One pot -pasta valmistuu itsekseen

35 minuuttia
487 kcal

One pot -ateriat ovat suosittuja päivällisruokia, sillä ne ovat todella herkullisia ja helppoja valmistaa. Poimi parhaat vinkit yhden astian ihmeisiin ja kokeile ohjettamme, jossa on pekonia, tomaattia, herneitä ja kermaa.

One pot -pekonipasta, jossa on tomaattia, herneitä ja kermaa.

ONE POT -PASTA – helppoa ja herkullista

© wichmann+bendtsen

One pot -pekonipasta

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 62 g kalkkunapekonia
  • 150 g täysjyväpastaa
  • 300 ml kasvis­- tai kanalientä
  • 125 ml ruokakermaa
  • ½ punasipuli
  • 125 g kirsikkatomaat­teja
  • ½ paprika
  • 1 valkosipulinkynttä
  • 125 g pitkiä vihreitä papuja
  • 50 g herneitä
  • ½ tl merisuolaa
  • 15 tl chilihiutaleita
  • 15 g parmesaania

Pinnalle

  • pekonimuruja
  • yrttejä, esimerkiksi lehtipersiljaa

Valmistus

  • Paista kalkkunapekoni rapeaksi padassa. Nosta talouspaperille jäähtymään.
  • Hienonna sipuli, murskaa valkosipuli, kuutioi paprika ja puolita tomaatit. Murustele pekoni, säästä vähän tarjoiluun.
  • Kuumenna pasta, kana- tai kasvisliemi ja ruokakerma kiehuvaksi.
  • Lisää kasvikset, parmesaani ja pekoni pastan päälle pataan. Älä sekoita, pane kansi päälle ja anna hautua hiljalleen 10–15 minuuttia.
  • Sekoita kunnolla ja anna nesteen hautua pois noin 10–15 min.
  • Ripottele annosten päälle yrttisilppua ja pekonia.

VINKKI: Tee kausiruokaa. Käytä keväällä parsaa ja herneitä, kesällä terhakoita pieniä porkkanoita ja kesäkurpitsaa ja syksyllä sieniä ja juureksia.


One pot -pasta on helppo valmistaa


One pot -pasta on syystäkin hittiruoka! Aterian valmistamisessa padassa on monia etuja:

  • Ruuanlaitto on helppoa: Kun kaikki ainekset on laitettu pataan, ruoka valmistuu miltei itsestään.
  • Maku on täyteläinen: Pastaan imeytyy mahtavasti makua, kun sen annetaan kypsyä maukkaassa liemessä.
  • Ruokahävikki vähenee: Pataruokiin on helppo käyttää niin lihan- kuin vihannestenkin tähteet.
  • Säästää sähköä: Liedellä on vain yksi astia.
  • Tiskiä säästyy: Ruuanvalmistukseen riittää yksi astia.

Lue eteenpäin, niin saat runsaasti terveellisiä ja herkullisia ohjeita one pot -pastaruokiin. Hyvää ruokahalua!

1 Näin one pot -pasta valmistuu


Mittaa kaikki ainekset yhteen astiaan, nosta pata liedelle, kuumenna kiehuvaksi, pane kansi päälle, vähennä lämpöä – ja puolen tunnin päästä ruoka on valmista. Näin helposti – hieman yksinkertaistettuna – valmistuu one pot -pasta.

One pot -pasta on terveellinen valinta

Pastaa eri muodoissa
© iStock

Terveellinen one pot -pasta

Käytä täysjyväpastaa Täysjyväpastassa on kolme kertaa enemmän kuitua kuin valkoisessa pastassa. Ravintokuitu pitää kylläisenä, auttaa ruoansulatusta ja hyödyttää suolistobakteereja. Täysjyväpastassa on myös enemmän rautaa ja B-vitamiinia.

Huom! Jos korvaat reseptin tavallisen pastan täysjyväpastalla, pidennä kypsennysaikaa ja lisää tilkka nestettä.

Piirroskuva riisistä one pot -ruokaan
© iStock

One pot -ateria riisistä

Valitse täysjyväriisi Toisin kuin valkoisessa riisissä, täysjyvässä on mukana kuori, jossa on valtaosa terveellisestä kuidusta, vitamiineista ja kivennäisaineista.

Jos resepti on tarkoitettu valkoiselle riisille, käytä enemmän nestettä kuin ohjeessa on, sillä täysjyväriisi vaatii 35–40 minuutin kypsennyksen. Laske noin 6 dl nestettä 2 dl täysjyväriisiä kohti. Anna riisin vielä hautua hetki kannen alla annen tarjoamista.

Piirroskuva lihasta one pot -pastaan
© iStock

Lihaisa one pot -pasta

Nipistä lihan määrästä. Jos tarjoat vain 50–70 gramman pihvin tai broilerileikkeen, niin joku valittaa ihan varmasti.

One pot- aterialla lihan määrää on helppo säätää alaspäin, koska liha lisätään ruokaan jauhettuna tai paloiteltuna ja sen määrää on paljon vaikeampi arvioida. One pot -pasta on taatusti maukasta myös kokonaan ilman lihaa.

Vähemmän chorizoa

Chorizosta tehty one pot -pasta on hyvin suosittu ruokalaji. Mausteinen makkara antaa paljon hyvää makua, ja siksi sitä tarvitaan vähän. Onneksi, koska chorizon rasvapitoisuus on huikea, ja se on pitkälle jalostettua lihaa, jonka syömistä tulisi rajoittaa.

Chorizopastan ohjeessa on vain 75 g makkaraa 4 hengelle.

Korvaa pekoni

Monessa one pot -pastaohjeessa on pekonia. Käytä mieluummin parman- tai serranonkinkkua tai kalkkunapekonia, niin kaloreista karisee pois melkoinen määrä.

Mitä välineitä tarvitaan?

  • Paksupohjainen pata Lämpöä sitova, paksu rakenne sopii hauduttamiseen.
  • Kansi Tiivis kansi pitää nesteet ja aromit kattilassa.
  • Hyvät veitset Pataan on ihana panna kukkuroittain kasviksia – hyvällä veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi leikattuna. Lihaan tarvitset toisen veitsen.
  • Leikkuulaudat Leikkuulauta on ehdoton kasvisten paloittelussa. Käytä lihalle omaa leikkuulautaa, pese laudat huolellisesti ja uusi, kun pinta naarmuuntuu.

2 Mitä aineksia one pot -pastaan voi laittaa?


Omat makumieltymykset kertovat mitä pataan kannattaa panna. Tässä muutama vinkki, joilla pääsee alkuun.

5 HYVÄÄ PATAA

One pot -pasta lohesta

Lohi, pasta, kalaliemi, herneet, sipuli, parsa, lehtipinaatti ja ruokakerma

One pot -pasta broilerista

Broileri, pasta, kanaliemi, kirsikkatomaatit, edamamepavut, valkosipuli, basilika ja parmesaani

One pot -pasta pavuista

Pavut, ruskea riisi, kasvisliemi, punainen ja vihreä paprika, maissi, valkosipuli, tomaattimurska

One pot -pasta pekonista

Pekoni, pasta, lihaliemi, sienet, herneet, sipuli, pinaatti, valkosipuli, pesto, ruokakerma ja parmesaani

One pot -pasta chorizosta

Chorizo, spagetti, liha- tai kanaliemi, porkkanasuikaleet, tomaatit, sipuli, valkosipuli, tomaattimurska

3 Käykö kaikki pasta?


Lyhyt vastaus on ei. Tuorepasta ei sovi padassa kypsennettyyn pastaan, koska sen keittoaika on vain 2–3 minuuttia, eikä siinä ajassa ehdi muodostua toivottua makua ja rakennetta. Siinä ne rajoitukset sitten olivatkin.

Käytä one pot -ateriaan spagettia, kierrepastaa, penneä, farfallea tai ihan minkälaisia kuvioita tai värejä haluat. Kokeile muodikasta orzoa eli risonia, isoa riisinjyvää muistuttava pastaa. Orzoa saa myös täysjyväisenä, ja se vaatii nestelisän niin kuin muutkin täysjyväpastat. Muista myös gluteenittomat vaihtoehdot.

Lasketko kaloreita? Jätä pasta ja riisi padasta ja käytä tilalla linssejä, kikherneitä, papuja ja kasviksia.

4 Mitä kasviksia voi käyttää?


Runsain mitoin kasviksia

Kaikki kasvikset – ehkä avokadoa lukuun ottamatta – sopivat one pot -ateriaan. Ja miksei avokadokin, kunhan vain lisää kuutiot valmiiseen ruokaan. Periaatteessa kaikki ainekset lisätään kerralla, mutta jos haluaa, että kasvikset säilyttävät rapeutensa, ne kannattaa lisätä kypsymisjärjestyksessä, ensin hitaasti kypsyvät ja viimeksi nopeat.

Jos pataan tulee paljon runsaasti nestettä sisältäviä kasviksia, kuten tomaattia ja kesäkurpitsaa, kannattaa alussa tinkiä vähän nesteen määrästä ja sitten lisätä sitä tarpeen mukaan. Toiset kasvikset, kuten peruna, taas imevät reilusti vettä ja silloin joutuu ehkä lisäämään nesteen määrää.

MAUKKAITA KASVIKSIA ONE POT -RUOKIIN

  • Peruna, pienet varhaisperunat kokonaisina
  • Paprika
  • Kirsikkatomaatit
  • Kesäkurpitsa
  • Sipuli
  • Punajuuri, nuoret, pienet kokonaisina
  • Maissi ja herneet
  • Porkkana, pienet "harvennusporkkanat" kokonaisina
  • Parsakaali ja kukkakaali
  • Herkkusienet
  • Purjo ja kevätsipuli
  • Lehtipinaatti

5 Millainen kastike sopii one pot -ruokaan?


Kastike, tai paremminkin liemi, on tärkeä, koska se yhdistää ainekset, sitoo maut yhteen ja antaa aterialle oikean rakenteen. Kuohukermalla tai kookosmaidolla saisi aikaan täydellisen maun ja pilvenpehmeän rakenteen, mutta samalla aterialle kertyisi kaloreita ja tyydyttyneitä rasvoja.

Onneksi on olemassa herkullisia ja terveellisempiä vaihtoehtoja, joita voi myös sekoittaa keskenään.

  • Ruokakerma
  • Tomaattimurska
  • Raejuusto
  • Kasvis- tai kanaliemi

6 Miten pataruoka koristellaan?


Nosta kansi varovasti, ettei kuuma höyry pelmahda kasvoille. Ripottele padan pinnalle jotakin maukasta ja kaunista juuri ennen kuin kannat höyryävän ihanuuden pöytään.

  • Mausteyrtit, esimerkiksi lehtipersilja, basilika ja korianteri karkeana silppuna
  • Kirsikkatomaatit puolikkaina tai lohkoina
  • Kevätsipuli silputtuna
  • Parmesaaniraaste tai -lastut
  • Pinjansiemenet, maapähkinät tai cashewpähkinät
  • Mausteet, kuten rouhittu mustapippuri tai savupaprika

7 Sopiiko one pot -pasta kasvissyöjälle?


Todellakin! Kasviksista saa vatsansa täyteen, mutta niiden kaveriksi on hyvä valita täyttäviä ja pitkään kylläisenä pitäviä aineksia. Tässä kolme kuitu- ja proteiinipitoista ehdotusta.

8 10 maukasta one pot -pastareseptiä


5 x one pot -pasta

© wichmann+bendtsen

Terveellinen one pot -pasta broilerista

Yhden pannun pastat valmistuvat todellakin yhdessä ainoassa astiassa. Kätevää, siistiä ja helppoa!

Reseptin saat täältä

Yhden pannun jauhelihapasta
© wichmann+bendtsen

Mausteinen one pot -pasta naudalihasta ja pavuista

Yhden astian ateriat ovat supersuosittuja. Meidän ohjeillamme valmistat ne täysjyväpastasta ja kasviksista.

Reseptin saat täältä

One pot -pasta chorizosta ja tomaatista
© wichmann+bendtsen

One pot -pasta chorizosta ja tomaatista

Pasta ja tomaattikastike on kestosuosikki monessa ruokapöydässä. Nyt siihen yhdistyy chorizomakkara, ja maukas kokonaisuus valmistuu kätevästi yhdessä padassa. Helppoa ja hyvää!

Reseptin saat täältä

One pot -pasta lohesta, pinaatista ja herneistä
© wichmann+bendtsen

Kermainen one pot -pasta lohesta, pinaatista ja herneistä

Pasta, joka syntyy kuin itsestään. Helppoa kuin mikä! Tämä lohi-pinaatti-herne-one pot -pasta, valmistuu käden käänteessä ja tuottaa vain vähän tiskiä.

Reseptin saat täältä

Yhden pannun kasvispasta
© wichmann+bendtsen

Vegeversio kesäkurpitsasta, lehtikaalista ja pavuista

Umamia! Yhden pannun kasvispasta valmistuu 25 minuutissa ja on täyttä makua.

Reseptin saat täältä

5 x one pot -ateria ilman pastaa

One pot -ateria broilerista ja riisistä
© wichmann+bendtsen

Yhden astian pata broilerista, pavuista ja riisistä

Pitäisikö vielä laittaa päivällistä, mutta jaksaminen alkaa olla vähissä? Yhden astian pataruoka on silloin hyvä valinta. Jos ruokaa jää yli, niin se maistuu vähintään yhtä hyvältä myös seuraavan päivän lounaalla.

Reseptin saat täältä

Yhden pannun kasvispata
© wichmann+bendtsen

Yhden astian kasvispata kvinoasta, kaalista ja linsseistä

Oletko lämpimän, vitamiinipitoisen ja maukkaan ruuan perään mutta et jaksa päivystää lieden äärellä? Etsintäsi ovat päättyneet, sillä tämä yhden padan kaali-linssiruoka täyttää kaikki kriteerit.

Reseptin saat täältä

© wichmann+bendtsen

Kasviscurry

Olisiko tänään kasvisruokapäivä? Täyteläinen currypata syntyy helposti: heitä vain pataan kikherneitä, vihanneksia ja mausteita ja anna hautua 40 minuuttia.

Reseptin saat täältä

Curry tarjoillaan ananaksen puolikkaasta

Yhden astian broileri-ananascurry

Tarjoa Havaijin inspiroimat broilericurryannokset ananaksenpuolikkaasta. Kaunista ja hyvää!

Reseptin saat täältä

Chilinen kasvispata kukkakaalista

Mausteinen, nopea ja tulinen linssi-vihannespata.

Reseptin saat täältä

9 Mitä tarkoittaa "hauduta hiljalleen"?


One pot -ruoka kypsennetään miedolla lämmöllä hiljaa hauduttaen. Kuumenna pata kiehuvaksi, pane sitten kansi päälle ja vähennä lämpöä. Liian kovaa keitettäessä ateria palaa pohjaan tai neste haihtuu, ja ruuasta tulee kuivaa.

Tee näin:

  • Kuumenna astiaa kunnes neste kiehuu ja kuplii 100-asteisena
  • Pane kansi päälle ja vähennä sitten lämpöä kunnes nesteen pinta ainoastaan hiljalleen liikahtelee ja ateria hautuu kypsäksi ja meheväksi noin 80–90 asteessa.

10 Mikä voi mennä pieleen?


Tässä muutama syy miksi one pot -ateria voi palaa pohjaan tai ainakin kuivua korpuksi. Jos syy ei löydy näistä, kokeile sekoittaa ruokaa pari kertaa kunnolla, pohjaa myöten kypsentämisen alkuvaiheessa.

  • Liian kova lämpö Sammuta virta, tai ainakin laske keittoalueen teho matalaksi, pane kansi päälle ja anna ruoan hautua hiljalleen valmiiksi.
  • Ohutpohjainen kattila Paksupohjainen pata johtaa lämpöä paremmin ja tekee lempeän hauduttamisen helpommaksi.
  • Kansi unohtui Nestettä haihtuu enemmän, eikä ateriaan synny mehevää lientä.
  • Liian vähän nestettä Sävelsitkö raaka-aineita? Vaihdoitko esimerkiksi valkoisen pastan enemmän nestettä vaativaan täysjyvään? Tai jätitkö tomaatit pois? Niistä olisi irronnut nestettä.
  • Kannattaa kurkistaa pataan 10 minuuttia ennen sen valmistumista, jos lopputulos kovasti jännittää!
Pata palaa pohjaan

VINKKI: Sipaise padan pohja öljyllä ennen kuin lisäät sinne aineksia. Öljytilkka saattaa estää pohjaan palamisen.

11 Onnistuuko one pot -pasta uunissa?


Ilman muuta! Tosin lämpötilan säätely on hieman hankalampaa, joten pidä varasi, ettei ruoka kiehu yli.

© iStock

Varmistu että pata ja kansi ovat uuninkestäviä. Koska sopivan kypsennyslämpötilan löytäminen voi olla haastavaa, kuumenna pata kiehuvaksi liedellä ja nosta se uuniin 100 asteeseen hautumaan.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KuntoPlussan numerossa 15/23.