Nopeasti eroon flunssasta

Tuntuuko olo flunssaiselta? Katso, miten pääset taudista eroon mahdollisimman pikaisesti ja lievität samalla oireita.

Nainen laittaa herätyskelloa pois päältä sängyssä

FLUNSSA Lue tämä juttu, jos flunssa tuntuu olevan iskemässä.

© iStock

Moni meistä sairastaa flunssaa useamman kerran vuodessa. Flunssaviruksia on liikkeellä jatkuvasti monia erilaisia, joten vaikka tulisikin vastustuskykyiseksi yhdelle, uusi variantti vaanii jo kulman takana. Normaalisti flunssa kestää muutamasta päivästä viikkoon.

Jos nenäsi valuu jo nopeammin kuin ripsiväri sateella, mikään ei pysäytä enää flunssaa, ei tehokkainkaan lääke tai rokote. Flunssa on useimmiten vain sinniteltävä läpi.

Siksi flunssan hoidossa on kyse oireiden lievittämisestä. Usein neuvotaan lepäämään ja juomaan runsaasti. Nenän tukkoisuutta voi yrittää lievittää nenäsumutteen tai nenäkannun avulla.

Kysymyksiä ja vastauksia influenssasta: Mitkä ovat influenssan oireet?

9 myyttiä flunssasta

Auringonhattu taltuttaa flunssan

Muutamassa pienessä tutkimuksessa on todettu, että Echinacea (auringonhattu) lievittää flunssan oireita, mutta kun tutkimuksia katsotaan kokonaisuutena, ei ole viitteitä siitä, että auringonhattu lievittäisi tai estäisi flunssan oireita.

LUE MYÖS: Näin selätät nielutulehduksen

Vastustuskykyä voi vahvistaa terveellisellä ruokavaliolla

Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja kasviksia, tarjoaa elimistölle runsaasti tärkeitä ravintoaineita, jotka voivat yleisellä tasolla vahvistaa vastustuskykyä. Kaali ja värikkäät marjat voivat auttaa suojaamaan elimistöä haitallisilta aineilta, joita syntyy, kun happi metaboloituu elimistössä, mutta kun flunssa on jo päässyt iskemään, itseään ei pysty taikomaan terveeksi smoothieita ja terveysshotteja juomalla.

Katso täältä ohjeet terveellisten mehujen valmistukseen!

Inkiväärishotti – reseptit moneen makuun

Vastustuskyky vahvaksi

Flunssa iskee helpommin, jos ihminen pääsee kylmettymään

Tässä uskomuksessa näyttäisi olevan hieman perää eli flunssa alkaa helpommin, jos ihminen kylmettyy. Vedä siis villasukat jalkaan!

Antibiootit selättävät flunssan nopeammin

Tämä ei pidä paikkaansa. Antibiootit eivät tehoa viruksiin – ne tehoavat vain bakteereihin. Antibioottikuuri flunssaan käytettynä tuo mukanaan vain haittapuolia eli mahdollisesti ripulia, sientä ja antibioottiresistenssin kasvua. Tukkoista oloa voi kokeilla lievittää nenäsumutteilla tai huuhtelemalla nenää nenäkannulla ja päänsärkyyn ja kuumeeseen voi ottaa särkylääkettä.

Tukkoinen nenä ja kipu poskipäiden alueella voivat johtua poskiontelontulehduksesta.

Katso, millä muilla tavoin poskiontelontulehdus voi oireilla sekä miten sitä voi hoitaa.

Juominen on tärkeää

Tämä on totta. Viruksen iskiessä elimistöön, alat hikoilla enemmän kuin normaalisti – varsinkin, jos sinulla on kuumetta. Jokaista astetta, jonka elimistön lämpö nousee yli 37 asteen, tarvitset ½ litraa ylimääräistä nestettä. Juo siis runsaasti vettä ja mehua.

Mausta vesi sitruunaviipaleilla, niin se saattaa maittaa paremmin

Keitto parantaa flunssan

Kuten jo yllä mainittiin, ruoka ei ole mikään ihmelääke flunssaa vastaan, mutta liemi tai keitto voi silti lämmittää kipeää kurkkua ja ainakin sitä on helppo lusikoida tai siemailla taudin kourissakin. Lämmin keitto sopii lisäksi niihin vuodenaikoihin, jolloin useimmat meistä riutuvat flunssan kourissa.

Kokeile esimerkiksi herkullista inkiväärillä maustettua kanakeittoa

C-vitamiini on paras ase flunssaa vastaan

Valitettavasti C-vitamiinikaan ei paranna flunssaa kuin ihmeen kaupalla. C-vitamiini ei lievitä oireita eikä edes lyhennä taudin kestoa. Sen sijaan sinkki voi mahdollisesti lyhentää flunssan kestoa hieman. Sinkkiä on runsaasti siemenissä ja äyriäisissä. Ja toki sitä saa myös purkista lisäravinteena.

Flunssa tarttuu pääasiassa yskimisen ja aivastelun välityksellä

Itse asiassa useimmat saavat flunssan kosketustartuntana koskiessaan johonkin, johon flunssainen ihminen on koskenut (limaa tai räkää käsissään). Siksi hyvä käsihygienia on flunssan ennaltaehkäisyssä etusijalla. Pese siis kädet usein ja käytä kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä käsien kuivaamiseen.

Onko tauti kaatanut vuoteeseen ja epäilet keuhkokuumetta? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia viheliäisestä taudista

Kunnon yöunet helpottavat flunssaa

Elimistö parantaa itseään syvän unen aikana. Siksi flunssankin nujertamiseksi on tärkeää mennä aikaisin vuoteeseen ja nukkua sikeästi ja hyvin. Pääpuolen kohottaminen lievittää oloa, koska ylimääräinen lima, jota nuhaisena erittyy, valuu takaisin nieluun eikä tuki nenää.

Jos uni ei tahdo tulla, kokeile tätä nopeaa niksiä.

Lue lisää flunssasta Terveyskirjastosta