Vähän paremmat purilaiset – tee sämpylät itse!

3,5 tuntia

Näitä herkullisia, kotitekoisia spelttisämpylöitä ja pehmeitä, valkeita teollisuussämpylöitä ei voi edes verrata keskenään. Tällä reseptillä saat tuplasti makua hampurilaisiin.

Spelttiset hampurilaissämpylät

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • ½ dl haaleaa vettä
  • 3 g hiivaa
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • ½ rkl hunajaa
  • 30 g täysjyväspelttijauhoa
  • 74 g hienoa spelttijauhoa
  • ¼ muna
  • ½ rkl (mustia) seesaminsiemeniä

Valmistus

  • Taikina sekoittuu parhaiten koneella, joten käytä toki yleiskonettasi, jos sinulla sellainen on.
  • Taikina sekoittuu parhaiten koneella, joten käytä toki yleiskonettasi, jos sinulla sellainen on.

  • Sekoita vesi, hiiva, suola, öljy ja hunaja yleiskoneen kulhossa. Lisää molemmat jauhot.

  • Anna koneen käydä keskiteholla 2-3 minuuttia.

  • Peitä kulho ja anna kohota huoneen lämmössä kaksinkertaiseksi – siihen menee noin 2-3 tuntia.

  • Kaavi tahmea taikina jauhotetulle pöydälle.

  • Leikkaa taikina 10 osaan ja painele ne sormin pyöreiksi, litteiksi sämpylöiksi (noin 1 cm paksuisiksi).

  • Asettele sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja pistele niitä haarukalla. Voitele sämpylät kananmunalla, jonka rakenne on rikottu, ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

  • Anna kohota 30-45 minuuttia ja paista 180-asteisessa uunissa kunnes sämpylät ovat kullanvärisiä – noin 12 minuuttia.