Helppo kuskussalaatti, kastiketta ja minttua

Rakastamme kuskussalaattia. Tämä muun muassa suippokaalia ja ihanaa kastiketta sisältävä kuskussalaatti valmistuu 10 minuutissa. Tutustu myös muihin kuskusresepteihimme ja lue parhaat vinkit Lähi-idän klassikosta.

Kuskussalaatti

KUSKUSSALAATTI – on helppo valmistaa, ja se maistuu vaikkapa kalan tai kanan ja tuoreen leivän kanssa.

© wichmann+bendtsen

Helppo kuskussalaatti, kastiketta ja minttua

Tämä kuskussalaatti maistuu hyvältä ja valmistuu supernopeasti. Kuskussalaatti sopii kalan, lampaan tai kanan seuraksi – tai kevyeksi ateriaksi sellaisenaan. Hyvää ruokahalua!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 50 g kuskusia (kypsentämätöntä)
  • 150 g punaista suippokaalia
  • ½ omena
  • 2 kevätsipulia
  • 2 rkl minttua
  • ½ tl merisuolaa
  • mustapippuria, vasta rouhittua

Kastike

  • 1 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • 1 rkl vettä
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 tl juoksevaa hunajaa

Valmista kuskussalaatti näin

  • Kaada kuskusin päälle kiehuvaa vettä. Anna vetäytyä muutama minuutti ja kaada ylimääräinen vesi pois.
  • Sekoita joukkoon hienonnettu kaali, omena, minttu ja kevätsipuli. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Sekoita kastikeainekset ja lisää kastike kuskussalaattiin.

VINKKI Kuskusin sijasta voit käyttää linssejä, spelttivehnää, bulguria tai vastaavaa.


Kuskus on kotoisin Pohjois-Afrikasta, ja se on Lähi-idän vastine perunoille. Se on siellä hyvin yleinen ja suosittu osa (jokaista) ateriaa. Kuskus on pienempää kuin bulgur, mutta maku on samankaltainen.

Tämän artikkelin aihe on kuskussalaatti – minkä kanssa se sopii, mitä salaattiin kannattaa laittaa, mikä kastike siihen sopii jne.

1 Minkä kanssa kuskussalaatti sopii?


Se sopii sekä pääruoaksi että lisukkeeksi.

Kuskussalaatti sopii erinomaisesti kesän grillibuffettiin. Muina vuodenaikoina kuskussalaatti sopii esimerkiksi Lähi-idän klassikoiden, kuten falafelien, välimerellisten kalaruokien tai afrikkalaisten ja kasvisruokien kanssa.

Kuskussalaatti on terveellistä ja hyvää, ja se valmistuu todella nopeasti.

Kuskussalaatti maistuu sekä lämpimänä että kylmänä, ja se on täyttävämpi kuin perinteinen vihersalaatti.

2 Hyviä ainesosia kuskussalaattiin


  • Yrtit, esim. tuore minttu, korianteri tai persilja.
  • Sipulit, esim. kevätsipuli, valkosipuli tai marinoitu punasipuli.
  • Kastike, esim. sitruunamehu ja oliiviöljy.
  • Mausteet, esim. kumina tai sahrami.
  • Tuoreet vihannekset, esim. kurkku tai kirsikkatomaatit.
  • Rasvaiset ainesosat, esim. feta, avokado tai pesto.
  • Paahdetut kasvikset, esim. paprika, punasipuli, munakoiso ja porkkana.
  • Rouskuvat ainesosat, esim. hienonnetut suolatut mantelit, pinjansiemenet tai pistaasipähkinät.
  • Makeat hedelmät, esim. kuivatut aprikoosit tai rusinat.
  • Värikkäät ainesosat, esim. granaattiomenan siemenet.
  • Lehtivihannekset, esim. sydänsalaatti tai pinaatti.

3 Millainen kastike sopii kuskussalaattiin?


Oivan kastikkeen kuskussalaattiin saa jo pelkästä oliiviöljystä ja sitruunasta. Voit kuitenkin maustaa sitä suolalla, pippurilla, yrteillä, valkosipulilla ja ehkä ripauksella sokeria tai hunajaa maun mukaan.

Myös tahini tai ranskankerma sekoitettuna pestoon toimii kuskussalaatissa.

4 Miten kuskus valmistetaan?


Kuskussalaatti

Kuskusin käyttö

Neljän hengen salaattiin tarvitaan yleensä noin 2-2,5 dl kuskusia.
Kuskus on usein esikypsennettyä, joten ryynit tarvitsee vain turvottaa ennen käyttöä. Valmista kuskus pakkauksen ohjeiden mukaan. Ohjeet voivat vaihdella. Jos olet heittänyt pakkauksen pois, noudata näitä ohjeita.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 1 dl kuskusia
  • ½ rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • merisuolaa
  • 1 dl vettä

Valmistusohje

  • Kaada kuskus kulhoon ja hiero sekaan öljyä
  • Liuota suola kiehuvaan veteen ja kaada vettä kuskusin päälle suhteessa 1:1.
  • Anna vetäytyä 5–10 minuuttia.
  • Tarkista kuskus. Jos se on liian napakkaa, kaada päälle hieman lisää kiehuvaa vettä ja anna sen vetäytyä vielä muutama minuutti.
  • Kun kuskus on valmis, irrottele ryynit haarukalla tai lusikalla.

VINKKI
Voit myös käyttää helmikuskusia. Helmikuskusia keitetään runsaassa suolalla maustetussa vedessä 12 minuuttia, minkä jälkeen vesi valutetaan pois.

VINKKI
Ripaus juustokuminaa valmiissa kuskusissa tuo ripauksen Lähi-itää.


5 Video: Valmista kuskus näin


6 Onko kuskus terveellistä?


Kuskus sisältää energiaa hiilihydraatteina ja proteiinia, mutta myös runsaasti B-vitamiineja, kuten folaattia. Lisäksi se sisältää runsaasti kaliumia. Kuskusia on saatavana myös täysjyväversiona, josta saa hieman enemmän kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

7 Sisältääkö kuskus gluteenia?


Kuskus valmistetaan vehnästä, joten se sisältää oletusarvoisesti aina gluteenia. Joistakin erikoisliikkeistä ja luontaistuotekaupoista voi kuitenkin ostaa gluteenitonta ”kuskusia”. Se on yleensä valmistettu jauhetusta maissista.

Jos kaipaat gluteenitonta versiota, voit valmistaa kuskusia myös kukkakaalista Siitä saat erityisen rapean, vähäkalorisen ja täysin gluteenittoman lisukkeen. Seuraavassa on suosikkireseptimme.

8 Kukkakaalikuskusin ohje


Hienontamalla kukkakaalista saa rakenteelta kuskusmaisen lisukkeen. Ripottele päälle siemeniä ja käytä kuskusin tapaan.

Kukkakaalikuskus

Kukkakaalikuskus

Nam – näin teet kukkakaalista maistuvaa kuskusia, joka sopii täyttävän salaatin ainesosaksi.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • ½ kukkakaali
  • ½ kourallinen persiljaa
  • ½ kourallinen minttua
  • 25 g pinjansiemeniä
  • 12 g parmesaania

Kastike

  • 1 valkosipulinkynttä
  • ½ tl sinappia
  • ½ tl hunajaa
  • 1½ rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • merisuolaa
  • vastarouhittua mustapippuria

Valmistus

  • Hienonna kukkakaali esimerkiksi tehosekoittimessa.
  • Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Kaada kukkakaalin päälle.
  • Lisää päälle hienonnettuja yrttejä, paahdettuja pinjansiemeniä ja parmesaanihiutaleita.

VINKKI
Kukkakaalikuskus sisältää paljon vähemmän hiilihydraatteja ja kaloreita kuin tavallinen kuskus. Sopii erinomaisesti laihduttajille ja niille, jotka haluavat välttää tärkkelystä, syödä gluteenittomasti tai vain syödä enemmän kasviksia. Kukkakaalikuskus on hyvä lisuke esimerkiksi kanalle tai kalalle.

VINKKI
Jos sinulla ei ole tehosekoitinta, voit käyttää raastinta tai sauvasekoitinta (lisää vähän kerrallaan).

VINKKI
Jos haluat kukkakaalin muistuttavan vielä enemmän kuskusia, kaada kukkakaalin päälle kiehuvaa vettä, jossa on hieman kurkumaa, ja anna vetäytyä hetki ennen kuin sekoitat yrtit joukkoon. Voit myös paahtaa kukkakaalin kukinnot uunissa kullanruskeiksi, ennen kuin sekoitat ne muiden aineiden joukkoon.


9 Kuinka kauan kuskus säilyy?


Kypsentämätön kuskus tulisi säilyttää pimeässä ja viileässä. Kypsennetty kuskus säilyy jääkaapissa noin 4 päivää.

Jos sinulla on kuskusin nälkä, kokeile myös näitä:

kuskus
© wichmann+bendtsen

Lammaskuskus

Kokeile herkullista kuskusreseptiämme, joka sisältää lampaanlihaa, pinaattia, porkkanoita ja tomaattia. Täydellinen ruokalaji kiireiseen päivään!
Resepti löytyy täältä.

helmikuskus
© Betina Hastoft

Porkkana-helmikuskus ja broileria

Lisää eksotiikkaa arkeen tällä marokkolaisella porkkanasalaatilla, jossa on kuskusia, rusinoita ja herkullisen mausteinen kastike. Sopii erinomaisesti esimerkiksi lihapullien, kanan, lampaan ja kalan seuraksi.
Siirry reseptiin

Kukkakaalikuskus
© wichmann+bendtsen

Kukkakaalikuskus

Tämä herkullisen reseptin avulla saat ruuan valmiiksi 15 minuutissa, kun lisäät kukkakaalikuskusiin herneitä, fetajuustoa ja yrttejä.
Täältä pääset suoraan reseptiin.