Mansikka – kesän C-vitamiinipommi
Makea mansikka on monen kesäsuosikki, ja syystäkin. Kesän herkkumarja sisältää runsaasti C-vitamiinia mutta niukasti energiaa, joten se sopii erinomaisesti myös painonpudottajan herkkuvalikoimaan.
Makea mansikka on monen kesäsuosikki, ja syystäkin. Kesän herkkumarja sisältää runsaasti C-vitamiinia mutta niukasti energiaa, joten se sopii erinomaisesti myös painonpudottajan herkkuvalikoimaan.
Makoisa mansikka sisältää runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Mansikan sesonki on kuitenkin suhteellisen lyhyt, joten ota siitä kaikki irti. Kerromme, miten monipuolisesti mansikkaa voi hyödyntää – ja paljon muuta!
Mansikan punainen väri tulee antosyaaneista, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja.
Mansikka sisältää muhkein mitoin vitamiineja ja kivennäisaineita mutta vain vähän energiaa: 100 grammassa mansikkaa on vain 45 kilokaloria.
Monien muiden kasvisten tapaan mansikka sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka auttavat suojamaan sydäntä ja verisuonia.
Mansikan on myös osoitettu laskevan veren epäterveellisen kolesterolin määrää. Vuonna 2014 julkaistussa tutkimuksessa osallistujat söivät kuukauden aikana päivittäin 500 grammaa mansikoita tavallisen ruokavalionsa lisänä, ja mansikkalisällä todettiin olleen selkeästi edullinen vaikutus veren kolesteroliarvoihin.
100 grammassa mansikkaa on 45,6 mg C-vitamiinia eli enemmän kuin C-vitamiinipommien ykköseksi usein mielletyssä appelsiinissa, jossa C-vitamiinia on 36,7 mg 100 grammassa. (lähde: Fineli)
VINKKI:Tiesitkö, että jo 7–8 mansikkaa (100 g) riittää täyttämään päivittäisen C-vitamiinitarpeen?
Mansikka sisältää flavonoidia nimeltä fisetiini, joka toimii elimistössä antioksidanttina.
Fisetiiniä on monissa marjoissa ja hedelmissä, mutta erityisen runsaasti sitä on mansikassa. Mansikka voikin tutkimusten mukaan auttaa pienentämään Alzheimerin taudin riskiä.
LUE MYÖS: Mihin mustikka sopii?
Mansikkasesonki on kesäsäästä riippuen kesä- ja heinäkuussa.
Lue myös: Mansikka – kesän makein marja
Mansikka maistuu parhaalta tuoreeltaan eli poimintapäivänä tai sitä seuraavana päivänä. Marjat säilyvät kuitenkin jääkaapissa pari päivää. Jos säilytät mansikoita jääkaapissa, ota ne huoneenlämpöön pari tuntia ennen syömistä, jotta marjat ovat syöntihetkellä huoneenlämpöisiä.
Huuhtele mansikat ennen tarjolle panoa kantoineen, jotta vesi ei pääse marjan sisään.
Jos mansikkaa jää yli, voit pakastaa marjat ja käyttää ne myöhemmin esimerkiksi smoothieihin tai hilloihin. Mansikka säilyy pakastimessa 8–10 kuukautta.
Mansikka sopii hyvin esimerkiksi smoothieihin. Kokeile pirteää smoothieta, johon tulee mansikkaa, banaania, inkivääriä ja limetin mehua.
Mansikka käy hyvin myös kesäiseen salaattiin esimerkiksi pähkinöiden kanssa.
Muista myös perinteinen kesäherkku eli mansikat maidon kera. Kokeile mansikkaa yhdistettynä myös suolaiseen, kitkerään tai vahvaan makuun, kuten fetajuustoon, balsamietikkaan tai pippuriin.
Vai onko se siemen, hedelmä vai jotain ihan muuta? Olet varmasti joskus kuullut väitettävän, että mansikka ei olisi edes marja. Mutta mikä se sitten on? Kerromme, mihin ryhmään punainen herkku kuuluu.
Mansikka ei todellisuudessa nimittäin ole lainkaan marja. Kasvitieteellisessä mielessä mansikka on epähedelmä. Marjaksi luokitellaan sikiäimestä muodostunut solukko, jota mansikassa edustavat vain pienet siemenet sen ulkopinnalla. Mansikan punainen osa on pohjusmarja, joka kannattelee pinnalla olevia siemeniä. Mutta miksi mansikkaa pitäisi sitten kutsua?
Mansikka on ruusukasveihin kuuluva kasvi, kasvitieteellisesti epähedelmä, mutta yleiskielessä se tunnetaan toki marjana.
KUNTO PLUS on hulluna mansikoihin, joten sivustoltamme löytyy runsaasti mansikkareseptejä. Kokosimme alle parhaat ohjeemme, joiden avulla voit syödä mansikkaa joka aterialla!
Aloita aamu chiapuurolla, joka antaa energiaa pitkälle päivään. Tässä resepti herkulliseen ja terveelliseen puuroon, johon tulee lisäksi mansikoita ja granaattiomenan siemeniä. ➡️ Tästä reseptiin
Herkuttele eksoottisella aamusmoothiella, jonka päälle tulee mangoa ja mansikkaa. ➡️ Tästä reseptiin
Vaihda aamupäivän kahvikuppi maukkaaseen mansikka-raparperimehuun. ➡️ Tästä reseptiin
Suomalaistutkimuksen mukaan mansikoiden, mustaherukoiden, karpaloiden ja mustikoiden sekoitus on erityisen terveellinen. Reseptissämme mansikka yhdistyy makeaan mustikkaan ja kirpakkaan puolukkaan. ➡️ Tästä reseptiin
Unohda tylsät eväsleivät ja kokeile broilerisalaattia, johon mansikka tuo ihanaa makeutta. ➡️ Tästä reseptiin
Iskikö makeannälkä? Moni kaipaa iltaisin jotain makeaa. Tyydytä makeannälkä herkullisella kotitekoisella jäätelöllä, jossa maistuu mansikka. ➡️ Tästä reseptiin
Muista, että mansikka on sellaisenaan syötynä myös oiva välipala. 50 mansikassa tai 250 grammassa mansikkaa on vain 100 kilokaloria.
Kutsu perhe tai ystävät pöydän ympärille nauttimaan naudanlihakääryleitä perunoiden, parsakaalin ja mansikoiden ryydittäminä. ➡️ Tästä reseptiin
Koristele herkulliset suklaa-banaaniletut mansikoilla, niin makunautinto on täydellinen. ➡️ Tästä reseptiin
Etsitkö hyvää kakkureseptiä? Kokeile gluteenitonta ja sokeritonta banaanikakkua, joka viimeistellään suklaakuorrutuksella ja mansikoilla. ➡️ Tästä reseptiin