Terveelliset täysjyväiset suklaasämpylät

2 tuntia
290 kcal

Pehmoisten, täysjyväisten suklaasämpylöiden resepti. Kun makeannälkä iskee, leipurin on maltettava kaksi tuntia, niin nämä herkut ovat pöydässä.

Suklaasämpylät

SUKLAASÄMPYLÄT – Nautinnollisen -herkullinen suklaa sisältää kofeiinia ja teobromiinia, joilla on virkistävä vaikutus.

© wichmann+bendtsen

Terveelliset täysjyväiset suklaasämpylät

Iskikö makeannälkä? Kokeile näitä meheviä ja terveellisiä suklaasämpylöitä.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 sämpylää

  • 7 g hiivaa
  • ¼ dl kevytmaitoa
  • ¼ dl maustamatonta rahkaa
  • ½ rkl rypsi- tai rapsiöljyä
  • ¼ munaa
  • ¼ rkl juoksevaa hunajaa
  • 42 g täysjyväspelttijauhoja
  • 64 g vehnäjauhoja
  • ¼ tl vaniljajauhetta
  • ¼ tl merisuolaa
  • 14 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
  • ¼ muna voiteluun

Terveellisten ja herkullisten suklaasämpylöiden valmistus

  • Liuota hiiva kulhossa kädenlämpöiseen maitoon.
  • Lisää rahka, öljy, munat ja hunaja ja sekoita.
  • Rouhi suklaa. Sekoita keskenään jauhot, vaniljajauhe ja suola ja lisää pienissä erissä nesteen sekaan. Lisää noin puolivälissä sekaan suklaarouhe.
  • Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä liinalla ja anna kohota tunnin ajan.
  • Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja leivo siitä 14 sämpylää. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia.
  • Lämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilma).
  • Voitele sämpylät munalla ja paista noin 12 minuuttia.

VINKKI Sämpylät voi mainiosti pakastaa – nopea paahto leivänpaahtimessa, ja ne ovat kuin uunituoreita.

VINKKI Mitä korkeampi kaakaopitoisuus, sitä karvaampaa suklaa usein on ja sitä vähemmän sokeria se yleensä sisältää.


Herkulliset, mehevät ja terveelliset suklaasämpylät

Nämä suussasulavat suklaasämpylät sopivat niin kahvipöytään kuin välipalaksikin. Lue lisää siitä, miten valmistat valtakunnan parhaat suklaasämpylät.

1 Miten terveellisistä suklaasämpylöistä saa meheviä?


Sämpylöiden mehevyys saattaa usein kärsiä, kun niissä käytetään terveellisiä täysjyväjauhoja. Tähän on kuitenkin olemassa ratkaisu – terveellisistäkin sämpylöistä voi saada yhtä kuohkeita ja meheviä kuin tavallisista vehnäsämpylöistä!

Näillä vinkeillä leivot mehevät ja terveelliset suklaasämpylät:

Hiivan määrä ja tyyppi

Käytä tuorehiivaa tai tavallista kuivahiivaa. Varmista, että hiivaa on oikea määrä reseptiin nähden.

Jauhot

Käytä sekä täysjyväjauhoja, kuten spelttijauhoa tai täysjyvävehnäjauhoa, että tavallista vehnäjauhoa. Valkoinen jauho tuo taikinaan keveyttä ja ilmavuutta.

Neste

Taikinan tulee olla riittävän kostea – hieman tahmeasta taikina saat todennäköisesti mehevämmät sämpylät.

Alustus

Vaivaa taikinaa perusteellisesti mutta älä liikaa. Näin saat taikinaan sitkoa, joka antaa suklaasämpylöille haluttua rakennetta ja kuohkeutta.

Kohotus

Anna taikinan kohota tarpeeksi kauan. Pidempi kohotusaika (vähintään 1 tunti) auttaa kehittämään sitkoa ja luomaan ilmataskuja taikinaan.

Vielä kerran: kohotus

Anna suklaasämpylöiden kohota vielä pellillä ennen paistamista. Tähän niin kutsuttuun jälkikohotukseen kannattaa varata noin 30–60 minuuttia.

Paistaminen

Paista sämpylät korkeassa lämmössä (200–220 °C) ja varmista, että uuni on hyvin esilämmitetty. Uunin höyrytoiminto voi myös auttaa tekemään suklaasämpylöistä kuohkeita.

2 Miksi suklaasämpylätaikinaan tulee rahkaa?


Rahkasta on kahdella tapaa hyötyä sämpyläleipurille.

Se antaa ensinnäkin taikinaan kosteutta ja auttaa näin tekemään suklaasämpylöistä entistä mehevämpiä.

Toisekseen rahka happamuus tuo myös syvyyttä sämpylöiden makuun.

Suklaasämpylöihin tulevaa rahkaa lasipurkissa keittiön pöydällä.

LISÄÄ TAIKINAAN RAHKAA – niin suklaasämpylöistäsi tulee entistä mehevämpiä ja maukkaampia.

© iStock

3 Tekevätkö spelttijauhot sämpylöistä oikeasti terveellisempiä?


Spelttijauhoja pidetään terveellisempinä kuin tavallisia vehnäjauhoja.

Spelttijauhot sisältävät nimittäin enemmän proteiinia, kuitua ja vitamiineja sekä vähemmän gluteenia kuin tavalliset vehnäjauhot.

Spelttijauhoilla saa suklaasämpylöihin myös ekstra-annoksen kivennäisaineita, kuten rautaa, magnesiumia ja sinkkiä.

Niillä on myös matalampi glykeeminen indeksi kuin vehnäjauhoilla, eli niillä on myös maltillisempi vaikutus verensokeriin.

4 Voiko suklaasämpylöitä pakastaa?


Kyllä, suklaasämpylöitä voi pakastaa kuten muitakin leivonnaisia.

Kun herkkunälkä iskee, sämpylät kannattaa mieluiten sulattaa jääkaapissa.

Sulaneet suklaasämpylät voi paahtaa leivänpaahtimessa tai lämmittää uunissa, niin niistä saa jälleen kuin uunituoreita.

Lue myös: Näin pitkään ruoka säilyy pakastimessa

5 Miten suklaasämpylöitä säilytetään?


Jos et syö kaikkia suklaasämpylöitä kerralla (mikä on kai teoriassa mahdollista), säilytä niitä ilmatiiviissä astiassa tai pakastepussissa. Älä laita suklaasämpylöitä jääkaappiin, sillä se voi tehdä niistä kuivaskoita.

Jos suklaasämpylät kuitenkin pääsevät kuivahtamaan, voit paahtaa niihin uutta rapeutta ja mehevyyttä leivänpaahtimella.

6 Mikä suklaa sopii parhaiten suklaasämpylöhin?


Periaatteessa voit käyttää mitä tahansa suklaata. Tumma suklaa antaa kuitenkin suklaasämpylöille moniulotteisempaa makua – sen kitkerät ja syvät aromit muodostavat herkän makuparin pehmoiselle sämpylälle, toisin kuin makeampi ja vaaleampi suklaa.

Lue myös: Onko tumma suklaa terveellistä?

tummaa suklaata pöydällä

TUMMA SUKLAA tuo suklaasämpylöihin makuhermoja kutkuttavan vivahteen.

© iStock

7 Voiko suklaan tilalla käyttää esimerkiksi rusinoita?


Jo vain. Suklaan tilalla voi mainiosti käyttää oman maun mukaan rusinoita tai muita kuivahedelmiä ja tehdä sämpylät muuten saman reseptin mukaan.