Cantaloupe – melonien kuningatar

Cantaloupemeloni on aromikas, ja siinä on muihin meloneihin verrattuna enemmän joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten kaliumia ja C-vitamiinia. Lue lisää kauniin oranssista hedelmästä täältä.

Cantaloupemelonia vadilla

CANTALOUPEMELONI – mehukas ja maukas meloni.

© iStock

Sitä pidetään makeista meloneista hienoimpana: cantaloupemeloni on maukas ja mehukas.

Cantaloupemeloni on hieman voimakkaamman makuinen kuin useimmat muut melonit, ja se sisältää myös enemmän ravintoaineita, kuten kaliumia ja C-vitamiinia.

Tunnistat sen pallomaisesta muodosta ja kuoresta, jossa on joko kaunis verkkokuvio tai vihreitä raitoja. Cantaloupemeloni on pinnalta rosoinen, ja sen hedelmäliha on joko vihertävää tai oranssinkeltaista.

1 Onko cantaloupemeloni terveellistä?


Cantaloupemeloni on itse asiassa yksi terveellisimmistä meloneista.

Cantaloupemeloni sisältää eniten esimerkiksi kaliumia ja C-vitamiinia. Se sisältää runsaasti A-vitamiinia ja antioksidantteja, mukaan lukien karotenoideja, jotka antavat poskille kaunista kesäistä hehkua. Melonin kaunis oranssi väri johtuu juuri karotenoidipigmentistä.

Cantaloupemeloni sisältää vain vähän hedelmäsokeria ja vaikeasti sulavaa kuitua, joten se sopii herkkävatsaisillekin.

Lue lisää meloneista: Mikä meloni on terveellisin.

2 Paljonko cantaloupemelonissa on kaloreita?


Melonit lukeutuvat vähäkalorisimpiin hedelmiin, eikä cantaloupemeloni ole poikkeus. Sadassa grammassa cantaloupemelonia on 36 kilokaloria.

Lue myös: Top 3: Nämä ovat terveellisimmät hedelmät

3 Cantaloupemelonin ravintosisältö


Ravintosisältö 100 g cantaloupemelonia
Energia 23 kcal
Proteiini 0,6 g
Rasva 0,2 g
Hiilihydraatti 4,1 g
Kuitu 0,9 g

Lähde: Fineli

4 Tarkista cantaloupemelonin kypsyys näin


Huomioi nämä viisi seikkaa, niin vältät ylikypsät ja raa’at hedelmät.

Väri

Kypsä cantaloupemeloni on kauniin oranssinkeltainen. Raaka meloni on vihertävämpi.

Varsi ja pohja

Varren pitäisi olla kokonaan irronnut. Jos se on vielä jäljellä, se voi tarkoittaa sitä, että hedelmä on poimittu liian aikaisin eikä ole vielä välttämättä syöntikypsä.

Jos varren kohdalla on pieni painauma, se on hyvä merkki. Se tarkoittaa, että cantaloupemeloni on ollut riittävän kypsä poimittavaksi.

Voit myös kokeilla painaa kevyesti melonin pohjaa varren vastakkaiselta puolelta. Melonin pinnan tulisi antaa hieman periksi ja sitten palautua. Jos se on täysin kova, se ei ole vielä kypsä. Jos painalluksesta jää jälki, hedelmä on ylikypsä.

Tuoksu

Nuuhkaise melonia, mieluiten varren kohdalta.

Sen pitäisi tuoksua hieman makealta, kun taas voimakkaampi makea tuoksu voi olla merkki siitä, että se on ylikypsä.

Paino

Tämä ei tarkoita, että pitäisi välttämättä valita suurin meloni, vaan pikemminkin se, joka tuntuu kokoonsa nähden painavimmalta.

Sama pätee vesimeloniin.

Ääni

Pane meloni korvaa vasten ja ravistele sitä hieman. Jos sisällä rapisee, se voi olla merkki siitä, että siemenet ovat irronneet ja että hedelmä on ylikypsä.

5 Cantaloupemelonin käyttö


Cantaloupemelonin makea hedelmäliha sopii erinomaisesti jälkiruokiin, esimerkiksi hedelmäsalaattiin ja jäätelöön. Valmista siitä esimerkiksi vastustamaton sorbetti: soseuta cantaloupemelonia kananmunan valkuaisen, hunajan ja vaniljan kanssa ja pakasta.

Tai kokeile kaivaa palloraudalla pieniä melonipalleroita, jotka näyttävät kauniilta niin salaateissa kuin perinteisissä vohveleissa.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä cantaloupemelonista voi valmistaa vastustamattoman kylmän keiton soseuttamalla inkiväärin, appelsiinimehun ja chilin kanssa.

cantaloupemelonista kaiverretaan palloja

PIENIÄ JA PYÖREITÄ – pane tarjolle kulhossa tai käytä koristeena.

© iStock

6 Cantaloupemelonireseptejä


Olemme koonneet tähän muutamia herkullisia melonireseptejä. Hyvää ruokahalua!

prosciuttoa sisältävä melonisalaatti lautasella
© wichmann+bendtsen

Meloni-mansikkasalaatti, rucolaa ja parmesaania

Herkullinen kesäsalaatti – sekä näyttää että maistuu upealta.
Katso ohje täältä

Salaatti suippokaalista, hunajamelonista ja vadelmista
© wichmann+bendtsen

Salaatti suippokaalista, cantaloupemelonista ja herneistä

Kesän parhaat ainekset salaatiksi sekoitettuna.
Katso ohje täältä

cantaloupe-prosciutto-salaatti
© wichmann+bendtsen

Melonisalaatti, prosciuttoa, pinjansiemeniä ja bulguria

Cantaloupe sopii loistavasti yhteen suolaisen kinkun ja rasvaisten pinjansiementen kanssa. Tämä melonisalaatti katoaa nopeasti syöjien suihin.
Katso ohje täältä

jogurttia ja melonia
© wichmann+bendtsen

Jogurtti, melonia ja kotitekoista granolaa

Makea meloni on viimeinen silaus jogurtille ja kotitekoiselle granolalle
Katso ohje täältä

7 Miten cantaloupemeloni pitäisi säilyttää?


Kokonainen cantaloupemeloni säilyy huoneenlämmössä enintään 2 viikkoa.

Kun olet leikannut melonin, säilytä sitä jääkaapissa. Kääri se kelmuun tai ilmatiiviiseen astiaan, niin meloni säilyy jääkaapissa noin yhden viikon.

Muista aina huuhdella meloni ennen leikkaamista, jottei kuoresta pääse hedelmälihaan viruksia, bakteereita tai muita mahdollisia epäpuhtauksia.

8 Tykkäätkö meloneista? Tutustu KUNTO PLUSsan melonioppaaseen.


Opi lisää meloneista KUNTO PLUSsan oppaasta, jossa esitellään seitsemän terveellistä melonia.