Laske vessanpytyn kansi alas ennen kuin huuhtelet. Hanki viherkasveja eteiseen. Rullaa vuodevaatteet rurjään. Näin helpoilla nikseillä parannat kotisi sisäilmaa ja terveellisyyttä. Täältä saat huonekohtaiset kodin terveellisyysvinkit.
.
Näin teet kodistasi terveellisemmän
Eteisen terveellisyysvinkit
Treenikengät esille
Aseta liikuntajalkineet näkyvälle paikalle eteiseen, esimerkiksi kenkähyllyn ylimmälle tasolle. Ne muistuttavat siinä olemassaolostaan aina, kun kuljet ohi. Ehkäpä lähdet helpommin lenkille kengät nähdessäsi.
Tuplaa ovimatot
Aseta kynnysmatto sekä ulko-oven sisä- että ulkopuolelle, niin mattoihin tarttuu kaksinkertainen määrä kenkien mukana kulkeutuvaa likaa ja hiekkaa. Näin koti pysyy puhtaampana ja ilma raikkaampana.
Viherrä myös eteinen
Sen lisäksi, että viherkasvit ovat kauniita, ne parantavat mielialaa ja huoneilman laatua. Huonekasvien vaikutusta tutkittaessa on havaittu, että ne voivat auttaa vähentämään stressiä. Usein ne päätyvät olohuoneen koristeiksi, mutta niitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan asetella myös eteiseen, josta ilmaa virtaa muualle kotiin.
Pidä kädensijat puhtaina
Valokatkaisimet ja ovenkahvat ovat melkoisia pöpöjen pesiä myös kotona. Niihin kosketaan päivittäin lukemattomia kertoja, ja sekä oman väen että vieraiden käsissä olevat bakteerit jäävät niiden pinnalle. Tartuntariskiä voi pienentää desinfioivan kosteuspyyhkeen pyyhkäisyllä.
Avaa asunnon väliovet
Huono sisäilma voi aiheuttaa päänsärkyä ja heikentää keskittymiskykyä. Kun pidät väliovet auki huoneisiin, ilma virtaa paremmin koko huoneistossa. Tämä parantaa sisäilman laatua ja vähentää ummehtuneisuutta.
Keittiön terveellisyysvinkit
Älä nosta ostoskassia ruokapöydälle
Painava kauppakassi tulee helposti nostettua lähimmälle tasolle, ja usein se taso on keittiön pöytä. Tästä tavasta kannattaa hankkiutua eroon, sillä kassien pohjiin kertyy melkoinen määrä bakteereja ja likaa, joiden paikka ei ole ruokapöydällä. Laske siis kassi lattialle!
Pienennä lautaskokoa
Syömisen voi pitää aisoissa pienillä keinoilla. Annos näyttää suuremmalta, kun lautanen on hiukan pienempi kuin tavallisesti. Temppu ei kuitenkaan tehoa, jos syöt useita lautasellisia pieninä kerta-annoksina.
Peitä kattila kannella
Kodin ilma pysyy puhtaana ja raikkaana, kun peität pannut ja kattilat kannella ruokaa laittaessasi. Keittäessä ja höyryttäessä huoneilmaan vapautuu paljon kosteutta, paistettaessa puolestaan rasvaa. Myös liesituulettimen käyttö kannattaa, ja tarvittaessa keittiön oven voi sulkea ruuanlaiton ajaksi.
Hedelmät jääkaappiin
Aamun ihana tuoremehu syntyy helpommin, kun kuorit hedelmät valmiiksi jo illalla ja panet ne jääkaappiin. Näin ne ovat valmiina heti aamusta raikasta kylmää mehua tai smoothieta varten tai puurolautasen koristeeksi.
Jaa makupalat pieniin pusseihin
Pähkinät ja kuivatut hedelmät ovat mainioita välipaloja pieninä annoksina. Jos sinulla on taipumus tyhjentää koko pussillinen kerralla, jaa pikkuherkut valmiiksi pieniin annoksiin vaikkapa pikkupusseihin tai rasioihin. Näin saat välipaloja moneksi päiväksi etkä syö kerralla liian suuria annoksia.
Pese tiskiharja koneessa
Astianpesuharja ja tiskirätti ovat keittiön suurimmat bakteeripesät, joten ne kannattaa uusia säännöllisin väliajoin. Jos kuitenkin unohdit ostaa uuden tiskiharjan tai tahdot pienentää tuottamasi muovijätteen määrää, voit pestä harjan astianpesukoneessa 60–65 asteen ohjelmalla.
Nosta epäterveelliset ruuat ylähyllylle
Jos keittiö tuntuu epäterveellisten houkutusten miinakentältä, terveydelle kaikkein haitallisimmat herkut kannattaa siirtää sinne, missä ne osuvat harvemmin silmään. Kuiva-aineet, kuten suklaa ja keksit, voi nostaa esimerkiksi ruokakaapin ylähyllylle, josta niitä on hankalampi kurotella esiin.
Olohuoneen terveellisyysvinkit
Tuuleta kun imuroit
Pölyt poistuvat tehokkaamin, kun pidät ikkunaa auki samalla, kun imuroit. Pölyimuria lykkiessä lattialta ja muualta huoneesta irtoaa pölyä, joka ei välttämättä päädy imuriin. Myös itse imuri saattaa puhaltaa jonkin verran hiukkasia poistoilman mukana siitä riippuen, kuinka tehokkaat sen suodattimet ovat ja kuinka täynnä pölypussi on.
Unohda peruskynttilät
Syysiltojen hämärtyessä tekee mieli sytyttää tunnelmallisia tuikkuja. Elävälle tulelle kannattaa kuitenkin etsiä vaihtoehtoja, sillä tutkimusten mukaan kynttilöiden polttaminen tuottaa ilmaan pienhiukkasia, jotka heikentävät hengitysilman laatua. Onneksi nykyään on tarjolla myös luonnollisen tuntuista valoa säteileviä LED-kynttilöitä.
Älä syö samalla kun katselet televisiota
Nauti kaikki ateriat ruokapöydän ääressä – myös iltapalat! Ruutua katsellessa (tai kirjaa lukiessa) tulee helposti syöneeksi enemmän ja ahmineeksi nopeammin kuin oli tarkoitus, kun huomio on kiinnittynyt muuhun kuin syömiseen. Olohuoneessa syödessä on myös vaarana, että ruuantähteitä putoilee lattialle ja sohvan rakosiin.
Tuuleta kolme kertaa päivässä
Olohuoneessa on usein paljon viihde-elektroniikkaa ja muitakin sähkölaitteita, joihin kerääntyy pölyä ja joita on vaikea puhdistaa. Kun tuuletat päivittäin kolme kertaa 5–10 minuuttia kerrallaan, huoneilman laatu paranee ja pölyäkin kertyy vähemmän.
Älä tuijota pimeässä
Nykyajan TV-ruudut ja näytöt ovat niin laadukkaita, että niiden katselu onnistuu ja kuvan laatu säilyy hyvänä, vaikka huoneessa olisi täysi valaistus. Etenkin vuoden pimeimpinä kuukausina, kun päivänvaloa on niukasti, kannattaa pitää valot sytytettyinä. Monen tunnin pimeässä nököttäminen pilaa nimittäin sekä silmät että mielialan.
Meikkisivellin on hyvä pölyhuisku
Kaukosäätimen ja sylimikron näppäimistöön kertyviä pölyhiukkasia ja muruja on joskus todella vaikeaa saada pois. Puhdas, suuri meikkisivellin on mainio apuväline: sillä irrottelet hankaliin paikkoihin jääneet pikkuroskat laitteita vahingoittamatta.
Venyttele kun katselet ohjelmia
Jos ruutua tulee tuijotettua tuntikausia, ajan voi käyttää hyödyksi: Ruutuaika on parasta mahdollista venyttelyaikaa!
Makuuhuoneen terveellisyysvinkit
Anna makuuhuoneen lämmetä päivällä
Moni nukkuu mielellään viileässä, mutta huonetta ei saa kuitenkaan pitää koko aikaa muuta asuntoa kylmempänä. Liian suuret lämpötilaerot lisäävät kosteutta ja altistavat homeelle. Vaikka makuuhuoneen lämpötilaksi suositellaankin öisin 16–17 astetta, huoneen kannattaa antaa lämmetä normaaliin lämpötilaan päivän aikana.
Pakasta tyynynpäällinen
Tuntuuko öisin kuumalta tai hikoiletko paljon nukkuessasi? Pane vuoteen tyynyt tyynypäällinen pakastimeen pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. Pään seutu saa näin mukavaa viilennystä ainakin alkuyön ajaksi.
Älä pidä kelloa yöpöydällä
Torkkunapin painelu heti aamusta antaa huonon startin päivälle. Muutaman minuutin torkut ja toistuva herääminen eivät piristä vaan pikemminkin väsyttävät lisää, ja vuoteesta nousee helposti väärällä jalalla. Aseta herätyskello niin kauas vuoteesta, että joudut nousemaan heti.
Pidä ruudut poissa makuuhuoneesta
Makuuhuone kannattaa rauhoittaa täysin sekä pieniltä että isoilta näyttöruuduilta. Viihde-elektroniikka kerää pölyä ja lisäksi näytön sinertävä valo pilaa yöunet. Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka katsovat televisiota tai käyttävät puhelinta makuuhuoneessa, nukkuvat arkisin lyhyempiä yöunia. Makuuhuone kannattaa pyhittää nukkumiselle.
Rullaa peitot jalkopäähän
Pölypunkit rakastavat yön aikana hiestä kostuvaa vuodetta. Kun tuuletat peiton aamulla ja rullaat sen sitten vuoteen jalkopäähän, patja saa kuivua päivän ajan ja koko vuode säilyy puhtaampana.
Himmennä valoja ennen uniaikaa
Voit helpotttaa nukahtamista viettämällä viimeisen tunnin ennen nukkumaanmenoa hiukan himmennetyssä valossa. Kontrasti pimeään makuuhuoneeseen on pienempi, kun olet jo tottunut hämärään.
Kylpyhuoneen terveellisyysvinkit
Pese kädet pyykin jälkeen
Harvoin tulee ajatelleeksi, että pyykinpesu voisi olla hygieniariski. Likapyykki on kuitenkin nimensä mukaisesti likaista, joten kädet kannattaa ainakin huuhtaista sen jälkeen, kun pyykkikone on täytetty.
LUE MYÖS: Käsien pesu vai käsidesi – kumpi on parempi?
Pidä hammasharja kaapissa
Monessa kodissa hammasharjat nököttävät hammasmukissa käsienpesualtaan reunalla. Etenkin jos kylpyhuone on pienehkö, hammasharjat kannattaa pitää esimerkiksi peilikaapissa, jotta wc:ssä leijuvat bakteerit eivät pääsisi pesiytymään sen harjaksiin. Jos kaappia ei ole, hyllykin on parempi vaihtoehto.
Pese suihkuverho
Useimmat suihkuverhot voi pestä pesukoneessa 40 asteen ohjelmalla, joten ei ole mitään syytä olla puhdistamatta verhoa kerran kuukaudessa. Tämä on suositeltavaa jo siksi, että suihkuverho kerää helposti hometta.
Puhdista sieni mikrossa
Mikrouunista on muuhunkin kuin popcornin valmistukseen ja ruuan lämmitykseen. Sen avulla voi poistaa nopeasti likaa ja bakteereja myös pesusienistä. Kastele sieni puhtaalla hanavedellä ja pane se 1–2 minuutin ajaksi täydelle teholle mikroon.
Sulje WC-pöntön kansi ennen huuhtelua
Sulje WC-pytyn kansi ennen kuin huuhtelet. Näin pöntöstä ei pääse likaa ja bakteereja sisäilmaan.