Kasvissyönti nousee: 9 eri kasvissyöjätyyppiä

Kasvikset eivät nykyisin ole pelkkiä lisukkeita. Kasvissyönti ja kasvispainotteinen ruokavalio ovat korkeassa kurssissa. Kasvissyöjiä on puhtaista vegaaneista semivegetaristeihin, kuten viikkovegetaristeihin ja fleksaajiin, ja kaikkea siltä väliltä. Me esittelemme kasvissyönnin eri asteet.

Kaikenlaiset kasvissyöjät

ERILAISIA KASVISSYÖJIÄ OVAT ESIM. VEGAANIT, KASVISSYÖJÄT, PESKETAARIT JA FLEKSAAJAT Kasvissyöjissä on eroja. Tiedätkö, mitä kukakin syö tai ei syö?

© iStock

Kasvisten osuus kasvaa

Tilastokeskuksen vuosien 2012 ja 2016 Koti­talouksien kulutus -tilaston mukaan lihaton ruokavalio on Suomessa lisääntynyt kaikissa muissa ikä­ryhmissä paitsi yli 75-vuotiaiden keskuudessa.

Erilaisista lihattomista ruokavalioista kerrotaan lisää tuonnempana tässä artikkelissa.

Puhtaasti kasvisravintoa syöviä on Suomessa arviolta 3 %.

Lihatiedotusyhdistyksen tutkimuksen mukaan vuonna 2016 suomalaisista 7 % ei syönyt lihaa. Kalaa ei selvityksessä laskettu mukaan. Vuonna 2014 lihaa syömättömiä oli 5 % eli lihaa syömättömien osuus kasvaa hiljalleen, vaikka lihan kokonaiskulutus ei laske. Lihatilastoissa näkyy kuitenkin, että broilerin kulutus on kasvanut punaisen lihan kustannuksella ja lihan kulutuksen kasvu on hidastunut.

Tilastokeskuksen mukaan lihaa syömättömien osuus oli pääkäupunkiseudulla 10,5 % ja muualla suomessa 7,5 %.

Lihatalo Atrian TNS Kantarilla teettämän selvityksen mukaan fleksaajia, jotka syövät pääasiassa kasviksia mutta toisinaan myös lihaa, on Suomessa jopa 1,6 miljoonaa henkeä.

Haluaisitko syödä useammin kasvisruokaa? Täältä saat terveellisiä reseptejä

Miksi lihaa halutaan välttää?

Lihansyönnin lopettamiseen on 3 perusperustetta: eettiset syyt eli se, että eläimiä ei pidä kasvattaa ja tappaa syötäväksi. Toinen yleinen syy on syödä ympäristöystävällisemmin eli siis vähentää lihansyöntiä, koska eläinten kasvattamiseen kuluu runsaasti luonnonvaroja, ja eläintuotannon hiilijalanjälki on suuri verrattuna kasvintuotantoon. Kolmas tyypillinen syy on kasvisruuan keveys ja terveellisyys verrattuna lihaan.

Useinkaan lihan välttämiseen ei ole yhtä yksittäistä syytä vaan yhdistelmä eri syitä. Elintapavalinnat ovat myös osa siitä kuvasta, minkä itsestään haluaa antaa. Voisitko sinä kuvitella laittavasi johonkin sosiaalisen median kanavaan kuvia liha-ateriasta?

Alkaisinko kasvissyöjäksi?

Kasvissyöjäksi ryhtyminen on samanlaista kuin minkä tahansa uuden asian opettelu. Joillekin se on helppoa, toisille hankalaa. Olennaista on se, että kasvissyönti ei yleensä tarkoita sitä, että aikaisemmasta ruokavaliosta vain pudottaa pois lihat, ja jatkaa muuten syömällä kuin ennenkin, sillä ruokavaliosta tulee sillä tavoin aika tylsä ja yksitoikkoinen. Kasvissyöjän on myös oltava tarkkana sisällysluettelojen kanssa, jos ei halua syödä vasikanluista valmistettua hyytelöimisainetta liivatetta. Helppo tie kasvissyöntiin on aloittaa fleksaamalla ja vähentää lihaa ja mahdollisesti muitakin eläinperäisiä tuotteita sitä mukaa, kun oppii valmistamaan ja valitsemaan mieleisiään kasvisruokia.

Kasvissyöjän eväät

Lue myös: Miten ravintohiivahiutaleita käytetään?

Vegaanin on syytä varmistaa, että saa riittävästi näitä

Kalsium – Syö manteleita, lehtikaalia, kuivattuja viikunoita, kvinoaa ja täysjyväkauraa.

Rauta – Rautaa saa soijapavuista, seesaminsiemenistä, pellavansiemenistä, aurinkokuivatuista tomaateista, kvinoasta ja täsjyväkaurasta.

D-vitamiini – Vegaanin kannattaa täydentää D-vitamiininsaantiaan vitamiinilisällä. Tärkeimpiä D-vitamiinilähteitä ovat rasvainen kala, munat ja maitotuotteet.

B12-vitamiini – Vegaanin on syytä täydentää B12-vitamiinin saantia vitamiinilisällä. Tärkeimpiä B12-vitamiinin lähteitä ovat liha, maksa, kala, äyriäiset, munat ja maitotuotteet.

Proteiini – Proteiinia saa varsinkin pavuista, linsseistä, herneistä, maapähkinöistä ja manteleista.

Jodi – Jos syö vegaaniruokaa, eikä käytä jodioitua suolaa, on syytä syödä levää. Hyviä jodin lähteitä ovat kala ja maitotuotteet.

LUE MYÖS: Kannattaako monivitamiinia käyttää?

Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa

Ensimmäisinä esitellään vähiten eläinperäisiä raaka-aineita sisältävät ruokavaliot. Viimeisenä tulevat eniten eläinkunnan tuotteita ja jopa lihaa sisältävät kuitenkin kasvispainotteiset ruokavaliot.

1. Fruitaari

Fruitaari syö huoneenlämpöisiä hedelmiä kaikilla aterioilla. Jotkut syövät vain hedelmiä sellaisenaan ja toiset tekevät niistä fruitieita ja muuta kypsentämättä valmistettavaa ruokaa. Osa syö vain itsestään pudonneita hedelmiä. Jotkut syövät myös pähkinäitä ja joitakin kasviksia. Fruitaarit ovat ymmärrettävistä syistä hyvin harvasa Suomessa.

Ravitsemusasiantuntijan kommentti
Fruitaarin voi olla vaikea saada kaikkia aminohappoja, B12-vitamiinia ja kalsiumia, koska ruokavalio on liian yksipuolinen.

2. Vegaani

Vegaani ei syö lihaa eikä muita eläinperäisiä tuotteita, siis ei maitoa, munia, juustoa eika kaikille käy myöskään hunajaa. Fennovegaani pyrkii syömään suomessa ja lähialueilla tuotettuja kasviksia. Myös elävä ravinto on kasvisruokaa. Elävää ravintoa ei kypsennettä yli 42 asteeseen.

Ravitsemusasiantuntijan kommentti B12-vitamiinin ja riittävä kalsiumin ja raudan saanti on syytä varmistaa.

3. Laktovegetaristi

Kasvikset ja maitotuotteet kuuluvat laktovegetaristin ruokavalioon. Munat eivät.

4. Ovovegetaristi

Kasvikset ja munat kuuluvat ovovegetaristin ruokavalioon. Maitotuotteet eivät.

5. Ovo-laktovegetaristi

Yleisin kasvissyönnin muoto. Kasvikset, hunaja, maito ja munat kuuluvat ovo-laktovegetaristin ruokavalioon.

6. Kasvissyöjä eli vegetaristi

Sateenvarjokäsite, jonka alle mahtuvat (puhujan näkemyksestä riippuen) vegaanit (ja alaryhmät fruitaarit ja fennovegaanit sekä elävää ravintoa syövät), laktovegetaristit, ovovegetaristit ja ovo-laktovegetaristit. Ruokavalioon voivat siis kuulua pelkät kasvikunnan tuotteet tai myös maitotuotteet ja munat.

Ravitsemusasiantuntijan kommentti Vegaanien on syytä varmistaa B12-vitamiinin ja riittävä kalsiumin ja raudan saanti.

7. Pesketaari

Nimitys pesketaari tulee musiikkitermien tapaan Italian kielestä. Pesce on italiaksi kala, ja henkilö, joka syö kasviksien, maidon ja munien lisäksi myös kalaa ja äyriäisiä, on pesketaari.

8. Pollotaari

Pollo on italiaksi kana, ja henkilö, joka syö kasviksien, maidon ja munien lisäksi myös kanaa – ja useimmiten myös kalaa ja äyriäisiä – on pollotaari.

9. Fleksaaja

Fleksaaja syö yleensä kasvisruokaa, mutta toisinaan myös lihaa. Viikkovegetaristi syö viikolla kasviksia ja saattaa viikonloppuisin pistellä poskeensa myös lihaa, kalaa tai kanaa.

Ravitsemusasiantuntijan kommentti
Todella terveellinen ruokavalio. Satunnainen lihansyönti varmistaa, että myös rautaa ja B12-vitamiinia saadaan riittävästi.

---

Lähteitä:

Tilastokeskus, Tieto & Trendit

Vegaaniliitto

Oikeutta eläimille, Miksi kasvissyöjäksi

Atrian vuosikertomus 2018

Lihatiedotusyhdistys ry