Näin säilytät ja kypsytät avokadon

Olipa avokadollesi käyttöä viikon tai 10 minuutin päästä, annamme vinkit tämän hieman oikukkaan hedelmän säilytykseen ja kypsyttämiseen, jotta se on parhaimmillaan juuri silloin, kun sinä haluat.

Nainen ajattelee avokadoa

Avokadon mysteeri

Avokadot eivät ole hedelmistä yhteistyöhaluisimpia, siltä ainakin usein tuntuu. Avokadolla tuntuu olevan vain kaksi kypsyysastetta: kivikova tai ruskea. Kokosimme muutaman kätevän niksin avokadon oikeaan säilytykseen ja kypsyttämiseen, jotta pääset tämän hedelmän herraksi.

Mitä tarkoittaa, että avokado on esikypsytetty?

Yli seitsemän päivää

Ostitko avokadon mutta tarvitset sitä vasta joskus ensi viikolla, etkä halua silloin kaapia kuoresta ylikypsää ruskeaa möhnää? Nakkaa avokado pakkaseen!

Lue vinkit avokadon pakastamiseen täältä.

Pakastus vaikuttaa avokadon koostumukseen, joten suosittelemme käyttämään sulatetun avokadon vaikkapa guacamoleen tai terveelliseen suklaa-avokadomousseen.

2–7 päivää

Avokado säilyy keskimäärin 2–7 päivää riippuen sen kypsyydestä, ja se kannattaa säilyttää huoneenlämmössä.

Näin selvität, onko avokado kypsä:

  • Poista kanta.
  • Jos se irtoaa helposti ja avokado on sen alla vihreää, avokado on kypsä.

1–2 päivää

Onko kypsyttelyyn aikaa vain päivä tai pari? Pane raaka avokado pussiin kypsän banaanin tai ylikypsän omenan kanssa. Banaani ja omena tuottavat etyleeniä, joka vauhdittaa avokadon kypsymistä.

Samalla taktiikalla voi kypsyttää myös mangoa. Kypsä mango ja avokado sopivat myös mainiosti yhteen terveelliseen ja herkulliseen salaattiin.

Yksi päivä

Luulitko, että avokado oli jo kypsä, mutta nyt leikkuulaudalla lepää kaksi raa'an avokadon puolikasta? Hätä ei ole tämän näköinen.

Avokadon pelastaminen käyttökelpoiseksi

  • Ripottele avokadonpuolikkaille sitruunamehua.
  • Paina puolikkaat yhteen.
  • Kääri tuorekelmuun tai pakkaa ilmatiiviiseen rasiaan.
  • Pane puolikkaat jääkaappiin.
  • Tarkista maku hetken päästä.

10 minuuttia

Vieraat ovat jo tulossa, eikä avokado ole suosiollinen? Pane hedelmä uuniin, jolloin lämpö nopeuttaa sen kypsymisprosessia.

Avokadon kypsytys uunissa

  • Kääri avokado folioon kuorineen.
  • Kypsytä 10 minuuttia* 100 asteessa.

*Erityisen kovaa avokadoa voi joutua kypsyttelemään hieman pidempään.

Oletko sinäkin avokadon ystävä? Lue, miksi avokadolla herkuttelussa ei tarvitse ujostella.

30–60 sekuntia

Ei hetkeäkään hukattavana? Pane avokado mikroaaltouuniin 30–60 sekunniksi kovalle lämmölle.

Maku voi hieman muuttua lämmitettäessä, mutta mikrotettu avokado sopii hyvin vaikkapa guacamoleen.

avokado
© iStock

Mitä tarkoittaa, että avokado on esikypsytetty?

Jos johonkin ruokalajiin, esimerkiksi guacamoleen, tarvitaan soseutettua avokadoa, voi esikypsytetyn avokadon ostaminen olla järkevä valinta.

Esikypsytettyjen avokadojen kypsymistä on vauhditettu joko pitämällä niitä lämpimässä tilassa tai yhdistämällä etyleenikaasun ja kypsymistä edistävän lämpötilan sekä ilmankosteuden vaikutukset. Mekanismi on sama kuin silloin, jos avokado ja omena ovat samassa hedelmäkulhossa: omenan erittämä etyleeni kypsyttää avokadon.