Maukkaat täysjyväpatongit

105 minuuttia
60 kcal

Maukkaat, rapeakuoriset täysjyväpatongit maistuvat keiton tai salaatin kanssa.

Patongit, reseptit

PATONGIT – Proteiinipitoinen täysjyväjauho muodostaa patonkeihin hyvän rakenteen.

© wichmann+bendtsen

Maukkaat täysjyväpatongit

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • 25 g hiivaa
  • 4 dl kädenlämpöistä vettä
  • 380 g 00-vehnäjauhoja tai puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 120 g täysjyväjauhoja, esimerkiksi spelttiä
  • 7 g merisuolaa

Valmistus

  • Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
  • Lisää suola ja jauhot ja vaivaa noin 7 minuuttia käsin tai yleiskoneella. Taikina saa olla löysää, mutta irrota kuitenkin kulhon reunoista.
  • Kohota liinan alla 1 tunti.
  • Jaa taikina kahteen osaan jauhotetulla alustalla, kauli tai taputtele käsin levyiksi ja rullaa patongeiksi. Kohota leivinpaperin päällä 20 minuuttia.
  • Pane pelti uuniin ja kuumenna uuni 210 asteeseen.
  • Painele patonkien keskelle ura kämmensyrjällä ja ripottele niille vähän jauhoja.
  • Vedä patongit leivinpaperilla kuumalle pellille ja kypsennä noin 16 minuuttia.

VINKKI! Patonkitaikinan voi tehdä jo illalla aamua varten valmiiksi jääkaappiin. Käytä silloin hiivaa puolet ohjeen määrästä. Hiiva toimii viileässä hitaasti, ja maitohappobakteerit ehtivät kehittää leipään paljon makua.

VINKKI! Pane uunin pohjalle astiaan pari desiä kuumaa vettä patonkien paiston ajaksi. Kosteus tekee patongeista ekstrapehmeitä ja rapeita. Oikealla, rei´itetyllä patonkipellillä syntyy paras lopputulos.

VINKKI! Voi olla, että joudut lisäämään vähän jauhoja, jos vaivaat taikinan käsin. Lisää kuitenkin niin vähän kuin mahdollista.


Newsletter background