Ann noudattaa tulehdusta torjuvaa ruokavaliota: ”Nyt voin elää normaalia arkea”
Annilla on yksi perusperiaate: Hän ei huoli lautaselleen muita kuin elimistölleen hyvää tekeviä ruokia. Lopputulos: Enemmän energiaa ja vähemmän kipuja.
Annilla on yksi perusperiaate: Hän ei huoli lautaselleen muita kuin elimistölleen hyvää tekeviä ruokia. Lopputulos: Enemmän energiaa ja vähemmän kipuja.
Onko tämä hyväksi minulle? Vahvistaako se minua vai heikentääkö se minua?
Lause on kirjoitettu Annin keittiössä säilyttämään muistivihkoon, ja se on auttanut häntä tekemään hyviä valintoja jo puolentoista vuoden ajan.
”Jos se ei tee hyvää elimistölleni, en syö sitä”, 48-vuotias Ann tiivistää ruokavalionsa perusajatuksen.
Ann muistaa yhä selvästi, miltä hänen elämänsä näytti noin puolitoista vuotta sitten. Hänelle oli juuri diagnosoitu nivelrikko ja fibromyalgia:
”Saatoin herätä seitsemän kertaa yössä, ja minun piti joka kerta nousta ylös ja kävellä ruokapöydän ympäri, jotta sain kehoni rentoutumaan ja pystyin taas nukkumaan.”
Useimpina aamuina sängystä nouseminen oli tuskaisaa. Kehossa oli jatkuva tulehduksen ja kihelmöinnin tunne – hieman samanlainen puutuneessa jalassa. Annin nivelet olivat turvonneet, lihaksia kolotti ja hänellä oli ankaria päänsärkyjä.
”Tuntui kuin olisin juossut maratonin tai kaksi joka päivä”, Ann kertoo.
Sittemmin kivut ja kihelmöinti ovat vähentyneet merkittävästi.
Nykyisin Ann nukkuu läpi yön, ja viimeisen puolentoista vuoden aikana hän on joutunut nousemaan yöllä sängystä vain kahdesti. Voimakkaat päänsäryt ovat kadonneet, samoin kuin aiemmin vaivanneet ihon epäpuhtaudet ja ihottuma.
”Minulla on edelleen nivel- ja lihaskipuja, mutta nivelten jäykkyys ja turvotus ovat helpottaneet. Nyt voin elää normaalia arkea – se ei ollut mahdollista ennen kuin aloitin tulehdusta ehkäisevän ruokavalion.”
Nykyään Ann ei ole enää täysipäiväisesti sairauslomalla vaan työskentelee 11 tuntia viikossa.
Haluatko kokeilla tulehdusta torjuvaa ruokavaliota? Katso KUNTO PLUSsan opas ruokavalion aloittamiseen.
Ann oli kokeillut sekä luonnonlääkkeitä että reseptilääkkeitä, ja hän tarttui innokkaasti kaikkiin verkosta löytämäänsä konsteihin, joiden luvattiin voivan auttaa oireisiin.
”Niistä ei ollut mitään apua”, hän kertoo.
Palaset loksahtivat paikoilleen, kun hän tutustui tulehdusta torjuvaan ruokavalioon. Hän varasi ajan asiantuntijalta ja sai yksityiskohtaisen ruokavalio- ja elintapasuunnitelman arjessa toteutettavaksi.
Tulehdusta torjuva elämäntapa ei koske vain ruokavaliota vaan myös riittävää lepoa ja liikuntaa.
Lue myös: Paljonko unta tarvitset?
Nykyisin Ann menee joka ilta nukkumaan kello 21, tekee lihaskuntotreeniä kolme kertaa viikossa ja kävelee päivittäin pitkän lenkin.
”Itse asiassa ei ollut kovinkaan vaikeaa siirtyä tulehdusta torjuvaan ruokavalioon”, Ann kertoo.
Aluksi uudet tavat ja elämän uudenlainen aikatauluttaminen tuntuivat vaivalloisilta, mutta Anna hän löysi nopeasti ratkaisun: ennakkovalmistelu helpottaa arjen ruoanlaittoa.
Hänellä on nykyään tapana esimerkiksi pilkkoa sunnuntaisin kasvikset tulevan viikon aterioita varten.
Hänen omat ruokansa ovatkin usein helpompia valmistaa kuin vaikkapa lasagnet, pastat ja muut tyypilliset lapsiperheiden suosikit, joita hänen miehensä ja kaksi lastaan edelleen syövät.
Ann pelkäsi myös etukäteen, että ruokavalion muuttaminen tulisi kalliiksi, koska siinä olisi hyvä käyttää luomutuotteita. Tämä ei osoittautunut ongelmaksi: ”Olen laskenut ja vertaillut kustannuksia, emmekä käytä nykyään ruokaan sen enempää rahaa kuin ennenkään.”
Ann ei kaipaa entistä ruokavaliotaan – ehkä lukuun ottamatta valkoista leipää. Pienikin määrä kuitenkin tuntuu heti olossa. Hänellä ei myöskään ole enää mielitekoja karkkeihin tai makeisiin herkkuihin:
”Elimistöni on ikään kuin puhdistunut. Makeannälkä ei enää iske enkä himoitse suklaata niin kuin ennen – syön paljon mieluummin kulhollisen marjoja tai muutaman kirsikkatomaatin.”
Keittiössä vihkoon kirjoitettu ohjenuora muistuttaa edelleen, että kaiken, mitä Ann suuhunsa laittaa, on oltava elimistölle vahvistavia rakennusaineita, eikä päivittäiseen ruokavalioon tai muuhun tekemiseen kuulu mitään, mikä voisi heikentää vointia.
Tämä selkeä periaate auttaa, kun nälkä iskee matkalla kaupasta kotiin ja kauppakassissa oleva keksipaketti alkaa houkutella, tai kun kello lähestyy iltayhdeksää ja tekisi mieli katsoa vielä televisiota.
Kyse on terveestä itsekkyydestä, Ann selittää. Tämä käsite on hänelle tärkeä:
”En voi olla mitään itselleni tai kenellekään muulle, ellen noudata periaatteita. Se on tervettä itsekkyyttä.”
Yhdessä asiassa hän tosin rikkoo tietoisesti ruokavalionsa periaatteita:
”Juon edelleen lasillisen viiniä mieheni kanssa joka perjantai”, Ann sanoo.
Muuten hän noudattaa tulehdusta torjuvaa ruokavaliota 100-prosenttisesti ja aikoo jatkaa niin koko loppuelämänsä:
”Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa, koska seuraukset ovat muuten niin valtavat.”