Pakkaamalla oikein vähennät ruokahävikkiä

Kotikeittiössä ruoan pakkaamiseen tarkoitettuja vaihtoehtoja on useita muovirasioista pakastepusseihin ja tuorekelmuun. Mutta mikä sopii mihinkin tarkoitukseen – ja mikä olisi ilmastoystävällisin valinta? Autamme raivaamaan tietä pakkausviidakossa.

Salaattia lautasella elmukelmulla peitettynä

SÄILYTTÄMÄLLÄ RUOKAA OIKEIN VÄHENNÄT RUOKAHÄVIKKIÄ Tuorekelmu eli elmukelmu on suosittu tapa pakata elintarvikkeita kotikeittiössä. Sillä voi peittää vaikkapa tähteeksi jääneen annoksen.

Eväsleivät, ruoantähteet, vihannekset ja niin edelleen. Mikä on säilyvyyden ja ympäristön kannalta paras tapa pakata ruokaa kotikeittiössä? Kannattaako suosia muovi- tai lasirasioita, muovikelmua, foliota vai jotakin muuta? Selvitimme eri pakkausvaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet niin säilyvyyden kuin ympäristönkin näkökulmasta. Osa ruoasta tulee tietysti jo valmiiksi pakattuna, jolloin pakkauksesta vastaa valmistaja, mutta myös kotona tulee usein tarve pakata elintarvikkeita eri tarkoituksiin. Pakkausmateriaalit ovat nousseet kuumaksi keskustelunaiheeksi, joten on paikallaan perehtyä aiheeseen syvällisemmin.

Valitse materiaali huolella

Muoviin pakattua kurkkua kaupasta ostaessa tulee helposti epäiltyä muovin tarpeellisuutta, mutta itse asiassa ohut muovi kurkun ympärillä pitää kurkun tuoreena pidempään. Muovi vähentää näin ruokahävikin määrää, millä on suuri merkitys, sillä hävikki on pakkauksia suurempi ympäristön kuormittaja. Suurimmalle osalle kaupan käyttämistä pakkauksista on olemassa hyvä syy. Elintarvikkeiden ja ruoan pakkaaminen voi olla tarpeen myös kotioloissa vaikkapa aterian tähteiden tai metsästä kerättyjen marjojen kohdalla, joista kummatkaan eivät säilyisi kauan ilman jonkinlaista pakkausta.

LUE MYÖS: Ruokahävikki kiireesti kuriin

Suositeltavaa on käyttää kestäviä, uudelleenkäytettäviä pakkauksia, sillä ne kuormittavat ympäristöä vähiten. Terveen järjen käyttö on sallittua – pyri siis valitsemaan oikeanlainen säilytystapa kullekin ruoalle tai elintarvikkeelle, sillä se varmistaa ruoan säilyvyyden, jolloin et pakkaa ruokaa turhaan ja vältät ruokahävikkiä. Varmista myös, että käyttämäsi pakkaukset ja materiaalit on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ruoan kanssa ja varmista, että pakkausmateriaali sopii tarkoitukseen, kuten pakastimeen tai mikroaaltouuniin. Alta löydät oppaan, jonka avulla pakkaat ruoan viisaasti ja ympäristöystävällisesti.

Kuulostaako liian työläältä? Ei suinkaan! Alla kerromme, mitä etuja ja haittoja kuudella erityyppisellä pakkauksella on.

Yleiskatsaus pakkausmerkkeihin

Asiantuntija: Stine Müller, projektipäällikkö, riippumaton Kuluttajaneuvontaorganisaatio Tænk