Onko tumma suklaa terveellistä?

Tumma suklaa on monen mieleen, ja lisäksi tumman suklaan terveellisyydestä puhutaan paljon. Onko tumma suklaa niin terveellistä kuin sanotaan? Päätimme ottaa selvää asiasta.

Tumma suklaalevy

TUMMA SUKLAA on terveellisempää kuin maitosuklaa. Mutta miten terveellistä tumma suklaa todellisuudessa on? Selvitimme asiaa.

© iStock

Sanotaan, ettei sellaista ongelmaa olekaan, johon suklaa ei auttaisi. Vaikka sanonta hiukan liioitteleekin, se kertoo kuitenkin jotain yleismaailmallisesta rakkaudesta suklaata kohtaan. Erityisen suosittua suklaa on jälkiruokana tai makeana välipalana, mutta se on myös herkullinen lisä kastikkeissa ja lämpimissä ruuissa. Tutkimme tummaa suklaata tarkemmin: mitä tumma suklaa sisältää, miten sitä tehdään ja miten terveellistä se itse asiassa on.

1 Onko tumma suklaa terveellistä?


Kyllä, tumma suklaa on terveellistä, mutta vain kohtuullisissa määrin nautittuna. Tumman suklaan ravintoarvot ovat samaa luokkaa pähkinöiden, taateleiden ja muiden terveellisinä pidettyjen välipalojen kanssa – mutta tummaa suklaatakin on syytä nauttia vain kohtuullisia määriä kerrallaan, jos terveyshyödyistä haluaa päästä osalliseksi.

Tumman suklaan terveellisyys ei siis ole mikään syy ahmia herkkua mielin määrin. Vaikka mahdollisimman terveellinen tumma suklaa löytyisikin, ei sitäkään kannata rouskutella määrättömästi. Tummassa suklaassa on antioksidantteja miltei saman verran kuin hedelmissä ja kasviksissa, mutta kyseessä on silti teollisesti valmistettu tuote, johon on lisätty sekä rasvaa että sokeria.

Useiden tutkimusten mukaan monet suklaatuotteet sisältävät myös melko paljon raskasmetalli kadmiumia, joka pitkän ajan kuluessa elimistöön kertyessään voi johtaa munuaisvaivoihin. Jos tumman suklaan päiväannos pysyy enintään 100 grammassa, ei ongelmia kuitenkaan pitäisi tulla.

Suklaan terveyshyödyt riippuvat myös siitä, mitä muuta ruokavalioon kuuluu. Jos syö riittävästi kasviksia ja hedelmiä, päivittäinen tumman suklaan nauttiminen ei todennäköisesti enää suurestikaan kohenna terveyttä. Mutta tummalla suklaalla on kuitenkin muutama terveyshyöty, joista kannattaa olla tietoinen:

Tumman suklaan 5 terveyshyötyä

Tummassa suklaassa on antioksidantteja

Kaakaopavussa on runsaasti flavanoli-nimisiä antioksidantteja, jotka edistävät verenkiertoelimistön toimintaa. Tutkijoiden mukaan flavanoli alentaa sydän- ja verisuonitautien riskiä 37 prosenttia ja sydänkohtauksen riskiä 29 prosenttia, jos tummaa suklaata syö säännöllisesti.

Tumma suklaa edistää aivojen terveyttä

Tumman suklaan terveysvaikutukset eivät ulotu vain sydämeen vaan myös aivot hyötyvät tumman suklaan syönnistä. Olet itsekin saattanut huomata, että tumma suklaa kohentaa mielialaa. Tumma suklaa lisää mielialaa kohottavien hormonien erittymistä, mikä taas edistää rentoutumista ja henkistä hyvinvointia.

Tumma suklaa pienentää dementiariskiä

Tutkimuksissa on myös todettu, että tummaa suklaata säännöllisesti nauttivien vanhusten dementiariski on muita pienempi.
Harvardin yliopiston tutkijat ovat päätelleet, että tumma suklaa edistää aivojen verenkiertoa, mikä taas varmistaa, että aivot toimivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Tumma suklaa parantaa suorituskykyä

Tumma suklaa parantaa myös todistetusti suorituskykyä treenin aikana. Punajuuren tavoin tumma suklaa lisää elimistön nitraatintuotantoa, mikä taas avaa verisuonia ja edistää hapen hyödyntämistä elimistössä.

Tumma suklaa pitää kylläisenä paremmin kuin muu makea

Kaakaovoissa on rasvahappoja, jotka pysyvät vatsalaukussa pitkään ja lähettävät aivoille viestiä siitä, ettei heti ole tarvetta syödä lisää. Siksi tumma suklaa on karkkia parempi valinta herkutteluhetkeen.

2 Kuinka paljon suklaassa on energiaa?


Suklaan sisältämä energiamäärä ei juurikaan vaihtele suklaatyypin mukaan – sen sijaan eri suklaiden väliset erot ovat muissa ravintoarvoissa.


Suklaalaji Energiaa 100 grammaa kohti
Tumma suklaa 549 kcal
Maitosuklaa 545 kcal
Valkoinen suklaa 539 kcal
Lähde: DTU-elintarviketietokanta

Lue myos: Paljonko tomaatissa on kaloreita?

3 Lihottaako tumma suklaa enemmän kuin maitosuklaa?


Energian määrällä mitattuna tumma suklaa ja maitosuklaa ovat suunnilleen samanarvoiset. Erään tutkimuksen mukaan tumman suklaan syöminen vähentää kuitenkin muuta syömistä suklaan nauttimisen jälkeen, koska tumma suklaa pitää pidempään kylläisenä.

Selvitä oma päivittäinen energiantarpeesi KUNTO PLUSsan kalorilaskurilla.

Lue myos: Terveellinen ja helppo suklaakakku.

Valkoista suklaata, maitosuklaata ja tummaa suklaata

TIESITKÖ TÄMÄN? Suklaa voidaan määritellä tummaksi, kun sen kaakaopitoisuus ylittää 43 prosenttia. Tummassa suklaassa voi siis olla yli puolet voita, sokeria ja muita lisäaineita.

© iStock

4 Mistä tumma suklaa tehdään?


Laadukas tumma suklaa koostuu vain kaakaon kuiva-aineista, kaakaovoista, sokerista ja esimerkiksi vaniljasta ja emulgointiaineista. Kaakaon kuiva-aineiden ja kaakaovoin välinen suhde voi vaihdella. Keskimääräinen jakauma näkyy alla.

Tumman suklaan koostumus

KOOSTUMUS – Kuvasta näet, mitä 100 grammaa 70-prosenttista tummaa suklaata sisältää.

© Martin Kreutzer

5 Onko kaakaovoi terveellisempää kuin tavallinen voi?


Kummassakin on paljon tyydyttymätöntä rasvaa, mutta muuten ne ovat koostumukseltaan erilaisia. Kaakaovoin steariinihappo ei ole kolesterolin kannalta yhtä haitallista kuin tavallisen voin rasvahapot. Siksi kaakaovoin voidaan sanoa olevan hieman terveellisempää kuin tavallisen voin.

6 Miten suklaata valmistetaan?


Mayat ja asteekit pitivät suklaata jumalallisena ruokana. Kaakaopuun hedelmän matka suklaalevyksi on pitkä ja mutkikas. Seuraa prosessia alla.

Kaakaopuun hedelmistä valmistetaan suklaata
© iStock

Kaakaopuun hedelmät poimitaan

Kaakaopuun hedelmien makuun vaikuttavat kaakaopuun laji, viljelyolosuhteet ja maaperä, jossa puut kasvavat. Kaakaon hedelmät poimitaan ja halkaistaan, minkä jälkeen ne irrotetaan ja fermentoidaan.

Kaakaopavut kuivataan ennen kuin niistä tehdään suklaata
© iStock

Kaakaopuun hedelmät kuivataan

Hedelmät kuivatetaan joko auringossa, tulen avulla tai lämpöpuhaltimilla. Kuivatut hedelmät paahdetaan, jotta niiden aromi tulee esiin. Seuraavaksi ne kuoritaan, ja vain jäljelle jäävä osa käytetään. Hedelmät murskataan paksuksi tahnaksi, jota prosessoidaan edelleen.

Kaakaovoita käytetään suklaan valmistuksessa
© iStock

Kaakaovoi erotetaan

Jäljelle jäävästä kaakaotahnasta voidaan nyt valmistaa suklaata ja kaakaota. Ensin massa ajetaan suuren hydraulisen painon läpi. Siinä massasta erotetaan kaakaovoi, ja loppu massan kuiva-aineosa käytetään kaakaojauheeksi – vaikkapa leivontaan käytettäväksi. Vaalea kaakaovoi separoidaan ja hyödynnetään prosessissa.

Suklaan valmistus
© iStock

Suklaa sekoitetaan

Kaakaomassaan lisätään kaakaovoita ja sokeria, kunnes massan maku, koostumus ja vahvuus on halutunlainen. Tämän jälkeen massa käsitellään puristimessa pehmeäksi ja tasaiseksi massaksi. Suklaan haluttu maku ja hapokkuus säädetään massaa hapettamalla.

Suklaalevy tehtaassa
© iStock

Massasta muotoillaan tuotteita

Lopuksi massa temperoidaan maun viimeistelemiseksi ennen kuin siitä muotoillaan halutunlaisia patukoita tai levyjä.

7 Mistä valkoinen suklaa on tehty?


Valkoisen suklaan pääasialliset ainesosat ovat kaakaovoi, maito, sokeri ja usein myös vanilja. Vaalea väri johtuu siitä, ettei valkoisessa suklaassa ole lainkaan kaakaon kuiva-aineita. Tumma suklaa saattaa sisältää jopa 80–90 prosenttia kaakaota, kun taas valkoisessa suklaassa sitä ei ole lainkaan.

8 Onko suklaassa gluteenia?


Pelkkää suklaata sisältävä suklaalevy ei sisällä gluteenia, mutta jos kyseessä on suklaalevy tai -patukka, jossa on esimerkiksi keksimuruja tai pähkinää, silloin kannattaa lukea tuoteseloste huolella, sillä nämä suklaat voivat sisältää myös gluteenia.

10Koehenkilöt nauttivat kymmenen prosenttia vähemmän energiaa syötyään 100 g tummaa suklaata. Koehenkilöt tunsivat olonsa kylläisemmäksi ja heidän teki vähemmän mieli makeaa kuin niiden koehenkilöiden, jotka söivät saman verran maitosuklaata.

9 Onko suklaa ilmastoystävällistä?


Tumma suklaa on muuta suklaata parempaa sekä syöjälleen että ilmastolle. Suurin syy tähän on kaakaon ja maidon määrä. Tummassa suklaassa saattaa olla kaakaota jopa 80 prosenttia, jolloin siinä ei ole juurikaan muita ainesosia. Jos taas suklaan kaakaopitoisuus on vain 30–40 prosenttia, suklaa sisältää runsaasti maitojauhetta ja sokeria. Ja mitä enemmän maitoa suklaa sisältää, sitä suurempi sen ilmastokuormitus on – ja mitä vähemmän sokeria, sitä parempi sinulle.

Hiilidioksidipäästöt kiloa kohti:

  • Tumma suklaa: 3,74 kg
  • Maitosuklaa: 5,18 kg

Lähde: Conciton ilmastotietokanta

Lue myös: Onko vadelma ympäristön ystävä?

Kaakaopapuja

TIESITKÖ TÄMÄN? Aivan samoin kuin viineissä, myös kaakaopapujen ja lopputuotteiden maussa ja terveysarvoissa on eroja. Kaakaotyyppejä on tutkitusti yli tuhat, ja ne voidaan jakaa lukuisiin alaluokkiin.

© iStock

10 Onko suklaassa kofeiinia?


Kahvipapujen tavoin kaakaopuun hedelmät ovat luonnollisia kofeiinin lähteitä. Eniten sitä on tummassa suklaassa, koska kofeiinin määrä kohoaa kaakaopitoisuuden myötä. Kaakaossa on kuitenkin selvästi vähemmän kofeiinia kuin kahvissa.

11 Lisääkö tumma suklaa seksihaluja?


Vahvan tumman suklaan syönti voi kyllä vapauttaa dopamiineja, jotka kohottavat mielialaa, minkä seurauksena seksihalut saattavat herätä. Mitattavissa olevia muutoksia ei tutkimuksissa kuitenkaan ole havaittu.

12 Suklaareseptejä


Terveellisempiä suklaapatukkareseptejä
© Kuntoplus

Itse tehdyt suklaapatukat

Voit tehdä suklaapatukat myös itse. Makuina Snickers, Bounty, KitKat ja After Eight.

Reseptit saat täältä

Kuuman kaakaon resepti
© Kuntoplus

Kuuma kaakao

Tuntuuko talven kylmyys luissa ja ytimissä? Tai tekeekö vain mieli suklaata? Kokeile tätä ihanaa kuumaa kaakaota uudella twistillä.

Reseptin saat täältä

Suklaamoussen resepti
© Kuntoplus

Terveellisempi suklaamousse

Tekeekö mieli makeaa? Kokeile tätä suklaamoussereseptiä, johon tarvitaan vain 3 ainesosaa.

Reseptin saat täältä

Suklaajäätelön resepti
© Kuntoplus

Suloinen suklaajäätelö

Maistuuko sinullekin suklaajäätelö? Kokeile vähärasvaista versiota, joka on sekä herkullinen että vähäkalorisempi.

Reseptin saat täältä

Hedelmainen kaakaoboosteri
© Kuntoplus

Hedelmäinen kaakaoboosteri

Suklaan ei aina tarvitse olla osa epäterveellisiä herkkuja. Tällä reseptillä valmistat herkullisen mutta samalla terveellisen jäkiruuan, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Reseptin saat täältä

Suklaisten ruispalleroiden resepti
© Kuntoplus

Suklaa-manteli-ruispallerot

Etsitkö suklaaherkkua, joka ei täytä vatsaa tai sisällä runsaasti rasvaa ja sokeria? Kokeile suklaa-manteli-ruispalleroita, jotka ovat terveellisempi vaihtoehto herkutteluun.

Reseptin saat täältä