Kuinka paljon rasvaa päivässä on liikaa?
KUNTO PLUsan ravitsemusasiantuntijat vastaavat visaiseen kysymykseen rasvan päivittäisestä määrästä.
KUNTO PLUsan ravitsemusasiantuntijat vastaavat visaiseen kysymykseen rasvan päivittäisestä määrästä.
Kuinka paljon rasvaa tulee saada päivittäin? Kuinka suuren osan rasvahapoista tulee olla tyydyttyneitä, kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja?
Suositusten mukaan päivittäisestä ravinnosta saatavien ravintoaineiden osuuden tulee olla seuraavanlainen:
10-20 % proteiinia
50-60 % hiilihydraattia, josta enintään 10 % lisättyä sokeria
25-30% rasvaa
25-30 prosentin rasvaosuus jakautuu seuraavasti:
Enintään 10 % tyydyttyneitä rasvahappoja
10-15 % kertatyydyttymättömiä rasvahappoja
5-10 % monityydyttymättömiä rasvahappoja
Rasvan lähteet ruuassa
Tyydyttynyttä rasvaa on esimerkiksi näissä: voi, kerma, täysmaito, rasvainen juusto, ranskankerma, keksit, leivonnaiset, kookos, suklaa, perunalastut, rasvaiset leikkeleet ja pekoni.
Kertatyydyttymätöntä rasvaa on esimerkiksi näissä: oliivit, avokado, mantelit, pähkinät, oliivi- ja rapsiöljy, seesaminsiemenet ja seesaminsiemenöljy.
Monityydyttymätöntä rasvaa on esimerkiksi näissä:
viinirypäleensiemen-, auringonkukka-, saksanpähkinä-, timjami-, maissi- ja soijaöljy, auringonkukansiemenet, pellavansiemenet, saksanpähkinät ja rasvainen kala, kuten silli, lohi, nieriä ja taimen.