Pasta carbonara kevyemmin
Kermainen pasta carbonara on monen suosikki. Se on herkullista, mutta tuhtia ruokaa, jota ei kannata syödä ihan niin usein kuin tekisi mieli. Ohjeellamme valmistat carbonarasta kevyemmän ja terveellisemmän version.
Kermainen pasta carbonara on monen suosikki. Se on herkullista, mutta tuhtia ruokaa, jota ei kannata syödä ihan niin usein kuin tekisi mieli. Ohjeellamme valmistat carbonarasta kevyemmän ja terveellisemmän version.
Maistuisiko pasta carbonara, mutta ruuan kalorikuorma epäilyttää? Klassikkoruuasta voi tehdä myös kevyemmän ja terveellisemmän version. Kokeile ohjetta, jossa käytetään täysjyväspagettia, kalkkunapekonia, ruokakermaa ja kevätsipulia. Maku on edelleen taivaallinen – jopa niin hyvä, ettet varmasti jää kaipaamaan perinteistä carbonaraa. Kannattaa maistaa!
VINKKI Vielä kevyempi versio syntyy, kun korvaa ruokakerman pastan keitinvedellä.
Jos etsit terveellistä päivällisruokaa, pasta carbonara ei varmasti ole listalla. Perinteinen pastaruoka on herkullisen makuinen, mutta terveelliseksi sitä ei voi väittää.
Alkuperäisessä carbonarassa ei ole lainkaan kasviksia, mutta runsaasti hiilihydraattia, tyydyttynyttä rasvaa ja kaloreita. Perinteinen resepti sisältää vain viisi ainesosaa: valkoista spagettia, guancialea eli maustettua, suolattua ja ilmakuivattua porsaanposkea, pecorino-juustoa, kananmunaa ja mustapippuria. Aikamoinen energiapommi siis!
Ruuan noustua suosioon eri puolilla maailmaa siihen on alkanut hiipiä lisää ainesosia. Carbonaraan on alettu laittaa esimerkiksi kermaa, mikä ei ole lainkaan alkuperäisen reseptin kannattajien mieleen, ja vielä vähemmän se, että annoksessa on toisinaan myös sipulia ja sieniä. Useimmissa resepteissä alkuperäinen porsaanposki on korvattu pekonilla ja pecorino parmesaanilla.
Moni carbonaran ystävä pitää moisia vaihtoja pyhäinhäväistyksenä, ja tuloksena olevalla ruualla ei heidän mukaansa ole enää mitään tekemistä pasta carbonaran kanssa.
Vannoutuneimpien perinnereseptin ystävien kannattaa lopettaa lukeminen tähän, sillä terveellisempi carbonara on vielä pari piiirua kauempana alkuperäisestä. Alta saat myös vinkkejä siihen, miten teet pasta carbonarasta vieläkin terveellisemmän (ja tietysti vielä vähemmän alkuperäisen kaltaisen). Saat myös neuvoja siihen, mitä tarjota carbonaran kanssa, miten spagetti keitetään juuri oikeanlaiseksi ja miten vältät pahimmat sudenkuopat.
Alkuperäisessä pasta alla carbonarassa ei ole kermaa. Jätä kerma pois, säästä vähän pastan keitinvettä ja lorauta sitä tilkka valmiin ruoan joukkoon, jos ruoka uhkaa jäädä kuivaksi. Kananmunan voi myös vispata keitinveden joukkoon. Laktoosi-intolerantti korvaa tavallisen kerman laktoosittomalla vaihtoehdolla ja kasvissyöjä kasvipohjaisella kermalla.
Kananmunia välttelevä jättää yksinkertaisesti munan pois ja vähentää nestettä, ja vegaani korvaa kerman, munan ja juuston soijakermalla ja ravintohiivahiutaleilla.
Ei oikeaa carbonaraa voi tehdä ilman lihaa. Mutta ei takerruta siihen.
Jos olet kasvissyöä tai jos muuten haluat lihattoman päivän, sienet ovat hyvä pekonin korvike. Silti ne eivät täysin kilpaile tasavertaisesti paahdetun pekonin kanssa, joten potkaise pastaan vauhtia ylimääräisellä ripauksella pippuria. Sekä persiljasilppu että tuore timjami ovat myös todella hyviä kumppaneita lihattomalle carbonaralle.
Carbonarasta kertyvä kalorimäärä riippuu käytetyistä aineksista ja annoskoosta.
521 kcal – näin paljon energiaa on yhdessä annoksessa KUNTO PLUSsan terveellisempää pasta carbonaraa.
Neljänsadan gramman annoksessa kermaista ja pekonilla höystettyä carbonaraa on helposti 800 kilokaloria. KUNTO PLUSsan ohjeella valmistetussa pasta-annoksessa on noin 300 kilokaloria.
Pasta carbonaran kehittämiseksi kevyempään suuntaan löytyy monia konsteja. Valitse alla olevista.
Carbonaran tekoon tarvittavat keittiövälineet:
Nyrkkisääntö on, että valmis ruoka säilyy jääkaapissa valmistuspäivän jälkeen 2–3 päivää. Ohje pätee vain nopeasti jäähdytettyyn, tuoreista aineksista valmistettuun ruokaan.
KuntoPlus 03/2024