3 neuvoa kroonisesta kivusta kärsivälle

Kroonisesta kivusta kärsivän kumppanina tai läheisenä voi olla vaikea jaksaa. Täältä saat 3 psykologin neuvoa.

Mies ja nainen käsi kädessä

PARISUHTEESSA — krooninen kipu kolmantena pyöränä voi olla raskasta.

© iStock

Krooninen kipu heijastuu myös kipupotilaan lähipiiriin, toteaa kipupotilaiden kanssa työskentelevä psykologi Carsten Simonsen:

”Kun kysyn kipupotilaiden läheisiltä, onko heidän kivusta kärsivällä läheisellään lyhyt pinna, monet vastaavat, ettei heillä ole minkäänlaista pinnaa, vaan jokaisesta vastoinkäymisestä seuraa välitön räjähdys. Kroonisen kivun kanssa elävän on vaikea olla kärsivällinen, koska kivussa on kylliksi kestämistä. Kipupotilas voi olla todella raskas elämänkumppani tai perheenjäsen”, toteaa psykologi Carsten Simonsen.

Täältä saat psykologin parhaat 3 neuvoa kroonisesta kivusta kärsivän läheiselle.

Kärsitkö kroonisista kivuista? Lue täältä, mitä voit tehdä itse.

3 hyvää neuvoa kipupotilaan läheisille

Itsenäisesti iloinen

Kun olet lähdössä juhliin kroonisesta kivusta kärsivän kumppanin kanssa, sopikaa jo etukäteen kuinka kauan aiotte olla, aiotteko viipyä yhtä pitkään, ja millä on tarkoitus palata kotiin. Voitte aivan hyvin sopia, että toinen voi jäädä pidemmäksi aikaa sen sijaan, että molempien on lähdettävä yhtä aikaa.

Hyvän sään aikaan

Jos läheinen kipupotilas on tyypillisesti parhaassa kunnossa aamupäivisin, tärkeät asiat kannattaa ajoittaa aamupäivään. Merkittävistä päätöksistä ja suunnitelmista on turha alkaa puhua iltamyöhällä, kun päivän jaksamiskiintiö on taatusti täynnä.

Puhumalla paras

Kaikesta on tärkeä puhua – myös kivusta. Opetelkaa kertomaan odotuksistanne ja tunteistanne toisillenne. Pankaa merkille, milloin ääneen on pääsemässä katkeruus, voimattomuus ja turhautuminen, ja säätäkää nopeasti oletusarvoja tilanteiden muuttuessa. Jos vaikka lähdette ystävien luo illastamaan, sopikaa etukäteen, kuinka pitkäksi aikaa jäätte aterian jälkeen, niin kumpikaan ei oleta toisin ja pety.