Rucola – salaatti, joka pursuaa terveyttä ja makuvivahteita

Rucola sopii moneen, ja se on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita. Täältä saat inspiraatiota, reseptejä ja vinkkejä rucolan käyttöön.

rucolaa lautasella

PIDÄTKÖ VOIMAKKAISTA MAUISTA? Rucola erottuu voimakkaalla, hieman karvaalla pippurisella ja sinappisella ominaismaullaan.

© iStock

Rucola on ihan kärkipäässä vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudessa. Se sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja, folaattia, kalsiumia ja kaliumia – ja lisäksi se on täynnä makua.

Tämä pieni vihreä salaatti on siis balsamia sekä kehollesi että makuhermoillesi.

Rucola ei ole pelkästään herkullista ja erittäin terveellistä, vaan sitä on myös helppo kasvattaa itse.

Sukella rucolan maailmaan ja löydä uusia, jännittäviä tapoja käyttää tätä vihreää vitamiinipommia.

1 Mitä rucola on?


Rucola on salaatti, joka kasvoi alun perin villinä Välimeren alueella. Siitä käytetään myös nimitystä sinappikaali ja kirjoitusasua rukola.

Se erottuu muista salaateista erityisesti ominaismakunsa, tummanvihreästä värinsä ja sahalaitaisesten lehtiensä ansiosta.

rucolan lehti

ANNA SALAATILLESI TERVEYSRUISKE! Rucola pursuaa vitamiineja ja mineraaleja, jotka tekevät arjestasi hieman vihreämmän.

© iStock

2 Onko rucola vihannes?


Kyllä, rucola on lehtivihannes.

Vaikka se tunnetaan myös nimellä sinappikaali ja se kuuluu ristikukkaiskasveiihin, kuten esimerkiksi kaali ja parsakaali, tämä pieni vihreä salaatti ei itse asiassa ole kaali.

3 Onko rucola terveellistä?


Kyllä. Se on erittäin vähäkalorinen ja pursuaa sekä vitamiineja että kivennäisaineita.

Se sisältää muun muassa runsaasti A-vitamiinia, jok vahvistaa näköä ja immuunivastetta, K-vitamiinia, joka vahvistaa luustoa ja edistää haavojen paranemista, sekä C-vitamiinia, joka toimii soluja suojaavana antioksidanttina.

Rucola on myös hyvä folaatin ja kaliumin lähde. Ne ovat tärkeitä solujen muodostumiselle ja terveellisen verenpaineen ylläpidolle, ja rucola on myös hyvä kasviperäinen lähde kalsiumille, joka on tärkeä luuston ja hampaiden rakennusaine.

RucolaRavintoarvo / 100 g
Energia: 21
Proteiini: 3,3 g
Kuitu: 2,4 g
Rasva: 0,3 g
A-vitamiini: 419 RE
K-vitamiini: 53,9 µg
Folaatti: 131 µg
Kalium:426 mg
Kalsium268 mg
C-vitamiini24,7 mg
Lähde: DTU

4 Voiko rucolaa kasvattaa itse?


Kyllä, rucolaa voi hyvin kasvattaa itse.

Pieni vihreä kasvi viihtyy sekä puutarhassa että parvekkeella. Se on erittäin helppo kasvattaa, koska se on hyvin kestävä ja leviää helposti.

Rucola kasvaa parhaiten auringossa mutta pärjää myös osittain varjossa. Siksi se voi olla loistava valinta, jos keittiöpuutarhasi on vähemmän aurinkoinen.

Lue myös: Tutkimus: Puutarhan hoito on terveellistä

Milloin rucola kylvetään ja korjataan?

Rucolaa on erittäin helppo kasvattaa – se voi itää jo 3–5 päivässä. Lisäksi voit korjata satoa useita kertoja samasta kasvista.

rucola siemeniä
© iStock

Kylvö

  • Ulkona: Touko-elokuu.
  • Kasvihuoneessa tai sisällä : Kasvihuoneessa huhti-toukokuu, sisällä (esim. ikkunalaudalla) helmikuusta lähtien

VINKKI: Voit kylvää rucolaa useaan kertaan, esimerkiksi joka toinen tai kolmas viikko. Näin saat tuoretta salaattia koko kauden ajan.

Käsi, joka poimii rucolaa
© iStock

Korjuu

  • Rucolaa voi korjata noin 3–5 viikkoa kylvön jälkeen.

  • Tarkkaile lehtiä; kun ne ovat 5–10 sentin pituisia, salaatti on valmis korjattavaksi.

VINKKI: Jos korjaat satoa jatkuvasti, korjaa ensin uloimmat lehdet. Näin kasvi voi jatkaa kasvuaan.

5 Miten rucola säilytetään?


Rucola on paras säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy tuoreena noin viikon muovipussissa tai tiiviisti suljetussa astiassa. Älä pese lehtiä ennen säilyttämistä, sillä kosteus saa ne tarttumaan toisiinsa.

Jos säilytät lehdet huoneenlämmössä, ne kuolevat alle vuorokaudessa.

Muista poistaa keltaiset lehdet ennen rucolan lisäämistä salaattiin.

6 Käykö rucola ruoanlaittoon?


Kyllä.

Rucolaa käytetään usein sellaisenaan salaateissa ja lämpimien ruokien vihreänä lisukkeena, mutta sitä voi käyttää myös monipuolisemmin ruoanlaitossa.

7 Kotitekoinen rucolapesto


Rucolapesto

Mantelinen rucolapesto

Jos haluat kokeilla maultaan hieman tavanomaisesta poikkeavaa pestoa, kokeile herkullista rucolapesto-reseptiämme.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 purkki

  • 200 g rucolaa
  • 100 g manteleita
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • 80 g raastettua parmesaania
  • 2 kpl. valkosipuli
  • suolaa ja sitruunaa maun mukaan

Valmistus

  • Mausta suolalla ja sitruunalla.

VINKKI: Haluatko kokeilla uusia makuja? Korvaa mantelit pinjansiemenillä tai saksanpähkinöillä tai käytä parmesaanin sijaan jotakin toista voimakasta, kovaa juustoa.


8 Herkullisia rucolareseptejä


Rucolasta ei tule vain hyvää pestoa, vaan se sopii sopii hyvin myös moniin muihin ruokiin. Etenkin sitä käytetään pizzassa, pastoissa ja erilaisissa salaateissa.

Täältä löydät runsaasti KUNTO PLUsan herkullisia, rucolaa sisältäviä reseptejä.

Rucola pizzan päällä

Kinkkupitsaa ja salaattia
© wichmann+bendtsen

Vehnäjauhoton kinkkupizza

Katso täältä KUNTO PLUSsan vehnäjauhottoman ja rucolalla viimeistellyn pizzan ohje.

Kukkakaalipizza – gluteeniton, vähähiilihydraattinen ja ketoruokavalioon sopiva.
© wichmann+bendtsen

Kukkakaalipohjainen broileri-mozzarellapizza

Haluatko kokeilla hieman terveellisempää pizzaa?

Tässä pizzassa on kukkakaalipohja ja täytteenä tomaattisalsaa, tuoretta mozzarellaa, broileria ja rucolaa. Se on mielettömän hyvää.

Nappaa resepti täältä

Rucola salaateissa

Kulhossa rucolasalaattia, jossa on mansikoita ja parmesaanilastuja
© wichmann+bendtsen

Rucola-mansikka-melonisalaatti ja parmesaania

Melonia, mansikoita, rucolaa ja parmesaania – Tämä salaatti on kaunis kuin koriste ja maistuu upealta.

Ohjeen saat täältä.

Lämpimät kurpitsat rucola-fetasalaatin kanssa

Tässä hokkaidokurpitsaa, fetaa ja rucolaa sisältävässä salaatissa rasva, rapeus ja terveellisyys yhdistyvät täydellisellä tavalla!

Katso ohje täältä.

Broileri-pastasalaatti
© wichmann+bendtsen

Kylmä rucolalla ja pestolla höystetty kana-pastasalaatti

Nauti herkullinen rucola-pastasalaatti lounaaksi, päivälliseksi tai piknikillä.

Nappaa resepti täältä.

Bulgurisalaatti
© wichmann+bendtsen

Maailman paras bulguri-pestosalaatti

Raikas ja rouskuva rucolaa, retiisejä ja kirsikkatomaatteja sisältävä salaatti on terveellistä ja vähäkalorista.

Ohjeen saat täältä.

Kvinoa-bataattisalaatti
© wichmann+bendtsen

Kvinoa-bataattisalaatti

Tämä salaatti sisältää kvinoaa, fetaa ja rapeaa rucolaa, ja se käy sellaisenaan kunnon ateriasta. Jos kaipaat kuitenkin lihaa salaatin joukkoon tai kylkeen, esimerkiksi broileri sopii hyvin.

Katso ohje täältä.

Muita herkullisia ruokia rucolalla

Toastia muistuttavat kinkku-juustovohvelit paperilla
© wichmann+bendtsen

Kinkku-juusto-rucola-täytteiset vohvelit

Porkkanavohvelit, joissa on täytteenä kinkkua ja juustoa, ovat KUNTO PLUSsan terveellisempi versio klassisesta toastista ja maistuvat tosi hyvältä.

Resepti löytyy täältä.

Turskaa ja lisukkeita syvällä lautasella
© wichmann+bendtsen

Kalaa, päärynöitä, rucolaa ja paahdettuja perunoita

Tämä herkullinen uunikala paahtoperunoiden ja vihannesten kanssa valmistuu puolessa tunnissa.

Katso ohje täältä.

Falafel-täytteinen pitaleipä.
© wichmann+bendtsen

Falafelpita itsetehdyistä falalfepyöryköistä

Tässä ohjeessa rucola pääsee falafelpyöryköiden, granaattiomenen siemenien ja raikkaan sitruunakastikkeen seuraan pitaleivän täytteeksi.

Resepti löytyy täältä.

Vähähiilariset lohimunakkaat
© wichmann+bendtsen

Vähähiilariset savulohimunakkaat

Vaihtoehto täytetyille lätyille on jauhoton, lohella ja vihanneksilla täytetty munakas. Se on terveellinen ja helppo ruoka, joka valmistuu 15 minuutissa.

Katso ohje täältä.