Ultraprosessoidut elintarvikkeet on yhdistetty moniin sairauksiin ja terveyshaittoihin, kuten syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabetekseen, ja lista vain pitenee uuden tutkimuksen myötä.
Teollisesti erittäin pitkälle käsitellyn ruoan on todettu voivan vaikuttaa myös kylläisyyden tunteeseen ja edelleen ylipainon kertymiseen.
Arjessa voi kuitenkin tuntua vaikealta vähentää ultraprosessoidun ruoan osuutta, saati jopa välttää sitä kokonaan, sillä monet tututkin tuotteet ovat varsin pitkälle jalostettuja.
Ateriasuunnitelma antaa eväitä jatkoonkin
Kokosimme avuksi viikon ruokalistan, joka sisältää ehdotukset ja reseptit viikon jokaiselle aterialle ilman mitään ultraprosessoitua. Mukana on joka päivälle aamiainen, lounas, päivällinen ja välipala sekä makeita herkkuja niin oman päivän piristeeksi kuin vieraille tarjottavaksi.
Valmiin ateriasuunnitelman myötä saat kaupan päälle myös hyvän tuntuman siihen, millaisista aineksista ateriat kannattaa jatkossa koostaa, jos haluaa välttää pitkälle prosessoitua ruokaa.
Näin ruokalista laadittiin
Elintarvikkeiden jalostusasteesta puhuttaessa viitataan usein São Paulon yliopiston tutkijoiden vuonna 2009 julkaisemaan luokitteluun, jossa elintarvikkeet jaetaan neljään eri ryhmään, eli NOVA-luokitukseen.
KUNTO PLUSsan ruokavalio on laadittu tämän luokituksen perusteella, ja siihen sisältyy ryhmien 1, 2 ja 3 elintarvikkeita, mutta ei ryhmän 4 elintarvikkeita – eli ultraprosessoituja elintarvikkeita.