleinen ja suosittu osa (jokaista) ateriaa. Kuskus on pienempää kuin bulgur, mutta maku on samankaltainen.
Tämän artikkelin aihe on kuskussalaatti – minkä kanssa se sopii, mitä salaattiin kannattaa laittaa, mikä kastike siihen sopii jne.
Se sopii sekä pääruoaksi että lisukkeeksi.
Kuskussalaatti sopii erinomaisesti kesän grillibuffettiin. Muina vuodenaikoina kuskussalaatti sopii esimerkiksi Lähi-idän klassikoiden, kuten falafelien, välimerellisten kalaruokien tai afrikkalaisten ja kasvisruokien kanssa.
Kuskussalaatti on terveellistä ja hyvää, ja se valmistuu todella nopeasti.
Kuskussalaatti maistuu sekä lämpimänä että kylmänä, ja se on täyttävämpi kuin perinteinen vihersalaatti.
Oivan kastikkeen kuskussalaattiin saa jo pelkästä oliiviöljystä ja sitruunasta. Voit kuitenkin maustaa sitä suolalla, pippurilla, yrteillä, valkosipulilla ja ehkä ripauksella sokeria tai hunajaa maun mukaan.
Myös tahini tai ranskankerma sekoitettuna pestoon toimii kuskussalaatissa.
Kuskus valmistetaan vehnästä, joten se sisältää oletusarvoisesti aina gluteenia. Joistakin erikoisliikkeistä ja luontaistuotekaupoista voi kuitenkin ostaa gluteenitonta ”kuskusia”. Se on yleensä valmistettu jauhetusta maissista.
Jos kaipaat gluteenitonta versiota, voit valmistaa kuskusia myös kukkakaalista Siitä saat erityisen rapean, vähäkalorisen ja täysin gluteenittoman lisukkeen. Seuraavassa on suosikkireseptimme.
Hienontamalla kukkakaalista saa rakenteelta kuskusmaisen lisukkeen. Ripottele päälle siemeniä ja käytä kuskusin tapaan.
Kypsentämätön kuskus tulisi säilyttää pimeässä ja viileässä. Kypsennetty kuskus säilyy jääkaapissa noin 4 päivää.