Vaihda alumiinifolio ilmastoystävällisempiin vaihtoehtoihin

Alumiinifolio ei ole ympäristöystävällisin pakkausmateriaali kotikeittiössä, joten voit hyvin korvata sen jollakin muulla vaihtoehdolla.

Perunoita foliossa

OLETKO ALUMIINIFOLION SUURKULUTTAJA? Alumiinifolio ei ole kaikkein ympäristöystävällisin valinta, sillä alumiinin tuotanto kuluttaa runsaasti energiaa.

© iStock

Käyttökohteet

Alumiinifolio sopii ruoan pakastuksen ja säilytyksen ohella esimerkiksi grillaamiseen. Folio pitää myös ruoan lämpimänä kypsennyksen jälkeen, ja se on ­helppo muotoilla kaikenlaisten astioiden päälle. Astioiden päällä voi kuitenkin käyttää muitakin materiaaleja tai mieluiten voit käyttää uudelleenkäytettäviä säilytysastioita.

Muistettavaa

Happamat elintarvikkeet, kuten maustekurkut, viipalepunajuuret ja sitruuna eivät sovi yhteen alumiinifolion kanssa. Syynä on folion sisältämä alumiini, jota happamien ruokien hapot voivat alkaa syövyttää. Tällöin vaarana on, että alumiinia liukenee ruokaan. Alumiinia tulee muista lähteistä riittävästi, ja liiallinen alumiini voi vahingoittaa hermostoa ja lisääntymisterveyttä.

Alumiinifolion voi kierrättää pienmetallin keräyksessä, mutta se ei silti ole ympäristön ylin ystävä. Alumiinin tuotanto kuluttaa suuria määriä ener­giaa, joten siksi kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan jokin muu pakkausmateriaali. Jos kuitenkin käytät foliota, muista, että jos foliota eksyy mikroon, se saattaa iskeä kipinää ja aiheuttaa tulipalon.

MUISTA! Happamia elintarvikkeita, kuten sitruunaa ja tomaattia, ei kannata kääriä folioon.

Asiantuntija: Stine Müller, projektipäällikkö, riippumaton Kuluttajaneuvontaorganisaatio Tænk