Punasipuli on taatusti maailman kaunein sipuli, ja se antaa ruokiin paitsi kaunista syvää punaansa myös makeankirpeän säväyksen. Näin käytät punasipulia sinällään, uunissa tai pannulla paistettuna ja tietysti marinoituna.
Jo pelkkä väri on riittävä syy valita punasipuli ruuanlaittoon, mutta punasipulin makukin on vielä erityisen ihastuttava. Ja terveellistäkin syötävää se on – niin kuin kaikki sipulit.
Onko punasipuli terveellisempää kuin tavallinen keltasipuli?
Ei oikeastaan. Tavalinen keltasipuli on terveellisempää kuin punasipuli, vaikka punasipuli onkin kauniin punainen antioksidanttiväri antosyaanin ansiosta.
Kepasipulissa eli kepasipulissa on enemmän antibakteerisia öljyjä ja kversetiini-antioksidanttia. Kversetiini laskee tutkitusti haitallisen LDL-kolesterolin tasoa veressä, ja se myös tehostaa E-vitamiinin vaikutusta elimistössä ja siten edistää elimistön vastustuskykyä.
Punasipulin punainen väri tulee antosyaaneista, jotka ovat antioksidanttisia väriaineita. Antosyaanit auttavat ehkäisemään tyypin II diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja tiettyjä syöpiä. Antosyaaneja on eniten punasipulien ulommissa, tummimman punaisissa kerroksissa.
Punasipulissa on myös jonkin verran C-vitamiinia ja kaliumia, jotka edesauttavat elimistön puolustautumista taudinaiheuttajia vastaan sekä osallistuvat nestetasapainon ja verenpaineen säätelyyn.
Punasipuli on miedompaa kuin keltasipuli, mutta vahvempaa kuin salotti- tai salaattisipuli. Punasipuli sopii erinomaisesti ruokiin, joisdsa sipulin maku saa tuntua, mutta ei olla liian päällekäyvä.
Näin vahvaa punasipuli on verrattuna muihin sipuleihin:
Mihin ruokiin punasipuli sopii?
Punasipuli on hyvää sinällään, paistettuna uunissa tai pannulla tai marinoituna. Mitä pidempään punasipulia kypsentää, sitä makeammalta se maistuu. Kauniin värinsä ja mieodn makunsa ansiosta punasipulia käytetään erityisesti salaateissa.
Punasipuliin saat vaihtelua, kun tarjoat lihan, kalan tai broilerin tai kalkkunan kanssa välillä punasipulihilloketta.
SITRUUNABROILERIA, PUNASIPULIHILLOKETTA JA PINAATTI-PERUNASOSETTA Reseptin näet täältä
Miksi sipulia kuoriessa itkettää? Ja itkettääkö punasipuli vähemmän kuin tavallinen sipuli?
Sipulia leikatessa sipulin solujen sisältämä kyyneltekijän esiasteet eli lp-yhdisteet (lacrimatory precursor) vapautuvat ja joutuvat tekemisiin sipulin entsyymien kanssa, jolloin syntyy silmiä ärsyttäviä helposti haihtuvia rikkiyhdisteitä.
Punasipuli itkettää kuitenkin vähemmän kuin tavallinen keltasipuli.
Kuinka kauan punasipuli säilyy?
Tuore punasipuli säilyy jääkaapin vihanneslokerossa jopa 3 kk. Kuivattu punasipuli tulisi säilyttää kuivassa, viileässä ja ilmavassa paikassa.