One pot -pasta on syystäkin hittiruoka! Aterian valmistamisessa padassa on monia etuja:
- Ruuanlaitto on helppoa: Kun kaikki ainekset on laitettu pataan, ruoka valmistuu miltei itsestään.
- Maku on täyteläinen: Pastaan imeytyy mahtavasti makua, kun sen annetaan kypsyä maukkaassa liemessä.
- Ruokahävikki vähenee: Pataruokiin on helppo käyttää niin lihan- kuin vihannestenkin tähteet.
- Säästää sähköä: Liedellä on vain yksi astia.
- Tiskiä säästyy: Ruuanvalmistukseen riittää yksi astia.
Lue eteenpäin, niin saat runsaasti terveellisiä ja herkullisia ohjeita one pot -pastaruokiin. Hyvää ruokahalua!
Mittaa kaikki ainekset yhteen astiaan, nosta pata liedelle, kuumenna kiehuvaksi, pane kansi päälle, vähennä lämpöä – ja puolen tunnin päästä ruoka on valmista. Näin helposti – hieman yksinkertaistettuna – valmistuu one pot -pasta.
Omat makumieltymykset kertovat mitä pataan kannattaa panna. Tässä muutama vinkki, joilla pääsee alkuun.
Lyhyt vastaus on ei. Tuorepasta ei sovi padassa kypsennettyyn pastaan, koska sen keittoaika on vain 2–3 minuuttia, eikä siinä ajassa ehdi muodostua toivottua makua ja rakennetta. Siinä ne rajoitukset sitten olivatkin.
Käytä one pot -ateriaan spagettia, kierrepastaa, penneä, farfallea tai ihan minkälaisia kuvioita tai värejä haluat. Kokeile muodikasta orzoa eli risonia, isoa riisinjyvää muistuttava pastaa. Orzoa saa myös täysjyväisenä, ja se vaatii nestelisän niin kuin muutkin täysjyväpastat. Muista myös gluteenittomat vaihtoehdot.
Lasketko kaloreita? Jätä pasta ja riisi padasta ja käytä tilalla linssejä, kikherneitä, papuja ja kasviksia.
Runsain mitoin kasviksia
Kaikki kasvikset – ehkä avokadoa lukuun ottamatta – sopivat one pot -ateriaan. Ja miksei avokadokin, kunhan vain lisää kuutiot valmiiseen ruokaan. Periaatteessa kaikki ainekset lisätään kerralla, mutta jos haluaa, että kasvikset säilyttävät rapeutensa, ne kannattaa lisätä kypsymisjärjestyksessä, ensin hitaasti kypsyvät ja viimeksi nopeat.
Jos pataan tulee paljon runsaasti nestettä sisältäviä kasviksia, kuten tomaattia ja kesäkurpitsaa, kannattaa alussa tinkiä vähän nesteen määrästä ja sitten lisätä sitä tarpeen mukaan. Toiset kasvikset, kuten peruna, taas imevät reilusti vettä ja silloin joutuu ehkä lisäämään nesteen määrää.
Kastike, tai paremminkin liemi, on tärkeä, koska se yhdistää ainekset, sitoo maut yhteen ja antaa aterialle oikean rakenteen. Kuohukermalla tai kookosmaidolla saisi aikaan täydellisen maun ja pilvenpehmeän rakenteen, mutta samalla aterialle kertyisi kaloreita ja tyydyttyneitä rasvoja.
Onneksi on olemassa herkullisia ja terveellisempiä vaihtoehtoja, joita voi myös sekoittaa keskenään.
- Ruokakerma
- Tomaattimurska
- Raejuusto
- Kasvis- tai kanaliemi
Nosta kansi varovasti, ettei kuuma höyry pelmahda kasvoille. Ripottele padan pinnalle jotakin maukasta ja kaunista juuri ennen kuin kannat höyryävän ihanuuden pöytään.
- Mausteyrtit, esimerkiksi lehtipersilja, basilika ja korianteri karkeana silppuna
- Kirsikkatomaatit puolikkaina tai lohkoina
- Kevätsipuli silputtuna
- Parmesaaniraaste tai -lastut
- Pinjansiemenet, maapähkinät tai cashewpähkinät
- Mausteet, kuten rouhittu mustapippuri tai savupaprika
Todellakin! Kasviksista saa vatsansa täyteen, mutta niiden kaveriksi on hyvä valita täyttäviä ja pitkään kylläisenä pitäviä aineksia. Tässä kolme kuitu- ja proteiinipitoista ehdotusta.
One pot -ruoka kypsennetään miedolla lämmöllä hiljaa hauduttaen. Kuumenna pata kiehuvaksi, pane sitten kansi päälle ja vähennä lämpöä. Liian kovaa keitettäessä ateria palaa pohjaan tai neste haihtuu, ja ruuasta tulee kuivaa.
Tee näin:
- Kuumenna astiaa kunnes neste kiehuu ja kuplii 100-asteisena
- Pane kansi päälle ja vähennä sitten lämpöä kunnes nesteen pinta ainoastaan hiljalleen liikahtelee ja ateria hautuu kypsäksi ja meheväksi noin 80–90 asteessa.
Tässä muutama syy miksi one pot -ateria voi palaa pohjaan tai ainakin kuivua korpuksi. Jos syy ei löydy näistä, kokeile sekoittaa ruokaa pari kertaa kunnolla, pohjaa myöten kypsentämisen alkuvaiheessa.
- Liian kova lämpö Sammuta virta, tai ainakin laske keittoalueen teho matalaksi, pane kansi päälle ja anna ruoan hautua hiljalleen valmiiksi.
- Ohutpohjainen kattila Paksupohjainen pata johtaa lämpöä paremmin ja tekee lempeän hauduttamisen helpommaksi.
- Kansi unohtui Nestettä haihtuu enemmän, eikä ateriaan synny mehevää lientä.
- Liian vähän nestettä Sävelsitkö raaka-aineita? Vaihdoitko esimerkiksi valkoisen pastan enemmän nestettä vaativaan täysjyvään? Tai jätitkö tomaatit pois? Niistä olisi irronnut nestettä.
- Kannattaa kurkistaa pataan 10 minuuttia ennen sen valmistumista, jos lopputulos kovasti jännittää!
Ilman muuta! Tosin lämpötilan säätely on hieman hankalampaa, joten pidä varasi, ettei ruoka kiehu yli.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KuntoPlussan numerossa 15/23.