Rucola – salaatti, joka pursuaa terveyttä ja makuvivahteita
Rucola sopii moneen, ja se on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita. Täältä saat inspiraatiota, reseptejä ja vinkkejä rucolan käyttöön.
Rucola sopii moneen, ja se on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita. Täältä saat inspiraatiota, reseptejä ja vinkkejä rucolan käyttöön.
Rucola on ihan kärkipäässä vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa. Se sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja, folaattia, kalsiumia ja kaliumia – ja lisäksi se on täynnä makua.
Tämä pieni vihreä salaatti on siis balsamia sekä kehollesi että makuhermoillesi.
Rucola ei ole pelkästään herkullista ja erittäin terveellistä, vaan sitä on myös helppo kasvattaa itse.
Sukella rucolan maailmaan ja löydä uusia, jännittäviä tapoja käyttää tätä vihreää vitamiinipommia.
Rucola on salaatti, joka kasvoi alun perin villinä Välimeren alueella. Siitä käytetään myös nimitystä sinappikaali ja kirjoitusasua rukola.
Se erottuu muista salaateista erityisesti ominaismakunsa, tummanvihreästä värinsä ja sahalaitaisesten lehtiensä ansiosta.
Kyllä, rucola on lehtivihannes.
Vaikka se tunnetaan myös nimellä sinappikaali ja se kuuluu ristikukkaiskasveiihin, kuten esimerkiksi kaali ja parsakaali, tämä pieni vihreä salaatti ei itse asiassa ole kaali.
Kyllä. Se on erittäin vähäkalorinen ja pursuaa sekä vitamiineja että kivennäisaineita.
Se sisältää muun muassa runsaasti A-vitamiinia, jok vahvistaa näköä ja immuunivastetta, K-vitamiinia, joka vahvistaa luustoa ja edistää haavojen paranemista, sekä C-vitamiinia, joka toimii soluja suojaavana antioksidanttina.
Rucola on myös hyvä folaatin ja kaliumin lähde. Ne ovat tärkeitä solujen muodostumiselle ja terveellisen verenpaineen ylläpidolle, ja rucola on myös hyvä kasviperäinen lähde kalsiumille, joka on tärkeä luuston ja hampaiden rakennusaine.
Rucola | Ravintoarvo / 100 g |
---|---|
Energia: | 21 |
Proteiini: | 3,3 g |
Kuitu: | 2,4 g |
Rasva: | 0,3 g |
A-vitamiini: | 419 RE |
K-vitamiini: | 53,9 µg |
Folaatti: | 131 µg |
Kalium: | 426 mg |
Kalsium | 268 mg |
C-vitamiini | 24,7 mg |
Lähde: DTU |
Kyllä, rucolaa voi hyvin kasvattaa itse.
Pieni vihreä kasvi viihtyy sekä puutarhassa että parvekkeella. Se on erittäin helppo kasvattaa, koska se on hyvin kestävä ja leviää helposti.
Rucola kasvaa parhaiten auringossa mutta pärjää myös osittain varjossa. Siksi se voi olla loistava valinta, jos keittiöpuutarhasi on vähemmän aurinkoinen.
Rucola on paras säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy tuoreena noin viikon muovipussissa tai tiiviisti suljetussa astiassa. Älä pese lehtiä ennen säilyttämistä, sillä kosteus saa ne tarttumaan toisiinsa.
Jos säilytät lehdet huoneenlämmössä, ne kuolevat alle vuorokaudessa.
Muista poistaa keltaiset lehdet ennen rucolan lisäämistä salaattiin.
Kyllä.
Rucolaa käytetään usein sellaisenaan salaateissa ja lämpimien ruokien vihreänä lisukkeena, mutta sitä voi käyttää myös monipuolisemmin ruoanlaitossa.
Jos haluat kokeilla maultaan hieman tavanomaisesta poikkeavaa pestoa, kokeile herkullista rucolapesto-reseptiämme.
VINKKI: Haluatko kokeilla uusia makuja? Korvaa mantelit pinjansiemenillä tai saksanpähkinöillä tai käytä parmesaanin sijaan jotakin toista voimakasta, kovaa juustoa.
Rucolasta ei tule vain hyvää pestoa, vaan se sopii sopii hyvin myös moniin muihin ruokiin. Etenkin sitä käytetään pizzassa, pastoissa ja erilaisissa salaateissa.
Täältä löydät runsaasti KUNTO PLUsan herkullisia, rucolaa sisältäviä reseptejä.