Punasipuli – terveellistä joka kerroksessaan

Punasipuli on taatusti maailman kaunein sipuli, ja se antaa ruokiin paitsi kaunista syvää punaansa myös makeankirpeän säväyksen. Näin käytät punasipulia sinällään, uunissa tai pannulla paistettuna ja tietysti marinoituna.

Punasipuli kuorimatta ja kuorittuna ja halkaistuna

PUNASIPULI Punasipuli on taatusti maailman kaunein sipuli, ja se antaa ruokiin paitsi kauneuttaan myös makeankirpeän säväyksen.

© iStock

Jo pelkkä väri on riittävä syy valita punasipuli ruuanlaittoon, mutta punasipulin makukin on vielä erityisen ihastuttava. Ja terveellistäkin syötävää se on – niin kuin kaikki sipulit.

Kysymyksiä ja vastauksia punasipulista

Onko punasipuli terveellisempää kuin tavallinen keltasipuli?

Ei oikeastaan. Tavalinen keltasipuli on terveellisempää kuin punasipuli, vaikka punasipuli onkin kauniin punainen antioksidanttiväri antosyaanin ansiosta.

Kepasipulissa eli kepasipulissa on enemmän antibakteerisia öljyjä ja kversetiini-antioksidanttia. Kversetiini laskee tutkitusti haitallisen LDL-kolesterolin tasoa veressä, ja se myös tehostaa E-vitamiinin vaikutusta elimistössä ja siten edistää elimistön vastustuskykyä.

Punasipulin punainen väri tulee antosyaaneista, jotka ovat antioksidanttisia väriaineita. Antosyaanit auttavat ehkäisemään tyypin II diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja tiettyjä syöpiä. Antosyaaneja on eniten punasipulien ulommissa, tummimman punaisissa kerroksissa.

Punasipulissa on myös jonkin verran C-vitamiinia ja kaliumia, jotka edesauttavat elimistön puolustautumista taudinaiheuttajia vastaan sekä osallistuvat nestetasapainon ja verenpaineen säätelyyn.

Onko punasipuli vahvempaa kuin keltasipuli?

Punasipuli on miedompaa kuin keltasipuli, mutta vahvempaa kuin salotti- tai salaattisipuli. Punasipuli sopii erinomaisesti ruokiin, joisdsa sipulin maku saa tuntua, mutta ei olla liian päällekäyvä.

Näin vahvaa punasipuli on verrattuna muihin sipuleihin:

Näin vahvaa punasipuli on verrattuna muihin sipuleihin

Mihin ruokiin punasipuli sopii?

Punasipuli on hyvää sinällään, paistettuna uunissa tai pannulla tai marinoituna. Mitä pidempään punasipulia kypsentää, sitä makeammalta se maistuu. Kauniin värinsä ja mieodn makunsa ansiosta punasipulia käytetään erityisesti salaateissa.

LUE MYÖS: Uusi suosikkiyrtti: karhunlaukka

Punasipulia SINÄLLÄÄN, KYPSENTÄMÄTTÄ: Punasipulin kirpeänmakea maku sopii erityisesti rasvaisiin ruokiin, kuten savukalaan, juustoihin ja avokadoon.

Raaka punasipuli sopii

  • salaattiin
  • sandwicheihin
  • hotdogeihin
  • guacamoleen
  • burgereihin

Kokeile esimerkiksi tätä reseptiä:

Herkullliset ja terveelliset rieskat sekä niiden täytteeksi maukasta broileria ja kaalisalaattia

HERKULLLISET JA TERVEELLISET RIESKAT SEKÄ NIIDEN TÄYTTEEKSI MAUKASTA BROILERIA JA KAALISALAATTIA Reseptin näet täältä

Punasipulia PAISTETTUNA ja UUNIPUNASIPULINA: herkullinen lisuke lihalle tai kalalle.

Kokeile esimerkiksi tätä ihanaa uunipunasipulireseptiä:

Tonnikalaa, uunipunasipulia ja kvinoaa

TONNIKALAA, UUNIPUNASIPULIA JA KVINOAA Reseptin näet täältä

MARINOITU PUNASIPULI: Poke- ja buddhakulhoihin, salaatteihin, burgerien, hodarien ja sandwichien väliin.

Kokeile esimerkiksi tätä ihanaa havajilaisvaikutteista pokekulhosalaattia:

Katkarapu-mango-pokekulhot

KATKARAPU-MANGO-POKEKULHOT Reseptin näet täältä

Miten marinoitua punasipulia tehdään?

Marinoitu punasipuli on herkullista ja helppo valmistaa itse.

Täältä saat 2 marinoitu punasipuli -reseptiämme, joista toinen valmistuu muutamassa minuutissa:

Marinoitu punasipuli -reseptit täältä

Punasipuliin saat vaihtelua, kun tarjoat lihan, kalan tai broilerin tai kalkkunan kanssa välillä punasipulihilloketta.

Sitruunabroileria, punasipulihilloketta ja pinaatti-perunasosetta

SITRUUNABROILERIA, PUNASIPULIHILLOKETTA JA PINAATTI-PERUNASOSETTA Reseptin näet täältä

Miksi sipulia kuoriessa itkettää? Ja itkettääkö punasipuli vähemmän kuin tavallinen sipuli?

Sipulia leikatessa sipulin solujen sisältämä kyyneltekijän esiasteet eli lp-yhdisteet (lacrimatory precursor) vapautuvat ja joutuvat tekemisiin sipulin entsyymien kanssa, jolloin syntyy silmiä ärsyttäviä helposti haihtuvia rikkiyhdisteitä.

Punasipuli itkettää kuitenkin vähemmän kuin tavallinen keltasipuli.

Kuinka kauan punasipuli säilyy?

Tuore punasipuli säilyy jääkaapin vihanneslokerossa jopa 3 kk. Kuivattu punasipuli tulisi säilyttää kuivassa, viileässä ja ilmavassa paikassa.

Lähde: Martin Kreutzer, ravitsemusasiantuntija

    Newsletter background