Näitä ruokia ei kannata kääriä alumiinifolioon

Folio on kätevä väline keittiössä, mutta ihan kaikkeen säilytykseen se ei sovi.

Folioon pakattu ruoka-annos

ALUMIINIFOLIOLLA VAI ILMAN? Alumiinifolioon ei kannata pakata ihan mitä tahansa ruokaa.

© iStock

Alumiinifolio on monen keittiön vakiovaruste - folioon on esimerkiksi kätevä kääräistä ruuantähteet jääkapissa tai pakastimessa säilytettäväksi. Kaikkien elintarvikkeiden säilytykseen folio ei kuitenkaan sovi.

Ei hapanta folioon

Happamia ruokia, kuten sitruunoita tai punajuuria, ei kannata säilyttää alumiinifoliossa. Jos ruuan happoa pääsee kostetuksiin folion kanssa, se saattaa liuottaa käärestä alumiinia. Alumiinifoliota ei myöskään kannata käyttää metalliastian suojana, sillä alumiini ja metalli voivat keskenään reagoidessaan aiheuttaa alumiinin liukenemista ruokaan.

Alumiinifolio ei ole ympäristöystävällisin valinta

Alumiinifolio ei ole myöskään ympäristön kannalta välttämättä paras valinta. Se valmistetaan alumiinista, jonka valmistus kuluttaa runsaasti energiaa ja jonka hajoaminen luonnossa vie vuosikausia. Alumiinifolion tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat roimasti suuremmat kuin leivinpaperin.

Vaihtoehtoja alumiinifoliolle

Eväiden pakkaamiseen: käytä Joutsenmerkin saanutta leivinpaperia.

Tähteiden pakkaamiseen: ruoantähteet voi säilyttää säilytysrasiassa tai kulhossa, jonka kanneksi käy lautanen, kattilankansi tai leikkuulauta. Ei haittaa, vaikkei kansi olisikaan täysin tiivis.

Hajua päästävät tähteet: jääkaapissa haisuja aiheuttavat ruoat kannattaa pakata säilytysrasiaan, jonka kannen saa tiiviisti kiinni (tai jonka voi peittää tuorekelmulla), tai tiiviisti suljettavaan säilytyspussiin.