Vesimelonista on moneksi

Vesimeloni on mielettömän monikäyttöinen mutta kuinka terveellinen herkku se itse asiassa on? Kerromme perustiedot vesimelonista ja jaamme parhaat reseptimme.

Vesimelonia pöydällä

VESIMELONI Tiesitkö, että vesimeloni voi tuoda helpotusta kipeytyneille lihaksille?

© iStock

Päältä vihreä ja sisältä heleänpunainen vesimeloni saattaa suurimmillaan painaa jopa 30 kiloa!

Mehukkaan vesimelonin makea maku on useimpien mieleen, sillä lähes puolet kaikista kulutetuista meloneista on vesimeloneja.

Onko vesimeloni terveellistä?

Vesimeloni sis√§lt√§√§ p√§√§asiassa vett√§ ‚Äď jopa 90 % vesimelonista on vett√§. Siksi vesimeloni sopii erityisen hyvin helteell√§ sy√∂t√§v√§ksi, sill√§ silloin se auttaa saamaan tarpeeksi nestett√§ p√§iv√§n aikana.

Vesimeloni on hedelmä, joten se sisältää hedelmäsokeria. Mutta koska vesimelonissa on vettä niin paljon, sokerin suhteellinen osuus jää pieneksi. Vesimelonia ei kuitenkaan tule syödä mielin määrin, kuten ei juuri mitään muutakaan. Nauti vesimeloniakin siis kohtuudella!

Kuinka paljon vesimelonissa on energiaa?

Vesimelonilla yllättävä terveysbonus

Puoli litraa vesimelonimehua ennen juoksulenkkiä edistää lihasten palautumista. Tämä selvisi espanjalaistutkimuksessa, jonka mukaan vesimelonin sisältämä L-sitrulliini-aminohappo vilkastuttaa verenkiertoa ja vähentää näin treenin jälkeistä lihasten kipeyttä ja arkuutta.

Vesimelonissa on myös lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka antaa vesimelonilla sen heleänpunaisen värin. Lykopeenin on osoitettu voivan pienentää tiettyjen syöpien riskiä.

Vesimeloni raikastaa

Leikkaa vesimelonin hedelmäliha kuutioiksi ja pakasta ne jääpaloiksi. Vesimeloni on omiaan myös vihreisiin salaatteihin sekä papu- ja tomaattisalaatteihin.

Melonia voi tarjota grillatun broilerin ja kalan lisukkeena, ja valkosipulin, chilin ja kevätsipulin kanssa siitä saa herkullisen salsakastikkeen.

Miten vesimeloni säilyy parhaiten?

Kuorineen vesimeloni säilyy parhaiten huoneenlämmössä.

Kuorittu vesimeloni sen sijaan on syytä säilyttää jääkaapissa. Voit laittaa sen muovirasiaan tai kääriä elmukelmuun tai folioon.

Viileässä säilytetty kuorittu vesimeloni säilyy noin viikon. Säilyvyys tosin riippuu vesimelonin kypsyydestä ostohetkellä.

Vesimelonireseptejä

Alta löydät herkullisia reseptejä, joissa hyödynnetään vesimelonia. Sekä maku että terveellisyys ovat taatusti kaikissa resepteissä kohdallaan. Kokeile rohkeasti!

Vesimeloni-fetasalaatti
© wichmann+bendtsen

Vesimeloni-fetasalaatti

Raikas ja herkullinen salaatti valmistuu vartissa. Täydellinen kesäsalaatti!

Reseptiin pääset tästä

Grillattua vesimelonia

Grillattua vesimelonia mintun ja mascarponen kera

Herkuttele aterian päätteksi grillatulla vesimelonilla, joka tarjotaan mintun ja mascarponen kera.

Reseptiin pääset tästä

Vesimeloni-mansikkatornit

Vesimeloni-mansikkatornit

Raikas naposteltava syntyy kesän marjoista ja hedelmistä. Kokeile yhdistää vaikka vesimelonia ja mansikkaa.

Reseptiin pääset tästä

Hummerinpyrstö-vesimelonisalaatti

Hummerinpyrstö-vesimelonisalaatti

Herkullinen salaatti syntyy hummerinpyrstöistä tai jättiravuista, vesimelonista ja tuoreista viikunoista.

Reseptiin pääset tästä