Pasta carbonara kevyemmin

30 minuuttia
521 kcal

Kermainen pasta carbonara on monen suosikki. Se on herkullista, mutta tuhtia ruokaa, jota ei kannata syödä ihan niin usein kuin tekisi mieli. Ohjeellamme valmistat carbonarasta kevyemmän ja terveellisemmän version.

Annos kevyempää pasta carbonaraa

PASTA CARBONARA on oikea klassikkoruoka. Tässä reseptissä pasta carbonara tehdään täysjyväspagetista, kalkkunapekonista ja kevätsipulista.

© wichmann+bendtsen

Terveellinen pasta carbonara kalkkunapekonilla

Maistuisiko pasta carbonara, mutta ruuan kalorikuorma epäilyttää? Klassikkoruuasta voi tehdä myös kevyemmän ja terveellisemmän version. Kokeile ohjetta, jossa käytetään täysjyväspagettia, kalkkunapekonia, ruokakermaa ja kevätsipulia. Maku on edelleen taivaallinen – jopa niin hyvä, ettet varmasti jää kaipaamaan perinteistä carbonaraa. Kannattaa maistaa!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 150 g täysjyväspagettia
  • 100 g kalkkunapekonia
  • 1½ dl kevytruokakermaa
  • 1 muna
  • 20 g parmesaaniraastetta
  • ½ tl merisuolaa
  • mustapippuria
  • 2 salottisipulia
  • 1 tl oliiviöljyä
  • 4 kevätsipulia

Valmistus

  • Keitä spagetti al denteksi.
  • Suikaloi pekoni, paahda pannulla ja nosta sivuun. Silppua sipulit.
  • Kuullota sipulisilppu ja kevätsipulin valkoinen osa öljyssä.
  • Vispaa ruokakerma, muna, parmesaani, suola ja pippuri yhteen. Lisää sipulit.
  • Siivilöi pasta ja ota talteen vähän keitinvettä. Sekoita sipulikerma pastan joukkoon, lisää tarpeen mukaan keitinvettä.
  • Jaa spagetti lautasille.
  • Ripottele päälle silputtu kevätsipulin vihreä osa ja rapea pekoni.

VINKKI Vielä kevyempi versio syntyy, kun korvaa ruokakerman pastan keitinvedellä.


Jos etsit terveellistä päivällisruokaa, pasta carbonara ei varmasti ole listalla. Perinteinen pastaruoka on herkullisen makuinen, mutta terveelliseksi sitä ei voi väittää.

Alkuperäisessä carbonarassa ei ole lainkaan kasviksia, mutta runsaasti hiilihydraattia, tyydyttynyttä rasvaa ja kaloreita. Perinteinen resepti sisältää vain viisi ainesosaa: valkoista spagettia, guancialea eli maustettua, suolattua ja ilmakuivattua porsaanposkea, pecorino-juustoa, kananmunaa ja mustapippuria. Aikamoinen energiapommi siis!

Ruuan noustua suosioon eri puolilla maailmaa siihen on alkanut hiipiä lisää ainesosia. Carbonaraan on alettu laittaa esimerkiksi kermaa, mikä ei ole lainkaan alkuperäisen reseptin kannattajien mieleen, ja vielä vähemmän se, että annoksessa on toisinaan myös sipulia ja sieniä. Useimmissa resepteissä alkuperäinen porsaanposki on korvattu pekonilla ja pecorino parmesaanilla.

Moni carbonaran ystävä pitää moisia vaihtoja pyhäinhäväistyksenä, ja tuloksena olevalla ruualla ei heidän mukaansa ole enää mitään tekemistä pasta carbonaran kanssa.

Vannoutuneimpien perinnereseptin ystävien kannattaa lopettaa lukeminen tähän, sillä terveellisempi carbonara on vielä pari piiirua kauempana alkuperäisestä. Alta saat myös vinkkejä siihen, miten teet pasta carbonarasta vieläkin terveellisemmän (ja tietysti vielä vähemmän alkuperäisen kaltaisen). Saat myös neuvoja siihen, mitä tarjota carbonaran kanssa, miten spagetti keitetään juuri oikeanlaiseksi ja miten vältät pahimmat sudenkuopat.

Vinkkejä pasta carbonaran tekoon

1 Onnistuuko pasta carbonara ilman kermaa?


Alkuperäisessä pasta alla carbonarassa ei ole kermaa. Jätä kerma pois, säästä vähän pastan keitinvettä ja lorauta sitä tilkka valmiin ruoan joukkoon, jos ruoka uhkaa jäädä kuivaksi. Kananmunan voi myös vispata keitinveden joukkoon. Laktoosi-intolerantti korvaa tavallisen kerman laktoosittomalla vaihtoehdolla ja kasvissyöjä kasvipohjaisella kermalla.

2 Onnistuuko pasta carbonara ilman kananmunaa?


Kananmunia välttelevä jättää yksinkertaisesti munan pois ja vähentää nestettä, ja vegaani korvaa kerman, munan ja juuston soijakermalla ja ravintohiivahiutaleilla.

3 Onnistuuko pasta carbonara kasvisversiona?


Ei oikeaa carbonaraa voi tehdä ilman lihaa. Mutta ei takerruta siihen.

Jos olet kasvissyöä tai jos muuten haluat lihattoman päivän, sienet ovat hyvä pekonin korvike. Silti ne eivät täysin kilpaile tasavertaisesti paahdetun pekonin kanssa, joten potkaise pastaan vauhtia ylimääräisellä ripauksella pippuria. Sekä persiljasilppu että tuore timjami ovat myös todella hyviä kumppaneita lihattomalle carbonaralle.

erilaisia sieniä, joita voi käyttää spagetti carbonaraan
© iStock

Sienissä on paljon umamia varsinkin, jos ne paistaa kullanruskeiksi.

4 Kuinka paljon energiaa pasta carbonara sisältää?


Carbonarasta kertyvä kalorimäärä riippuu käytetyistä aineksista ja annoskoosta.

521 kcal – näin paljon energiaa on yhdessä annoksessa KUNTO PLUSsan terveellisempää pasta carbonaraa.

Neljänsadan gramman annoksessa kermaista ja pekonilla höystettyä carbonaraa on helposti 800 kilokaloria. KUNTO PLUSsan ohjeella valmistetussa pasta-annoksessa on noin 300 kilokaloria.

5 Miten pasta carbonara olisi terveellisempi?


Pasta carbonaran kehittämiseksi kevyempään suuntaan löytyy monia konsteja. Valitse alla olevista.

Näin pasta carbonara kevenee

Säästä spagetin määrässä, kun teet spagetti carbonaraa
© iStock

Vähennä pastan osuutta

Käytä spagetti carbonaraan täysjyväspastaa
© iStock

Käytä täysjyväpastaa

Täysjyväpastan keittäminen vie ehkä vähän enemmän aikaa kuin valkoisen pastan, mutta siinä on enemmän pitkään kylläisenä pitävää kuitua.
Lue lisää täysjyvästä.

Ravintokuitu:

  • 100 g pastaa (kuivapaino): 2 g kuitua
  • 100 g täysjyväpastaa: 6,5 g kuitua

Korvaa pekoni

Guancialessa eli maustetussa, suolatussa ja ilmakuivatussa sianlihassa sekä pancettassa eli italialaisessa savustamattomassa pekonissa ja savupekonisssa, on kaikissa paljon rasvaa. Rasva antaa makua, mutta siinä on myös paljon kaloreita.

Kalkkunapekoni on terveellisempi vaihtoehto, samoin kuin ilmakuivattu kinkku, kuten esimerkiksi parmankinkku. Ilmakuivatussa kinkussa on vähän rasvaa, mutta suola ja savustus tekevät siitä maukasta. Ilmakuivattua kinkkua tarvitsee vain vähän. Paahda se kuivalla pannulla − tai uunissa jos uuni on muutenkin päällä.

Lisää kasviksia carbonaraan

Kasvikset eivät kuulu klassiseen carbonaraan, mutta kun kerran lähdimme väärennöslinjalle, niin miksi niitä ei voisi pastan joukkoon lisätä. Kasviksista saa vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Poimi listalta vaikka useampi.

Unohda kuohukerma

Tee niin kuin italialaiset, jätä kerma kokonaan pois ja vispaa muna tilkkaan keitinvettä. Näin kaloreita säästyy eniten. Tai vaihda ainakin kuohukerma ruokakermaksi.

  • 1 dl kuohukermaa, 35 % rasvaa: 330 kcal
  • 1 dl ruokakermaa, 10 % rasvaa: 118 kcal

Koristele pasta carbonara vihreällä

Yrttisilpulla on kolme tehtävää annoksessa: Yrteistä saa vitamiineja ja antioksidantteja. Niissä on paljon makua, ja ne tekevät annoksesta vieläkin houkuttelevamman näköisen.

3 pastaan sopivaa yrttiä

  • Basilika
  • Persilja
  • Timjami

Tarjoa pasta carbonara salaatin kera

Salaatti tuo väriä ja kasviksia pöytään ja auttaa täyttämään vatsan vähemmällä pastalla. Tarjoa salaatti ennen pastaa tai tee niin kuin italialaiset ja syö pasta ensin ja salaatti sitten.

Maukkaita salaatteja ja muita lisukkeita pasta carbonaralle

Tomaatti-mansikka-melonisalaatti
© wichmann+bendtsen

Tomaatti-mansikka-melonisalaatti

Herkullinen tomaatti-mansikka-melonisalaatti sopii erityisesti kuumiin kesäpäiviin lounaaksi tai päivälliseksi.

Resepti löytyy täältä

Appelsiini-saksanpähkinä-punakaalisaatti
© Thomas Dahl

Appelsiini-saksanpähkinä-punakaalisalaatti

Mehevä punakaalisalaatti on hyvää, helppo valmistaa ja pitää hyvin kylläisenä, kiitos suuren kuidun määrän. Hyvää ruokahalua!

Resepti löytyy täältä

Kulhossa rucolasalaattia, jossa on mansikoita ja parmesaanilastuja
© wichmann+bendtsen

Rucola-mansikka-melonisalaatti parmesaanilastuilla

Kaunis ja herkullinen salaatti syntyy melonista, mansikoista, rucolasta ja parmesaanista. Värikäs salaatti on todellinen ilo silmälle ja makuaistille!

Resepti löytyy täältä

bataattibruschetta
© wichmann+bendtsen

Paahdetut bataattiviipaleet, tomaattisalsaa ja parmesaania

Paahdetut bataattiviipaleet ovat kaloriköyhä korvike bruschettalle. Päällä tomaattia ja ripaus parmesaaniraastetta.

Resepti löytyy täältä

Patongit, reseptit
© wichmann+bendtsen

Maukkaat täysjyväpatongit

Maukkaat, rapeakuoriset täysjyväpatongit maistuvat keiton tai salaatin kanssa.

Resepti löytyy täältä

6 Miten pasta keitetään?


  • Keitä pasta runsaassa vedessä. Keitä pasta isossa kattilassa ja käytä vettä 1 litra 100 pastagrammaa kohti. Runsaassa vedessä keitetty pasta ei paakkuunnu, koska se mahtuu liikkumaan keittämisen aikana.
  • Lisää pasta kiehuvaan veteen. Sekoita, ettei pasta tartu kiinni tai jämähdä pohjaan, koska vesi jäähtyi pastaa lisättäessä, eikä kiehuvan veden poreilu liikuta pastaa.
  • Kunnon teho. Pastan keitinveden pitää kiehua kunnolla. Liikkeessä pasta pysyy irtonaisena. Varo, ettet vähennä lämpöä liikaa, vaikka vesi uhkaisikin kiehua hellalle.
  • Muista suola. Suola antaa pastaan makua, mutta lisää se vasta, kun vesi kiehuu. Carbonaran suolan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä pekonissa ja parmesaanissa on reilusti suolaa.
  • Keitä pasta al denteksi eli jätä siihen purutuntumaa. Pakkauksen ohjeessa on valmistajan antama keittoaika pastalle. Pidä silti itsekin pastaa silmällä ja kokeile kypsyyttä jo aikaisemmin. Paras konsti on nostaa lusikallinen kattilasta ja puraista. Tavallinen pasta muuttuu kypsänä täysin valkoiseksi, mutta täysjyväpastan kypsyyttä on vaikea arvioida värin perusteella.
  • Kaada vesi pois mutta ota tilkka keitinvettä talteen siltä varalta, että pasta jää kastikkeen lisäämisen jälkeen liian kuivaksi.
Pastan keittäminen esimerkiksi carbonaraan

MITEN PASTA KEITETÄÄN? Keitä pasta isossa kattilassa runsaassa vedessä. Anna veden kiehua kunnolla.

© iStock

7 Mitä keittiövälineitä pasta carbonaran valmistus vaatii?


Carbonaran tekoon tarvittavat keittiövälineet:

  • Iso, kannellinen kattila pastan keittämistä varten
  • Paistinpannu pekonille
  • Vispilä munien ja kerman sekoittamiseen
  • Vatkauskulho, mutta sekoita munaseos pastaan kattilassa, jotta se kypsyy ja kuumenee.
  • Raastin parmesaanin tai pecorinon raastamiseen
  • Pippurimylly, sillä vastajauhetussa pippurissa on potkua.
Pasta carbonaran tekoon tarvittavia keittiövälineitä
© iStock
Pasta carbonaran ainekset

PASTA CARBONARA – Ota kaikki ainesosat esiin ennen ruuanlaiton aloittamista.

© iStock

3 x ensiapu pasta carbonaralle

Miksi pasta klimppiytyi?

Pasta pitää keittää runsaassa vedessä niin, että se kiehuu kunnolla. Siloin pasta pysyy liikkeessä koko ajan eikä klimppiydy. Hyvä konsti on myös sekoittaa pastaa heti, kun vesi alkaa pastan lisäämisen jälkeen kiehua, koska vesi jäähtyy pastan lisäämisestä, jolloin pasta jämähtää helposti kiinni pohjaan tai toisiinsa.

Miksi munaseos muuttui ryynimäiseksi?

Kerma-munaseoksen ja pastan sekoittaminen on carbonaran vaikein vaihe. Nesteen pitää lämmetä kunnolla, mutta jos munaseos kuumenee liikaa, se hyytyy ryynimäiseksi. Sammuta liesi tai ota kattila pois keittotasolta ja pyöräytä munaseos kuuman pastan joukkoon nopeasti heti, kun olet kaatanut pastasta veden pois. Kattilan lämpö ja kuuma pasta riittävät kuumentamaan munaseoksen sopivasti.

Carbonarasta tuli kuivaa

Se on helposti korjattu. Lisää vähän kuumaa keitinvettä ja sekoita.

8 Miten pitkään pasta carbonara säilyy jääkaapissa?


Nyrkkisääntö on, että valmis ruoka säilyy jääkaapissa valmistuspäivän jälkeen 2–3 päivää. Ohje pätee vain nopeasti jäähdytettyyn, tuoreista aineksista valmistettuun ruokaan.

KuntoPlus 03/2024