Rasva
Tiedätkö, miksi rasvan saanti ruuasta on tärkeää? Tai mistä ruoka-aineista hyviä rasvoja saa? Asia on yksinkertainen, kun muistaa pari perusasiaa.
Tiedätkö, miksi rasvan saanti ruuasta on tärkeää? Tai mistä ruoka-aineista hyviä rasvoja saa? Asia on yksinkertainen, kun muistaa pari perusasiaa.
Rasva-aineet jaetaan kolmeen kemialliselta koostumukseltaan erilaiseen tyyppiin: tyydyttyneet, kertatyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvat.
Niilläkin on alaryhmänsä, esimerkiksi erilaiset monityydyttymättömät rasvat, joista osa voi suurina määrinä heikentää terveyttä, vaikka toiset parantavat sitä. Kovin syvällisesti näihin ei tarvitse perehtyä, kunhan opettelee valitsemaan oikeanlaisia ruoka-aineita.
Kehon kaikissa soluissa on rasvahappoja, joista monet ovat elintärkeitä.
Rasvahappoja tarvitaan myös hormonien ja entsyymien tuotantoon, ne auttavat mikroravinteiden imeytymisessä ja ovat mukana vahvistamassa elimistön immuunipuolustusta.
Rasva edistää kasvisten sisältämien vitamiinien imeytymistä. Syö siksi aina salaatin kanssa jotain rasvapitoista, esim. etikka-öljykastiketta, avokadoa tai pähkinöitä.
Rasvainen kala, pähkinät, avokado ja oliivit ovat terveellisiä. Terveelliset rasvahapot voivat auttaa elimistöä parantumaan esimerkiksi tulehdustilasta.
Lue myös: Kuinka paljon rasvaa päivässä on liikaa
Rasvan pitäisi muodostaa 25–40 prosenttia päivän energiansaannista.
Aikuisella naisella tämä on noin 45–85 g rasvaa päivässä.
Rasvaa on monissa ruoka-aineissa. Terveyden kannalta on ratkaisevaa, paljonko rasvaa syö, millaisia rasvahappoja valitsee ja mitkä kiertää kaukaa.
**Lue myös:Osaatko valita oikeat öljyt ruuanlaittoon?
LUE MYÖS: Juusto – totta ja tarua juustoista