6 keinoa syrjäyttää krooninen kipu

Krooninen kipu heikentää elämänlaatua. Vaikka kipua ei saa pois, elämän ei silti tarvitse olla kärsimystä.

Krooninen kipu – nainen pitelee selkäänsä

KROONINEN KIPU — voi olla esimerkiksi migreeniä tai selkäkipua.

© iStock

Kansainvälisen kivuntutkimusjärjestön IASP:n (International Association for the Study of Pain) määritelmän mukaan krooninen kipu kestää yli kolme kuukautta tai toistuu sitä pidempään. Krooninen kipu voi olla henkilön ainoa tai keskeinen
terveysongelma. Kroonisesta kivusta kärsii noin 20 prosenttia maailman väestöstä.

Suomalainen lääkäriseura Duodecim määrittelee artikkelissaan krooniseksi kivun, joka on kestänyt yli 6 kuukautta tai kun kipua tuottava sairaus jatkuu sitä pidempään. Pitkäaikainen kipu voi johtua kudosvauriosta tai vauriosta hermojärjestelmässä, mutta aina kivun syytä ei voida osoittaa.

Ei tiedetä, miksi joillakin kivut kroonistuvat, mutta monille kroonista kipua aiheuttaville terveysongelmille on olemassa geneettinen alttius, minkä lisäksi myös kivun kokemuksen voimakkuus vaikuttaisi periytyvän. Joka tapauksessa krooninen kipu heikentää elämänlaatua ja vaikeuttaa normaalia elämää.

Kärsitkö kroonisesta kivusta. Täältä saat 6 hyvää neuvoa.

Hyväksy kipu alistumatta

Vaikka krooninen kipu on osa elämää, sille ei tarvitse alistua. Tutkitusti on hyödyllistä hyväksyä se, että elämä kivun kanssa on toisenlaista kuin ennen, vaikka se ei ole mitenkään miellyttävä ajatus.

”Kun sanon asiakkaille, että heidän tulisi hyväksyä krooninen kipu, monet pyörittelevät silmiään ja laittavat kädet puuskaan. Saattaa tuntua todella ärsyttävältä, että kivun kaltainen vastoinkäyminen kehotetaan hyväksymään, mutta tarkoitus on ottaa toteutunut tosisieikkana.

On luonnollista haluta taistella kipua vastaan, mutta kun kipu tulee omasta elimistöstä, sitä vastaan kamppaileminen on taistelua itseä vastaan. Sitä odottaa, että kipu on hoidettavissa, mutta lääkkeillä on vaikea hoitaa kroonista kipua. Jotkin hoitomuodot voivat toimia jonkin aikaa ja välillä mikään ei auta. Se, että hyväksyy kivun ei tarkoita sille alistumista. Kun tunnustaa, että kipu on osa elämää, voi nähdä kivun ohi, mitä muuta elämässä on.

Psykologin 6 neuvoa krooniseen kipuun

Aloita hyväksymällä

Asennoidu järkevästi tilanteseen ja tunnusta, että et ehkä pysty enää aivan samaan kuin ennen. Se voi olla vaikeaa, mutta sen myötä opit näkemään itsesi nykyisellään. Pystyt aivan varmasti vielä ainakin joihinkin samoihin asioihin kuin ennen, ja se auttaa sinua valitsemaan, mitä asioita haluat asettaa etusijalle nykyisessä tilanteessasi.

Panosta elämisen laatuun

Opettele käyttämään voimavarojasi taloudellisesti. Jos et jaksa enää entiseen malliin osalllistua juhliin ja tilaisuuksiin mieti, miten saat niistä eniten irti. Jos odottelu ja tyhjänpäiväinen kuulumisten vaihtaminen puolituttujen kanssa rassaa, kun koskee, voit sopia tulevasi paikalle myöhemmin tai jos et jaksa olla pitkään, voit sopia etukäteen, että vain käväiset. Saat enemmän iloa ja jaksat tavata tuttuja.

Ole läsnä hetkessä

Käännä katseesi kohti nykyhetkeä vatvomatta sitä, miten haluaisit asioiden olevan tai millaista sinulla oli ennen ja mitä olisi voinut olla tulevaisuudessa. Ajattele niitä asioita, joista olet kiinnostunut, ja pyri tapaamaan niitä tai ainakin pitämään yhteyttä niiden kanssa, joiden seurassa viihdyt. Tee asioita, jotka antavat tekemistä mielelle ja kilpailevat kivun tuntemuksen kanssa. Kun keskityt johonkin muuhun kuin kipuun, se jää taka-alalle edes välillä.

Mieti, mitä haluat

Kaipaatko työyhteisöä, mutta et enää pysty käymään töissä? Etsi muita mahdollisia ryhmiä ja yhteisöjä, joissa voit olla hyödyksi tai avuksi. Elämisen laatu kohenee, kun tunnistat omat arvosi ja itsellesi tärkeät periaatteet ja asiat, löydät samanhenkisiä ajatuksia ja alat toimia niiden puolesta aktiivisesti mieluiten konkreettisilla sanoilla tai teoilla. Puhekin on tekoja mitä suurimmassa määrin.

Aseta kipu omalle paikalleen

Mindfulness voi auttaa kestämään ja hyväksymään kivun. Visualisoimalla ja kuvailemalla kipua väreillä, painolla ja lämpötilalla, se on helpompi rajata ja paikallistaa. Hengitystekniikka voi myös auttaa, kun ajattelee hengittävänsä kivun sisään ja uloshengityksellä päästää kivun aiheuttaman jännitystilan ulos. Netistä löytyy runsaasti harjoitteita hakemalla mindfulness ja kivunhallinta.

Ole aktiivinen

On tärkeää pysyä fyysisesti aktiivisena. Jos lihasmassa vähenee liikkumattomuuden seurauksena, kivut voivat pahentua. Kivussa elimistö reagoi liikuntaan automaattisesti viestittämällä, että ei pidä liikkua, ettei kipua aiheuttava vaurio pahene. Kivusta huolimatta on kuitenkin välttämätöntä liikkua, mutta liikunnan ei tarvitse olla rajua. Hidastempoinen kävely tai taiji kertovat elimistölle, että liikkuminen onnistuu ilman, että kivun aiheuttaja ärtyy entisestään. Venyttele ja verryttele käsiä ja jalkoja, pyörittele olkapäitä, nilkkoja ja ranteita hallitusti ja hitaasti. Vältä jähmettymästä ja käpertymästä kokoon kivussa.

Lähde: Carsten Simonsen, psykologi